ΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΕΜΠΙΣΤΕΥΟΝΤΑΙ ΤΟΝ ΣΥΡΙΖΑ.


Από την δημοσκόπηση της Αυγής ξεχωρίζουν δύο διαπιστώσεις.
 Πρώτον, το γεγονός ότι η κοινωνική υποστήριξη προς τη σημερινή κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό παραμένει σχεδόν αμετάβλητη. Δεύτερον, σύμφωνα με αρκετές ενδείξεις, οι στάσεις της κοινής γνώμης απέναντι στο ζήτημα της διαπραγμάτευσης εμφανίζονται περισσότερο συμπαγείς.
Η συσπείρωση διατηρείται
Οι κυβερνητικοί χειρισμοί στη διαπραγμάτευση του χρέους εγκρίνονται από τους πολίτες σε ποσοστό 58% (+4%, σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα), ενώ μεταξύ των σημερινών ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ το αντίστοιχο ποσοστό προσεγγίζει το 92%.
Η μερίδα των Ελλήνων πολιτών που πιστεύει ότι η κυβέρνηση «δεν πρέπει να υποχωρήσει» στις πιέσεις των δανειστών όχι μόνον παραμένει πλειοψηφική, σε ποσοστό 62%, αλλά και διευρύνεται περαιτέρω (+3%, από 59% τον περασμένο Μάιο). Οι σημερινοί ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ στοιχίζονται σε αυτήν τη θέση σε ποσοστό 84%, που είναι σημαντικά αυξημένο από το αντίστοιχο 78% του περασμένου Μαΐου.
Μπορεί η στάση υπέρ της διαπραγμάτευσης του χρέους με τους δανειστές της χώρας να εξακολουθεί να αποτελεί την κυρίαρχη επιλογή του εκλογικού σώματος (συγκεντρώνει 67%),ωστόσο 1 στους 4 πολίτες (22%) τάσσεται σήμερα υπέρ της στάσης πληρωμών της χώρας προς τους δανειστές. Μέσα σε ένα τρίμηνο, δηλαδή, το συγκεκριμένο ποσοστό σχεδόν διπλασιάσθηκε (+10%, από μόλις 12%, τον περασμένο Μάρτιο). Η «σκλήρυνση» των διαθέσεων της κοινής γνώμης είναι εντυπωσιακή.

Εκτίμηση εκλογικής επιρροής

Με δεδομένη την επιτάχυνση των πολιτικών εξελίξεων και τη σημαντική επιβάρυνση και πόλωση του πολιτικού κλίματος που έχει προκληθεί, η μικρή κάμψη της επιρροής των δύο μεγαλύτερων κομμάτων (καθώς και του ΚΚΕ) που καταγράφεται τον Ιούνιο στην εκλογική τους επιρροή και η ενίσχυση των υπολοίπων μικρότερων (Ποτάμι, ΑΝ.ΕΛΛ., ΠΑΣΟΚ, Χ.Α.) δεν μπορεί να αξιολογηθούν ως μείζονος σημασίας πολιτικές μεταβολές. Ειπωμένο διαφορετικά, η κλιμάκωση της αντιπαράθεσης που σημειώθηκε τον τελευταίο μήνα κατά τη διαδικασία της διαπραγμάτευσης ανάμεσα στην ελληνική κυβέρνηση και τους δανειστές δεν έχει επιδράσει σημαντικά στον εκλογικό συσχετισμό δυνάμεων.
Η άσκηση πιέσεων και η κινδυνολογική εκστρατεία των διεθνών και εγχωρίων Μέσων Ενημέρωσης δεν έχει καταφέρει -μέχρι στιγμής- να αποδυναμώσει την απόλυτη εκλογική κυριαρχία του ΣΥΡΙΖΑ, που επήλθε μετά τις εκλογές, ούτε να θρυμματίσει την ηγετική εικόνα του Αλ. Τσίπρα. (Αξίζει να επισημανθεί, παρενθετικά, ότι η πρωθυπουργική δημοτικότητα μεταξύ των σημερινών ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ αγγίζει το 98%). Κατά τα φαινόμενα οι επιθέσεις των δανειστών μάλλον παρατείνουν και ενδυναμώνουν την εγχώρια συσπείρωση περί την κυβέρνηση, παρά το αντίθετο.



Δημοσίευση σχολίου