Προοπτική στο αύριο με έμπρακτη υποστήριξη του κοινωνικού ιστού που βρίσκεται στον δρόμο καιρό τώρα όταν από τη μεγάλη ελπίδα πέρασε στην ακόμη πιο ισχυρή απογοήτευση υπόσχεται στο εσωτερικό η κυβέρνηση, αντιμέτωπη με τα exit των πιστωτών. Διαρροές ή πληροφορίες μιλούν για νέα δεδομένα από Ευρώπη και ΔΝΤ με πιο στενά περιθώρια «οξυγόνου» στην Αθήνα  με αντάλλαγμα το χρέος.


Ο Ελληνας πρωθυπουργός με κάθε ευκαιρία επαναλαμβάνει ότι η χώρα θα βγει από τη μέγγενη σύντομα και αισοδοξεί.  Επί της ουσίας όμως η κατάσταση δεν εμπνέει καμία αισιοδοξία αφού τα  τρία μεγαλύτερα αγκάθια είναι υπαρκτά και σε αυτά έχει κολλήσει η διαπραγμάτευση, εξαιτίας των απαιτήσεων του κουαρτέτου, που κινούνται σαφώς αντίθετα από τις εξαγγελίες για κόκκινες γραμμές της ελληνικής κυβέρνησης.
Ασφαλιστικό, φορολογικό και δημοσιονομικά 
Η κυβέρνηση έχει σε όλους τόνους υπογραμμίσει την ανάγκη να προχωρήσουν, χωρίς καθυστερήσεις, οι διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς ώστε να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση. Για το ασφαλιστικό, θεωρείται «στρατηγικός στόχος» η μη μείωσης των συντάξεων, εφόσον η επίπτωση μιας τέτοιας κίνησης θα επέφερε νέο υφεσιακό σοκ. Ωστόσο, οι πιέσεις όπως επικοινωνείται από την πλευρά των δανειστών είναι ασφυκτικές σε αυτή την κατεύθυνση.  Οι δανειστές ζητούν μειώσεις στις κύριες συντάξεις με την Αθήνα να προσπαθεί να αντισταθμίσει με περικοπές σε επικουρικές και πολλές συντάξεις.
Σε αυτό το πλαίσιο το ΔΝΤ είναι διατεθειμένο να συμφωνήσει στη μεταρρύθμιση εφόσον διαμορφώνεται σε ανεκτά επίπεδα το δημοσιονομικό κόστος και στη βάση της ανάληψης δράσης των εταίρων για το χρέος. Όσον αφορά το υπερταμείο τα σημεία τριβής με τους εταίρους είναι το είδος της περιουσίας που θα διαθέτει, το εύρος των επιτρεπτών επενδυτικών επιλογών του καθώς και η σύνθεση της διοικούσας επιτροπής του.
Από ελληνικής πλευράς στόχος είναι ο έλεγχός του από την κυβέρνηση, ενώ οι εταίροι θέλουν να το αναδείξουν σε ανεξάρτητη αρχή η οποία θα αναφέρεται στον ESM,καθώς τα έσοδά του θα διοχετεύονται για το χρέος.
Η διαπραγμάτευση με τους θεσμούς και η διαχείριση του προσφυγικού αναμένεται να βρεθεί στο επίκεντρο της συνάντησης που θα έχει ο Αλέξης Τσίπρας στις Βρυξέλλες την Τετάρτη με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.
Η συνάντηση με τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, που ανακοινώθηκε από την εκπρόσωπο της Κομισιόν Νατάσα Μπερτρό γίνεται μια ημέρα πριν από τη Σύνοδο Κορυφής για το Προσφυγικό.
Την ερχόμενη Τρίτη ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί στο Μέγαρο Μαξίμου με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ.

Ο πρόεδρος της ΕΕ έρχεται στην  Αθήνα για να εξασφαλίσει ότι όλα θα τρέξουν χωρίς εκπλήξεις αλλά και για την πρότασή του όσον αφορά τις μεταρρυθμίσεις που ζητεί η Βρετανία ώστε να παραμείνει κράτος-μέλος της ΕΕ.

Δημοσίευση σχολίου