Επιχείρηση ειδικών δυνάμεων - Ένας Βέλγος πολίτης και δύο από τους δράστες μεταξύ των νεκρών - Μιλούσαν αγγλικά οι ένοπλοι της «Αλ Μουραμπιτούν» που θεωρείται παρακλάδι της Αλ Κάιντα - Οι ισλαμιστές απελευθέρωσαν όσους διάβασαν αποσπάσματα από το Κοράνι


Η κατάσταση ομηρίας στο ξενοδοχείο Radisson Blu στο Μπαμάκο του Μάλι έληξε λίγο μετά τις 5.30 (ώρα Ελλάδας) με 27 νεκρούς, σύμφωνα με τα διεθνή μέσα. 
Συγκεκριμένα το AFP, επικαλούμενο τον υπουργό Ασφαλείας της αφρικανικής χώρας, αναφέρει ότι «δεν κρατούνται πλέον άλλοι όμηροι μέσα στο ξενοδοχείο». Επίσης, με βάση πληροφορίες από μία πηγή ξένης υπηρεσίας ασφαλείας, σημειώνει ότι στη σημερινή αιματηρή επίθεση έχασαν συνολικά τη ζωή τους 18 άτομα, μεταξύ των οποίων δύο από τους δράστες αλλά και ένας Βέλγος πολίτης, ο Geoffrey Dieudonne. 
Ωστόσο, το Reuters κάνει λόγο για 27 νεκρούς, ενώ επισημαίνει ότι οι ειδικές δυνάμεις του Μάλι δεν έχουν καταφέρει ακόμα να συλλάβουν όλους τους δράστες της επίθεσης. Την τελευταία πληροφορία επιβεβαιώνει και ο εκπρόσωπος τύπου του υπουργείου Ασφαλείας, επισημαίνοντας ότι μια ομάδα Ισλαμιστών ενόπλων παραμένει εντός του κτιρίου προβάλλοντας αντίσταση στις δυνάμεις ασφαλείας μετά την απομάκρυνση όλων των ομήρων από το κτίριο.
«Οι δράστες δεν κρατούν άλλους ομήρους. Έχουν ταμπουρωθεί στους πάνω ορόφους. Παραμένουν εκεί αντιμέτωποι με τις ειδικές δυνάμεις του Μαλί που επιχειρούν να τους απομακρύνουν» είπε ο Αμαντού Σανγκό.
Όπως ανέφερε το πρακτορείο πηγή του ΟΗΕ, οι στρατιώτες της ειρηνευτικής αποστολής του οργανισμού που μπήκαν στο ξενοδοχείο μετά τη λήξη της ομηρίας είδαν 12 πτώματα στο υπόγειο του ξενοδοχείου και άλλα 15 στον δεύτερο όροφο, ενώ δεν αποκλείεται οι νεκροί να είναι ακόμα περισσότεροι.


Σχετικά με τον Βέλγο πολίτη που πιστεύεται ότι σκοτώθηκε κατά την εισβολή των τρομοκρατών στο ξενοδοχείο το πρωί, το AFP αναφέρει ότι επρόκειτο για διπλωματικό ακόλουθο, υπάλληλο του κοινοβουλίου της γαλλόφωνης κοινότητας του Βελγίου που βρισκόταν σε ειδική αποστολή στην Μπαμάκο.
Μετά τη λήξη της επιχείρησης που πραγματοποιήθηκε με τη βοήθεια των αμερικανικών και γαλλικών ειδικών δυνάμεων στην περιοχή, η προεδρία του Μάλι, μέσω του επίσημου λογαριασμού της στο twitter, συνεχάρη τις δυνάμεις του στρατού και της αστυνομίας για τον επαγγελματισμό που επέδειξαν, ενώ ευχαρίστησε και τις φίλιες χώρες για τη βοήθειά τους.

Δημοσίευση σχολίου