Η απόσυρσης της Nexans από το ταμπλό του ΧΑΑ μετά από τρεις δεκαετίες είναι ένα δείγμα μόνον των τάσεων που επικρατούν για αλλαγή στο χάρτη των αγορών

 

Ο τίτλος της Nexans Participations βρίσκεται στο ταμπλό του Ελληνικού Χρηματιστηρίου εδώ και τρεις σχεδόν δεκαετίες. Η θυγατρική της γαλλικής Nexans μπήκε στο χρηματιστήριο της χώρας στις 12 Μαρτίου του 1990. Όμως, πλέον η εταιρεία αποχωρεί από το Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών.
Και μπορεί η αποχώρηση μιας εταιρείας από το Χρηματιστήριο να μην είναι κάτι ασύνηθες, ωστόσο η υπόθεση της Nexans είναι μόνον ένα case study ενός γενικότερου φαινομένου που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια: οι μεγάλοι πολυεθνικοί όμιλοι εγκαταλείπουν το Ελληνικό Χρηματιστήριο ο ένας μετά τον άλλον. Το τελευταίο διάστημα έχουν ανακοινώσει τη φυγή τους από τη Λεωφόρο Καβάλας οι Crown Hellas Can, Παπαστράτος, Vodafone, Interamerican, ΕΛΑΙΣ, ΑΓΕΤ Ηρακλής.
Χαρακτηριστικό είναι ότι από το 2008, 120 τίτλοι εταιρειών έχουν φύγει από το ΧΑΑ. Το 2001 υπήρχαν 15 θυγατρικές πολυεθνικών ομίλων στο χρηματιστήριο. Πλέον, με τη φυγή της Nexans, υπάρχουν μόνον δυο, οι οποίες είναι οι Μινωικές Γραμμές αλλά και η περίπλοκη εταιρική δομή του ΟΤΕ. Και ήδη για τις Μινωικές οι Γκριμάλντι δρομολογούν έξοδο.

Το case study της Nexans

Παρ’ ότι κάθε εταιρεία έχει τους δικούς της λόγους απόσυρσης από το ταμπλό του ΧΑΑ, η περίπτωση της Nexans έχει κάποια χαρακτηριστικά αλλά και μια περίεργη ιδιαιτερότητα.
Η Nexans ακολουθεί μια γενικότερη τάση που επιδεικνύουν όλοι οι μεγάλοι όμιλοι: επιλέγουν πλέον να μένει μόνον η μητρική εταιρεία και όχι οι θυγατρικές της σε κάποιο από τα μεγάλα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια και όχι στα περιφερειακά.
Επιπλέον, η διοίκηση της NEXANS επιδιώκει σε μια ιδιαίτερη συγκυρία να αποκτήσει τον πλήρη έλεγχο της θυγατρικής της ξαναμαζεύοντας ουσιαστικά τις μετοχές στον έλεγχό της και μάλιστα με χαμηλό κόστος αγοράς. Στα κέρδη αλλά και την περικοπή των απωλειών, η εταιρεία θα εισπράττει όλα τα μερίσματα (αφού θα έχει πλέον όλες τις μετοχές) ενώ δεν θα έχει και έξοδα παραμονής στο ΧΑΑ.
Ωστόσο, η έξοδος της NEXANS έρχεται σε μια συγκυρία που προκαλεί αίσθηση αφού ήρθε λίγο μετά την ανακοίνωση ότι η εταιρεία θα είναι ο ανάδοχος της Γ’ Φάσης για την ηλεκτρική διασύνδεση των Κυκλάδων με τίμημα 111,6 εκατ. ευρώ.
Βέβαια, η φυγή από το ΧΑΑ δεν σημαίνει καθόλου ότι η εταιρεία αποσύρεται και από την ελληνική αγορά. Η Nexans Hellas αποτελεί το «αρχηγείο» της μητρικής εταιρείας για όλα τα Βαλκάνια ενώ μόλις 2 χρόνια πριν η εταιρεία επένδυσε σε τρίτο εργοστάσιο στην Ελλάδα με στόχο την παραγωγή που θα διοχετεύεται κυρίως στην αγορά της Γερμανίας.

Δημοσίευση σχολίου