Τι είναι τα αιθέρια έλαια

Τα αιθέρια έλαια είναι πολύτιμες ουσίες που εξάγονται από λουλούδια, σπόρους, ρίζες και καρπούς περισσότερων από 90 ειδών φυτών. Η παραγωγή γίνεται με δύο βασικές μεθόδους: ψυχρή συμπίεση (συνήθως χρησιμοποιείται για την εξόρυξη από φλούδα εσπεριδοειδών) ή υδροδιυλίωσης ατμού. 
Η τελευταία μέθοδος συνίσταται στη βύθιση του φυτικού υλικού μέσα σε έναν αποστακτήρα στον οποίο ρέουν υδρατμοί ώστε να ρέει, γεγονός που καθιστά τα τοιχώματα των φυτικών κυττάρων πιο διαπερατά. Η ουσία που βγαίνει από αυτό περνά στον ατμό, ο οποίος στη συνέχεια συμπυκνώνεται και χωρίζεται.
Υπάρχουν επίσης και άλλες τεχνικές εκχύλισης με κρύο, αλλά δεν είναι σύμφωνες με τη φαρμακοποιία: γι 'αυτό και τα προϊόντα τους δεν μπορούν να διατεθούν στο εμπόριο ως αιθέρια έλαια.


Το αιθέριο έλαιο που λαμβάνεται από το Melaleuca alternifolia (κοινώς γνωστό ως δέντρο τσαγιού) είναι πολύ αποτελεσματικό έναντι λοιμώξεων από μύκητες και candida. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί για εξωτερική χρήση ενάντια στον μύκητα των νυχιών, κάνοντας μερικές πινελιές το βράδυ για 10-15 ημέρες το μήνα. Στην περίπτωση της μολυσμένης δερματίτιδας, είναι προτιμότερο να μην ανακαλύψετε τις θεραπείες που κάνετε και να διερευνήσετε εκ των προτέρων την πραγματική αιτία της λοίμωξης.


ρίγανη


Είναι ίσως το πιο ισχυρό αιθέριο έλαιο που χρησιμοποιείται ποτέ και χρησιμοποιείται εναντίον βακτηρίων, μυκήτων και ιών. Για εξωτερική χρήση πρέπει να αναμιγνύεται καλά σε φυτικά έλαια με τέτοιο τρόπο ώστε να μην ερεθίζει το δέρμα. Η εσωτερική χρήση του πρέπει να συνταγογραφείται από το γιατρό, διότι, εάν δεν έχει βαθμονομηθεί σωστά, μπορεί να είναι τοξική.

Timo


Το αιθέριο έλαιο που λαμβάνεται από το Thymus vulgaris είναι ένα από τα πιο χρησιμοποιημένα φυτικά φάρμακα. Είναι πολύ χρήσιμο σε περιπτώσεις αναπνευστικών ασθενειών και δερματικών παθήσεων λόγω της αντιβακτηριδιακής και αντιφλεγμονώδους δράσης του.

γεράνι



Χρησιμοποιείται για εξωτερική χρήση σε περίπτωση δερματικών παθήσεων, ακόμα και σε περίπτωση μολυσμένης δερματίτιδας.

λεβάντα


Μεταξύ των πιο γνωστών, αυτό το αιθέριο έλαιο έχει πραγματικά τη δύναμη να χαλαρώσει και να βοηθήσει τον ύπνο. Δύο ή τρεις σταγόνες σε ένα μαντήλι είναι αρκετές. Εισπνοές λίγων λεπτών για 8-10 ημέρες το μήνα θα βοηθήσουν στην χαλάρωση. Είναι απολύτως απαγορευμένο για όσους παίρνουν ήδη ψυχοτρόπα φάρμακα ή ηρεμιστικά όπως οι βενζοδιαζεπίνες. Προσέξτε επίσης την ώρα της ημέρας κατά την πραγματοποίηση της εισπνοής. Το αιθέριο έλαιο απο λεβάντα επιβραδύνει τα αντανακλαστικά και μειώνει την προσοχή, οπότε μην το χρησιμοποιείτε εάν έχετε σκοπό να καθίσετε στο τιμόνι.

κανέλα


Για εξωτερική χρήση, αποτελεί αποτελεσματικό φάρμακο κατά των δύσκολων λοιμώξεων.Είναι πλούσιο σε κινναμαλδεΰδη, μια ουσία που έχει ισχυρή αντιφλεγμονώδη δράση. 
Συνιστάται σε περίπτωση κυστίτιδας και σε υποτροπιάζουσες λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος που προκαλούνται από το βακτήριο Escherichia coli.

συνιστάται σε περίπτωση κυστίτιδας και υποτροπιάζουσες λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος που προκαλούνται από το βακτήριο Escherichia coli.

Γαρύφαλλα


Εκτιμάται ιδιαίτερα από τους οδοντιάτρους διότι έχει σημαντική αντιφλεγμονώδη δραστικότητα χρήσιμη για τη μείωση του μετεγχειρητικού πόνου στον οδοντιατρικό τομέα, για παράδειγμα μετά την εμφύτευση.

Δημοσίευση σχολίου