Πλήρη κάλυψη θα παρέχεται στα Ρωσικά βομβαρδιστικά που επιχειρούν στην περιοχή της Συρίας, μετά την κατάρριψη του μαχητικού από τα τουρκικά F16.


Για το σκοπό αυτό στα ανοιχτά της Λατάκειας σε απόσταση 60 χιλιομέτρων από την Τουρκία έστειλε η Ρωσία το καταδρομικό με την ονομασία «moscow» το οποίο είναι εξοπλισμένο με αντιαεροπορικό σύστημα παρόμοιο με εκείνο των S300, όπως μεταδίδουν τουρκικά μέσα ενημέρωσης. 

Ο τουρκικός Tύπος επικαλείται δηλώσεις του εκπροσώπου του ρωσικού επιτελείου στρατού σύμφωνα με τις οποίες το αντιτορπιλικό «Μόσχα» στάλθηκε για να διασφαλίσει την ασφάλεια της αεροπορικής της βάσης στην Λατάκεια στην οποία βρίσκονται πάνω από 50 αεροσκάφη και εκατοντάδες στρατιωτικό προσωπικό.

Επιπλέον το Ρώσικο επιτελείο πήρε απόφαση σύμφωνα με την οποία τα βομβαρδιστικά αεροσκάφη θα συνοδεύονται και από καταδιωκτικά αεροπλάνα και θα χτυπούν πλέον όλους τους στόχους οι οποίοι αποτελούν πιθανή απειλή.
Ανακοινώθηκε επίσης η αναστολή όλων των στρατιωτικών σχέσεων της Ρωσίας με την Τουρκία.
Αποκλιμάκωση της έντασης συστήνει ο Ομπάμα

Στην αποκλιμάκωση της έντασης μεταξύ Τουρκίας και Ρωσίας, μετά την κατάρριψη ρωσικού μαχητικού από τους Τούρκους επικεντρώθηκαν σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν τα ξημερώματα της Τετάρτης ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν, με τον αμερικανό ομόλογό του, Μ. Ομπάμα.

Οι δύο άνδρες συμφώνησαν πως η αποκλιμάκωση της έντασης είναι προτεραιότητα, ενώ θα πρέπει να καταβληθούν προσπάθειες ώστε οι δύο πλευρές να μην προβούν σε παρόμοιες ενέργειες, κάτι που ανέφερε και η τουρκική προεδρία σε ανακοίνωσή της.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ πάντως, είπε στον κ. Ερντογάν ότι το ΝΑΤΟ και οι ΗΠΑ θεωρούν ότι είναι δικαίωμα της Τουρκίας να υπερασπίζεται την εθνική της κυριαρχία. Αυτό άλλωστε ανέφερε και η ανακοίνωση του Λευκού Οίκου για το επεισόδιο, σε μια προφανή στήριξη της Τουρκίας από τις ΗΠΑ.


Δημοσίευση σχολίου