Του Thomas Brewster
Ενώ οι περισσότερες επιχειρήσεις τρομάζουν στο ενδεχόμενο σοβαρών επιπλοκών λόγω Brexit, αυτές που παρέχουν υπηρεσίες επιτήρησης και ταυτοποίησης επιχαίρουν για την προοπτική της αποχώρησης της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση το 2019. Οι υπερασπιστές της ιδιωτικότητας ωστόσο δεν είναι υπέρμετρα χαρούμενοι με την κατάσταση και προειδοποιούν για την επιθετικότητα των επερχόμενων σχεδίων να χρησιμοποιηθεί η τεχνολογία ταυτοποίησης προσώπου για να επικυρωθεί η ταυτότητα των μεταναστών.
Μόλις αυτήν την εβδομάδα, το βρετανικό υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε μια σύμβαση με σειρά παρόχων λογισμικού -τη βρετανική εταιρεία iProov, την καναδική WorldReach Software και την ολλανδική Dutch ReadID- προκειμένου να βοηθήσουν στην επιβεβαίωση της ταυτότητας ξένων υπηκόων που υποβάλλουν αίτηση παραμονής στο Ηνωμένο Βασίλειο. Μαζί, έχουν δημιουργήσει μια εφαρμογή που, όπως λένε, θα διευκολύνει τους μετανάστες να περάσουν αυτή τη διαδικασία, η οποία αποτελεί μέρος της συμφωνίας εξόδου της Βρετανίας από την ΕΕ. 
Η εφαρμογή λειτουργεί ως εξής, σύμφωνα με την iProov: Αυτοί που υποβάλλουν αίτηση χρησιμοποιούν την εφαρμογή για τα κινητά -το EU Exit ID Document Check app- για να ανεβάσουν ένα έγγραφο ταυτοποίησης, όπως ένα διαβατήριο, μαζί με μια πρόσφατη ψηφιακή φωτογραφία του προσώπου τους. Η εφαρμογή (που λειτουργεί μόνο σε τηλέφωνα με Android και όχι σε συσκευές της Apple) θα χρησιμοποιήσει την τεχνολογία ταυτοποίησης προσώπου που καθορίζει αν το πρόσωπο στο διαβατήριο είναι το ίδιο με αυτό που απεικονίζεται στη φωτογραφία. 
Ακούγεται αποτελεσματικό και αρκετά λογικό. Αλλά παραμένουν ανησυχίες: Πού και πώς αυτή η βάση δεδομένων θα είναι αποθηκευμένη; Θα χρησιμοποιηθεί για άλλους σκοπούς; Τα πρόσωπα θα μπουν, για παράδειγμα, σε λίστες επιτήρησης; Ούτε η iProov ούτε το υπουργείο Εσωτερικών της Βρετανίας απάντησαν σε αυτές τις πιεστικές ερωτήσεις. Η WorldReach απάντησε πως δεν θα σχολιάσει τίποτα σχετικά με τη σύμβαση. 
O Edin Omanovic στην Privacy International δήλωσε στο Forbes ότι η εφαρμογή είναι ανάλογη "με τους συνοριοφύλακες που χτυπάνε κάθε πόρτα στο Ηνωμένο Βασίλειο και αναγκάζουν υπηκόους της Ε.Ε. να επιδεικνύουν τα χαρτιά τους”.
"Τέτοιου είδους χρήση βιομετρικών στοιχείων στις ζωές μας είναι εξαιρετικά επικίνδυνη. Πλέον είναι παρόν παντού: Από το να αποδεικνύουμε την κατάστασή μας στο υπουργείο Εσωτερικών έως το να κάνουμε ψώνια".
"Τα στοιχεία που προκύπτουν από όλο αυτό μπορεί να χτίσουν μια τρομερά λεπτομερή και ευαίσθητη εικόνα της ζωής μας και χωρίς ισχυρή προστασία θα χρησιμοποιηθούν για σειρά λόγων χωρίς τον έλεγχό μας. Μπορεί να αρχίσει με το να αναγκάζονται οι αλλοδαποί να παραδίδουν τα βιομετρικά τους στοιχεία, αλλά σίγουρα δεν θα σταματήσει εκεί αν ο κόσμος επιτρέψει να συνεχιστεί".
Αλλά, οι επιχειρηματικές δυνατότητες γύρω από το Brexit για εταιρείες που διαθέτουν τεχνολογίες ελέγχου των συνόρων είναι μεγάλες. Ούτε η iProov ούτε η WorldReach είπαν στο Forbes ποια είναι η αξία του συμβολαίου με το βρετανικό υπουργείο Εσωτερικών. Η iProov απλώς ανέφερε ότι "το νούμερο είναι σημαντικό", ενώ η WorldReach είπε ότι κινείται σε τάξη μεγέθους πολλών εκατομμυρίων στερλινών. Ενώ ο επικεφαλής της iProov’s Andrew Bud δήλωσε ότι η εταιρεία του είναι εκεί για να απαλύνει κάθε πόνο γύρω από τη μετανάστευση ανεξάρτητα από το Brexit, η WorldReach είναι περισσότερο ανοιχτή σε ό,τι αφορά το να εκμεταλλευτεί το επικείμενο συνοριακό χάος. 
Από το Brexit και πέρα από αυτό
Κοιτάζοντας πέρα από το Brexit, τέτοιου είδους πάροχοι μπορούν να επωφεληθούν από έναν κόσμο όπου όλο και περισσότερα έθνη κλείνουν τα σύνορά τους. Νωρίτερα αυτόν τον χρόνο, η iProov υπέγραψε συμβόλαιο ύψους 190.000 δολαρίων με την αμερικανική Υπηρεσία Τελωνείων και Προστασίας Ελέγχου των Συνόρων καθώς επιθυμεί οι ταξιδιώτες που έρχονται στις ΗΠΑ να αυτοεξυπηρετούνται κατά τον έλεγχων των ταξιδιωτικών εγγράφων ενώ επιχειρούν να εισέλθουν σε αμερικανικό έδαφος. Οι ταξιδιώτες μπορούν να χρησιμοποιήσουν την κινητή τους συσκευή για να κάνουν τον συνοριακό έλεγχο της φωτογραφίας τους, με έναν τρόπο που δεν είναι διαφορετικός με αυτόν της συμφωνίας για μετά το Brexit. 
"Δεν νομίζω ότι οι ευκαιρίες που ανοίγονται μπροστά μας αφορούν ειδικά το Brexit, δήλωσε ο επικεφαλής της iProov’s Andrew Bud. "Παγκοσμίως υπάρχουν πολλές περιπτώσεις αυστηροποίησης του ελέγχου των συνόρων, χωρίς να γίνεται η ζωή των πολιτών ακόμη πιο δύσκολη".
Η Βρετανία επίσης είναι πιθανό να επιχειρήσει να ενισχύσει την ήδη ισχυρή της δραστηριότητα πώλησης όπλων, σαν έναν τρόπο να συνεχίσει το εμπόριο με τον έξω κόσμο, δηλώνει ο Omanovic της Privacy International. Και πάλι, οι ακτιβιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων δεν θα χαρούν. 
"Ο φόβος είναι πως μετά το Brexit η βρετανική οικονομία θα στηρίζεται όλο και περισσότερο στις πωλήσεις όπλων και εξοπλισμού ασφαλείας ανά τον κόσμο, πλήττοντας τις βρετανικές δεσμεύσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα, τη διεθνή ασφάλεια και τις ζωές των ανθρώπων" προσθέτει ο Omanovic.

Δημοσίευση σχολίου