Ρωσικό επιβατικό αεροσκάφος με περισσότερους από 220 επιβάτες -κυρίως Ρώσους τουρίστες- συνετρίβη στο Σινά λίγο μετά την απογείωσή του, ανακοίνωσε ο Αιγύπτιος πρωθυπουργός Σερίφ Ισμαήλ.


Πρόκειται, σύμφωνα με το Υπουργείο Πολιτικής Αεροπορίας της Αιγύπτου, για ένα Airbus A-321 της ρωσικής αεροπορικής εταιρείας Kolavia / Metrojet, που είχε αναχωρήσει από το θέρετρο Σαρμ Ελ Σέιχ της Αιγύπτου με προορισμό την Αγία Πετρούπολη και συνετρίβη σε απομονωμένη ορεινή περιοχή του κεντρικού Σινά.

Το αεροσκάφος κατέπεσε σε ορεινή περιοχή στο κεντρικό Σινά και οι κακές καιρικές συνθήκες είχαν καταστήσει δύσκολη την πρόσβαση των σωστικών συνεργείων «Τα αεροσκάφη του στρατού βρήκαν τα συντρίμμια του αεροσκάφους (...) σε ορεινή περιοχή, 45 ασθενοφόρα εστάλησαν στη ζώνη για να απομακρύνουν τους νεκρούς και τους τραυματίες» διευκρινίζεται σε ανακοίνωση του πρωθυπουργικού γραφείου.

Στην ίδια ανακοίνωση αναφέρεται ότι ο Σερίφ Ισμαήλ συγκάλεσε επιτροπή αντιμετώπισης κρίσεων για να διαχειριστεί το θέμα της συντριβής του αεροπλάνου.

Αξιωματούχος της αιγυπτιακής ασφάλειας, ο οποίος είχε μόλις φτάσει στον τόπο του δυστυχήματος, δήλωσε πως είναι πιθανό να έχουν χάσει τη ζωή τους οι περισσότεροι επιβάτες του ρωσικού αεροσκάφους. Η ορεινή περιοχή και οι κακές καιρικές συνθήκες κατέστησαν δύσκολη την πρόσβαση των σωστικών συνεργείων στον τόπο του δυστυχήματος, πρόσθεσε ο ίδιος. 

Τα σωστικά συνεργεία εντόπισαν τελικά το αεροσκάφος στην περιοχή Χασάνα, νότια του Αρίς, στο Σινά, σύμφωνα με το αιγυπτιακό Υπουργείο Πολιτικής Αεροπορίας.


Η αιγυπτιακή πολιτική αεροπορία ανακοίνωσε πως το αεροσκάφος πετούσε στα 9.500 μέτρα (31.000 πόδια) όταν χάθηκαν τα ίχνη του.
Η ανεξάρτητη υπηρεσία Flight Radar 24 επιβεβαίωσε αυτά τα στοιχεία. Ο εκπρόσωπός της Μικαΐλ Ρόμπερτσον είπε στο BBC πως το αεροσκάφος άρχισε να χάνει πολύ γρήγορα ύψος -γύρω στα 1.500 μέτρα το λεπτό- πριν χαθούν εντελώς τα ίχνη του.

Η ανταποκρίτρια του BBC στο Κάιρο Όρλα Γκέριν μετέδωσε τις υποθέσεις για ενδεχόμενη ανάμειξη αντικαθεστωτικών ανταρτών στην πτώση του αεροσκάφους, επειδή στην περιοχή του Σινά δρουν τζιχαντιστές που διατηρούν διασυνδέσεις με το Ισλαμικό Χαλιφάτο και αντιμάχονται την κυβέρνηση του Καΐρου.

Η αιγυπτιακή εφημερίδα «Al-Ahram», επικαλούμενη δήλωση τεχνικού που έχει ανάμειξη στις έρευνες, υποστηρίζει ότι η αιτία της τραγωδίας ήταν κάποιο «τεχνικό πρόβλημα».

Ο πιλότος είχε επισημάνει το πρόβλημα και είχε ζητήσει άδεια για αναγκαστική προσγείωση.


Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν κήρυξε την 1η Νοεμβρίου ημέρα εθνικού πένθους, έπειτα από τη συντριβή του ρωσικού επιβατικού αεροσκάφους. 

Δημοσίευση σχολίου