Τούτες τις μέρες πανηγυρίζει η Ευρώπη και το ΔΝΤ γιατί η Κύπρος τελείωσε με επιτυχία το πρόγραμμα και τώρα επιστρέφει στις αγορές.
Λένε ακόμα ότι η Κύπρος πέτυχε γιατί οι πολίτες έδειξαν κατανόηση και δέχθηκαν τα σκληρά μέτρα και τώρα όλα είναι καλά και ωραία και έρχεται η ανάπτυξη.


Η "ΗΜΕΡΗΣΙΑ" γράφει και πολλά τενεκεδάκια αναπαράγουν "Νέα εποχή για την Κύπρο, τέλος στο τριετές μνημόνιο - Βλέπετε εκεί δεν είχαν λαϊκιστές αντιμνημονιακούς!"
Κανείς όμως δεν λέει τι σημαίνει επιτυχία των μνημονίων και τι σημαίνει ανάπτυξη, και δεν το λένε γιατί για αυτούς επιτυχία των μνημονίων είναι το 50% των Κυπρίων να μην μπορεί να εξυπηρετήσει τα κόκκινα δάνεια και η κυβέρνηση να έχει ψηφίσει νόμο ώστε όλα τα σπίτια να μπορούν …αντί πινακίου, να μεταβιβάζονται στους τοκογλύφους κοράκια.
Αυτό είναι επιτυχία των μνημονίων. Όταν δηλαδή χάσεις το σπίτι σου και πάψεις να είσαι εργάτης αλλά άνεργος σκλάβος τότε σίγουρα το πρόγραμμα πέτυχε.
Η "ΗΜΕΡΗΣΙΑ" αφού δώσει τον τίτλο για εντυπωσιασμό και για να πετύχει τον σκοπό του το άρθρο, δεν παραλείπει να αναφερθεί και στην αλήθεια.
Γράφει λοιπόν, …και τα συμπεράσματα δικά σας.
"Αναφορικά με τους κινδύνους για πραγματοποίηση χειρότερου από το προβλεπόμενο αποτελέσματος, το ΚΟΕ εστιάζει στα υψηλά επίπεδα των μη εξυπηρετούμενων δανείων, που εγκυμονούν κινδύνους για τη σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού συστήματος και τις προοπτικές ανάκαμψης της οικονομίας. Τα «κόκκινα» δάνεια να αποτελούν τον μεγάλο «πονοκέφαλο» του οικονομικού επιτελείου.
Ειδικότερα εκφράζονται έντονες ανησυχίες ότι μετά το νόμο που ψηφίστηκε στην κυπριακή Βουλή κατ' απαίτηση των δανειστών και αφορά στην πώληση των μη εξυπηρετούμενων δανείων στους «γύπες» των αγορών (distressed funds), θα ανοίξει ο δρόμος για το μαζικό ξεπούλημα σπιτιών.
Σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Τραπεζικής Αρχής η Κύπρος έχει το μεγαλύτερο ποσοστό μη εξυπηρετούμενων δανείων μεταξύ 20 ευρωπαϊκών χωρών με το ποσοστό να φτάνει τον Ιούνιο του 2015 στο 49,6% από 50,8% τον Δεκέμβριο του 2014. Οι τραπεζίτες θεωρούν, από την πλευρά τους, πολύ σημαντική την αλλαγή της νομοθεσίας αναφορικά με τους πλειστηριασμούς και την πώληση δανείων σε ξένα επενδυτικά κεφάλαια (distressed funds), εκτιμώντας ότι αποτελεί το πρώτο βήμα για το τελικό ξεσκαρτάρισμα των «κόκκινων» δανείων.
Παράγοντες της αγοράς υποστηρίζουν ωστόσο ότι ως αποτέλεσμα του νόμου αυτού το επόμενο διάστημα αναμένεται να βγουν στο σφυρί χιλιάδες σπίτια Κυπρίων, ενώ απειλούνται ακόμη και πρώτες κατοικίες. Άλλος παράγοντας αποσταθεροποίησης της οικονομίας θα μπορούσε να είναι η καθυστέρηση στην εφαρμογή των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που συμφωνήθηκαν στο πρόγραμμα οικονομικής προσαρμογής (π.χ. δημόσια υπηρεσία, ιδιωτικοποιήσεις, σύστημα υγείας), που πιθανό να έχουν δυσμενείς επιπτώσεις στα δημόσια οικονομικά και στο κόστος δανεισμού της Κύπρου, ειδικότερα μετά τη λήξη του προγράμματος, και κατ’ επέκταση στην οικονομική δραστηριότητα.
Στους κινδύνους περιλαμβάνεται η επιδείνωση του εξωτερικού οικονομικού περιβάλλοντος στο οποίο λειτουργεί η Κύπρος λόγω ύφεσης στη Ρωσία, η επίτευξη χαμηλότερων ρυθμών ανάπτυξης από τους αναμενόμενους στην Ευρωζώνη και το Ηνωμένο Βασίλειο ως αποτέλεσμα της επιβράδυνσης σε αναδυόμενες αγορές, κυρίως στην Κίνα, και οι γεωπολιτικές εντάσεις στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου. Οι παράγοντες για καλύτερες οικονομικές προοπτικές από τις προβλεπόμενες σχετίζονται, σύμφωνα με το ΚΟΕ, με την παράταση της περιόδου χαμηλότερων διεθνών τιμών πετρελαίου, τις επενδυτικές αποφάσεις που συνδέονται με τους τομείς του τουρισμού και της ενέργειας, καθώς και δημόσιες επενδύσεις για βελτίωση/επέκταση υποδομών."



Δημοσίευση σχολίου