Του Sergei Klebnikov
Αν και η πτώχευση του ταξιδιωτικού οργανισμού Thomas Cook ήταν εφιάλτης για εκατοντάδες χιλιάδες ταξιδιώτες, ορισμένα hedge funds που πόνταραν κόντρα στην επιβίωσή του μπορεί να βγουν σημαντικά κερδισμένα.
Σύμφωνα με το Reuters, πολλά hedge funds είχαν θέσεις "short" -μια τεχνική που χρησιμοποιούν οι επενδυτές για να κερδίσουν χρήματα από την πτώση των τιμών των μετοχών. Σε ένα στοίχημα short, τα hedge funds πληρώνουν για να δανειστούν τις μετοχές μιας εταιρείας, στη συνέχεια τις πουλάνε στην αγορά κι έπειτα τις επαναγοράζουν σε χαμηλότερες τιμές για να τις επιστρέψουν στον ιδιοκτήτη έχοντας αποκομίσει κέρδος. 
Η κατάρρευση της Thomas Cook, όπως συμβαίνει και με κάθε άλλη επιχείρηση που "κατεβάζει ρολά", σημαίνει ότι η υποχρέωση επαναγοράς μετοχών εξαφανίζεται, οδηγώντας σε ακόμη μεγαλύτερα κέρδη για τα hedge funds που έχουν στοιχηματίσει εναντίον του ταξιδιωτικού γραφείου.
Στα funds με τα μεγαλύτερα shorts στην Thomas Cook περιλαμβάνονται οι TT International με 3,83% και η Whitebox Advisors με 3,15%. Άλλα funds με μεγάλες τοποθετήσεις είναι  η Kite Lake Capital Management (1,3%), η Melqart Asset Management (1%), η Silver Point Capital (0,92%) και η Pictet Asset Management (0,51%). Τόσο η TT όσο και η Whitebox αρνήθηκαν να σχολιάσουν.
Δεν υπάρχει απαραιτήτως η υποχρέωση να ενημερώνεται η Αρχή Χρηματοοικονομικής Συμπεριφοράς για το σορτάρισμα –αυτό εξαρτάται από το μέγεθος της θέσης- έτσι παραμένει ασαφές πόσα hedge funds συνολικά είχαν θέση short στη μετοχή ή πόσα κέρδη αναμένονται, από τη στιγμή που οι θέσεις short χτίζονται με την πάροδο του χρόνου (σε διαφορετικές τιμές).
Τα hedge funds θα μπορούσαν επίσης να επωφεληθούν από τα CDS έναντι του κινδύνου αθέτησης πληρωμών από την Thomas Cook –ουσιαστικά ένας είδος ασφάλισης για το χρέος της εταιρείας που δίδεται ακόμη κι αν αθετηθεί η εξόφληση. 
Πριν από την αναστολή της διαπραγμάτευσης, η τιμή της μετοχής της Thomas Cook διαμορφωνόταν στις 3,4 πένες (κάτω από 10 λεπτά) στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου.
Αυτό που δεν γνωρίζουμε: Ενώ πολλά από αυτά τα funds είχαν στοιχήματα shorts στην Thomas Cook, δεν είναι σαφές πόσοι συμμετέχοντες είχαν επίσης πιστωτική έκθεση (ως προσπάθεια αντιστάθμισης του κινδύνου), καθώς αυτό θα επηρέαζε σημαντικά τα κέρδη από τα στοιχήματα ενάντια στην επιβίωση της εταιρείας.
Βασικό υπόβαθρο: Μετά από 178 χρόνια λειτουργίας, το ταξιδιωτικό πρακτορείο Thomas Cook και η αεροπορική εταιρεία εκκαθαρίστηκαν απότομα τη Δευτέρα τα ξημερώματα, αφήνοντας περισσότερους από 150.000 ταξιδιώτες εκτεθειμένους στο εξωτερικό. Η κατάρρευση του παλαιότερου ταξιδιωτικού οργανισμού παγκοσμίως οδήγησε στον "μεγαλύτερο επαναπατρισμό εν καιρώ ειρήνης" στην ιστορία του Ηνωμένου Βασιλείου. Η εταιρεία δοκιμαζόταν από το υψηλό χρέος και τα συρρικνούμενα έσοδα και αναγκάστηκε να ρευστοποιηθεί μετά την αποτυχία της προσπάθειας να λάβει ένα πακέτο χρηματοοικονομικής διάσωσης από την κινεζική Fosun.

Δημοσίευση σχολίου