“Οι πολιτικοί ηγέτες και εμείς οι θρησκευτικοί, φέρουμε μεγάλη ευθύνη για την ειρηνική πορεία της Ηπείρου μας και του κόσμου γενικότερα”. Θεόδωρος Β’

Τη Δευτέρα 5 Οκτωβρίου 2015, ο Μακαριώτατος Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής Θεόδωρος Β’ ανέβηκε στο βήμα του Παναφρικανικού Κοινοβουλίου στην επίσημη τελετή έναρξης της 4ης Συνόδου. Στην επτασέλιδη ομιλία-παρεμβάση του κινήθηκε γύρω από τις έννοιες “συνύπαρξη και κατανόηση” και αποκτούσε ξεχωριστή βαρύτητα, αφού στα 11 χρόνια από την ίδρυση του κοινοβουλίου ήταν η πρώτη φορά που ένας θρησκευτικός ηγέτης το επισκέπτεται και μιλάει στην ολομέλεια του.
Ο Πατριάρχης ξεκίνησε τον λόγο του με τα “οδυνηρά αποτελέσματα του θρησκευτικού φανατισμού” και στάθηκε στους “συνανθρώπους μας, που λόγω διαφορετικής θρησκευτικής πίστης δολοφονούνται ή αναγκάζονται να εκπατρισθούν και να πάρουν τον δρόμο της προσφυγιάς, αναζητώντας ένα τόπο ασφαλή για να ζήσουν τα παιδιά τους”.
Μίλησε και για τις λύσεις, τόσο στις θρησκευτικές, όσο και στις πολιτικές διαφορές, όμως αυτές, όπως χαρακτηριστικά τόνισε, “έρχονται με διάλογο και αλληλοκατανόηση”.
Δεν παρέλειψε να αναφέρει τον σταθερό προσωπικό αγώνα του απέναντι στη φτώχεια, τον αναλφαβητισμό, την αρρώστια αλλά και την καταπίεση και την εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο.
Για τον Πατριάρχη Αλεξανδρείας το μέλλον της Αφρικής,
η προοπτική της, βασίζεται τελικά στην δυνατότητα που πρέπει να αναπτυχθεί ώστε να εξασφαλισθούν αρχές και δομές ειρηνικής συνύπαρξης και κατανόησης.
Σε ένα τέτοιο σχέδιο, σε μια τέτοια προοπτική, το Πατριαρχείο και ο ίδιος, είναι και νιώθει έτοιμος να συμβάλλει ώστε να δομηθεί ένας μόνιμος χώρος θρησκευτικού διαλόγου των πολιτισμών στα πλαίσια του κοινοβουλίου και της συνεργασίας με την Διακοινοβουλευτική Συνέλευση της Ορθοδοξίας.
Επίσης δεν παρέλειψε να χαιρετήσει την απόφαση της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (2014), για την δημιουργία μόνιμης διακομματικής Ομάδας για την ελευθερία της θρησκείας ή πίστης και της θρησκευτικής ανεκτικότητας.
Ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρος, επισκέφθηκε την έδρα του Παναφρικανικού Κοινοβουλίου στο Midrand του Γιοχάνεσμπουργκ της Νοτίου Αφρικής, αποδεχόμενος την πρόσκληση του Παναφρικανικού Κοινοβουλίου (PAP) και του Προέδρου του κ. Roger Nkodo Dang, προκειμένου να απευθύνει επίσημο χαιρετισμό στην εναρκτήρια συνεδρία της νέας Κοινοβουλευτικής περιόδου της Ολομέλειας του Κοινοβουλίου.
Ο Πρόεδρος, αρχικά υποδέχθηκε στο Γραφείο της Προεδρίας τον Πατριάρχη και την συνοδεία του, αποτελούμενη από τον Μητροπολίτη Ιωαννουπόλεως και Πρετορίας κ.Δαμασκηνό, τους Επισκόπους Μοζαμβίκης κ.Ιωάννη (σύνδεσμο της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας με το Παν-αφρικανικό Κοινοβούλιο) και Νιτρίας κ.Νεόφυτο, τους π.Αθηνόδωρο Παπαευρυβιάδη, π.Αθανάσιο Ακούντα και π.Δανιήλ Μπιάζη, τον Βουλευτή κ.Ανδρέα Μιχαηλίδη, Αρχηγό της Αντιπροσωπείας της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας.
Σε ένα εξαιρετικά θερμό κλίμα ο πρόεδρος τόνισε την ιδιαίτερη τιμή που αισθάνεται για την αποδοχή της πρόσκλησης εκ μέρους του Πατριάρχου, διότι εκπροσωπεί τον Αρχαιότερο Χριστιανικό θεσμό της Αφρικής. Καταλήγοντας, προσκάλεσε τον Μακαριώτατο να αναλάβει δράση για την δημιουργία μια μεγάλης συνάντησης, υπό την αιγίδα του Παν-αφρικανικού Κοινοβουλίου, όλων των θρησκειών της Αφρικής, η οποία θα συμβάλει στον διάλογο των πολιτισμών και την θρησκευτική ανεκτικότητα.
Το Παναφρικανικό Κοινοβούλιο είναι όργανο του συνόλου της Αφρικανικής Ένωσης (ΑΕ) και έχει σκοπό να διασφαλίσει την πλήρης συμμετοχή των αφρικανικών λαών στην ανάπτυξη και την οικονομική ολοκλήρωση της ηπείρου.
Το Κοινοβούλιο εγκαινιάστηκε στις 18 Μαρτίου 2004 στην Αντίς Αμπέμπα, Αιθιοπία και έχει έδρα το Midrand, στην Νότια Αφρική. Σήμερα το ΠΑ.Κ. έχει 54 κράτη μέλη και ο απώτερος στόχος του είναι να εξελιχθεί σε ένα θεσμό με πλήρεις νομοθετικές εξουσίες.
Τα κράτη μέλη εκπροσωπούνται στο Παναφρικανικό Κοινοβούλιο από πέντε βουλευτές, τουλάχιστον ένας από τους οποίους πρέπει να είναι μια γυναίκα. Η εκπροσώπηση του κάθε κράτους-μέλους πρέπει να αντικατοπτρίζουν την ποικιλία των πολιτικών απόψεων σε κάθε εθνικό κοινοβούλιο ή άλλο όργανο διαβούλευσης.
Οι στόχοι του Παναφρικανικού Κοινοβουλίου είναι:
Να διευκολύνει την αποτελεσματική εφαρμογή των πολιτικών και οικονομικών στόχων, που θα οδηγήσουν στην ανάπτυξη όλων των χωρών και θα συμβάλλουν στην ιδέα της Αφρικανικής Ενώσεως.
Την προώθηση της αρχής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της δημοκρατίας στην Αφρική.
Την ενθάρρυνση της χρηστής διακυβέρνησης, της διαφάνειας και της λογοδοσίας των κρατών μελών.
Την προώθηση της ειρήνης, της ασφάλειας και της σταθερότητας.
Η προσπάθεια για ένα καλύτερο μέλλον των λαών, αλλά και η διευκολύνση στη συνεργασία και την ανάπτυξης στο σύνολο της Αφρικανικής ηπείρου.
Την ενίσχυση της ηπειρωτικής αλληλεγγύης και την οικοδόμηση μια αίσθηση του κοινού πεπρωμένου μεταξύ των λαών της Αφρικής.
"Πηγή:24grammata.com" 


Δημοσίευση σχολίου