Ένας Τυνήσιος πλανόδιος οπωροπώλης ήταν αυτός που πυροδότησε τις λαϊκές εξεγέρσεις πρώτα στη χώρα του και αργότερα σε όλη τη Μέση Ανατολή.
Σαν και τώρα. Δεκέμβρης 2010 και ο 26χρονος άνεργος Μπουαζίζι αυτοπυρπολήθηκε σε ένδειξη διαμαρτυρίας, όταν αξιωματούχοι κατάσχεσαν το εμπόρευμα του καθώς δεν είχε άδεια μικροπωλητή, τον χαστούκισαν και τον προσέβαλαν. 
Αυτός πεινούσε και αυτοί τον έδερναν.
Η ενέργεια αυτή οδήγησε εκατομμύρια Άραβες, που ζουν με ελάχιστες προοπτικές εργασίας και άδηλο μέλλον, να βγουν στους δρόμους ζητώντας αλλαγή.
Ελλάδα Δεκέμβριος 2015.
Ο κόσμος πεινάει και αυτοί σκέφτονται φόρους.
Μπουαζίζι ντεν υπάρχει σε αυτή τη χώρα γιατί το έκαψε  το Πάγκαλο στη Μαρφίν.
Χοντρόπετσοι, αριστεροί αυτή τη φορά, παλιάτσοι, ανθρώπινα σκιάχτρα παραμονές Χριστουγέννων θα σπεύσουν να ψηφίσουν για ακόμα μία φορά τον θάνατο των Ελλήνων.
«Ο Μπουαζίζι δεν ήταν επαναστάτης, αλλά η μοναχική διαμαρτυρία του χρησίμευσε ως καταλύτης για ένα κύμα εξεγέρσεων που έχει αλλάξει τη Μέση Ανατολή».
Όταν ο Μπουαζίζι υπέκυψε στα τραύματά του τον Ιανουάριο, ξέσπασαν διαμαρτυρίες σε όλη την Τυνησία εξαναγκάζοντας τον τότε πρόεδρο Ζιν Ελ Αμπιντίν Μπεν Άλι να εγκαταλείψει τη χώρα. Νωρίτερα ο Τυνήσιος πρόεδρος είχε επισκεφτεί τον Μπουαζίζι στο νοσοκομείο φυσικά μαζί με τις κάμερες.

Λίγο αργότερα εκατομμύρια άνθρωποι βγήκαν στους δρόμους στην Αίγυπτο, τη Λιβύη, τη Συρία και σε άλλες χώρες για να διαμαρτυρηθούν κατά της καταστολής, της διαφθοράς, της φτώχειας, της ανεργίας. 






Δημοσίευση σχολίου