Η απάντηση, στο ερώτημα της επικεφαλίδας, είναι εύκολη. Βάση της ιστορίας που μας έμαθαν, οι περισσότεροι θα πουν ότι έχασαν οι κακοί Γερμανοί και οι σύμμαχοί τους και κέρδισαν οι καλοί.


Μη αναζητώντας τα αίτια και τις αφορμές των δύο πολέμων αλλά κοιτάζοντας απλά τον τρόπο που στήθηκε το σκηνικό εορτασμού της επετείου των 100 χρόνων από την ημέρα υπογραφής της «ειρήνης», που διοργάνωσε ο Μακρόν στο Παρίσι, το μόνο βέβαιο είναι ότι δεν είναι μακριά ο χρόνος που οι φασίστες θα ξαναγράψουν την ιστορία και ο αγαπητός μας Αδόλφος θα φωνάξει «ο αγώνας τώρα δικαιώνεται»

Στο Παρίσι λοιπόν η εικόνα ήρθε να "επαληθεύσει" το ότι ο νικητής των δύο παγκοσμίων πολέμων κάθε άλλο παρά η δημοκρατία είναι.

Στην κεντρική εξέδρα των επισήμων στη δεύτερη σειρά βρισκόταν ο πρόεδρος του Κοσόβου Χατσίμ Θάτσι,  ενώ στην πρώτη σειρά καθόταν η πρόεδρος της Κροατίας (η οποία στον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο αποτελούσε τμήμα της Αυστρο-ουγγαρίας) Κολίντα Γραμπάρ-Κιτάροβιτς.

Ο πρόεδρος της Σερβίας  Αλεξάνταρ Βούτσιτς στάλθηκε στην απέναντι εξέδρα, παρά του ότι η Σερβία ήταν η χώρα που στον Α’ παγκόσμιο πόλεμο απώλεσε το 1/3 του πληθυσμού της. 

Το θέμα δεν πέρασε απαρατήρητο και όπως σε όλους είναι γνωστό, όταν το πράγμα «βρωμάει» η συγγνώμη έρχεται να καλύψει όσους κρύβονται πίσω από το …λάθος.

 Ο Πρεσβευτής της Γαλλίας στη Σερβία,Φρεντερίκ Μοντολόνι εξέφρασε την λύπη του και ζήτησε δημόσια συγνώμη. «Δεν γνωρίζω τι συνέβη. Πρόκειται για θλιβερό λάθος και παρακαλώ τον πρόεδρο Αλεξάνταρ Βούτσιτς και τον σερβικό λαό να αποδεχθούν την συγνώμη μου», δήλωσε σε τηλεοπτική συνέντευξη ο Γάλλος διπλωμάτης.

Φυσικά κανείς δεν θα ψάξει ποτέ ποιος ήταν υπεύθυνος για το λάθος, το βέβαιο όμως είναι ότι πάντα μα πάντα πίσω από τέτοια λάθη κρύβεται ένας φασίστας.

Ανδρέας Κεσίδης.


Δημοσίευση σχολίου