Την θέση ότι ένας από τους μεγαλύτερους τρομοκράτες αποτελεί η χούντα της Σαουδικής Αραβίας την διατυπώσαμε πολλές φορές.


Σήμερα το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW), με έκθεση του, κατηγορεί την σαουδαραβική συμμαχία ότι βομβαρδίζει αμάχους, τονίζοντας την απροθυμία της συμμαχίας να ερευνήσει τις εν λόγω επιθέσεις και υποστηρίζοντας πως η Ουάσιγκτον θα πρέπει να εξετάσει ενδεχόμενες παραβιάσεις του δίκαιου του πολέμου, στις οποίες ενδεχομένως διαδραμάτισε κάποιο ρόλο.
Η έκθεση με τίτλο: "Τι είδος στρατιωτικός στόχος βρισκόταν εντός της κατοικίας του αδερφού μου;" – που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα– εξετάζει δέκα καταγεγραμμένες περιπτώσεις αεροπορικών επιδρομών της συμμαχίας, "με προφανές ενδείξεις παραβίασης του δικαίου του πολέμου", που διεξήχθησαν στο διάστημα μεταξύ Απριλίου και Αυγούστου, κατά τις οποίες σκοτώθηκαν τουλάχιστον 309 άμαχοι και τραυματίστηκαν 414.
Η έκθεση παραθέτει, σύμφωνα με την HRW συνεντεύξεις από θύματα, αυτόπτες μάρτυρες και μέλη ιατρικού προσωπικού στις επαρχίες Ιμπ, Αμράν, Χάτζα, Χοντάϊντα, Ταϊζ και την πρωτεύουσα Σαναά, όπου οι αεροπορικές επιδρομές έπληξαν σπίτια, αγορές, ένα εργοστάσιο και μια φυλακή πολιτικών κρατουμένων.
Σε όλες αυτές τις υποθέσεις η οργάνωση προάσπισης των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων με έδρα το Νέα Υόρκη, σημειώνει πως είτε δεν βρέθηκαν αποδεικτικά στοιχεία ότι επρόκειτο για στρατιωτικούς στόχους, είτε οι επιθέσεις απέτυχαν να διαχωρίσουν τον άμαχο πληθυσμό από τους στρατιωτικούς στόχους.

Η έκθεση καταγράφει τα ονόματα 309 ανθρώπων – 199 ανδρών, 43 γυναικών και 67 παιδιών– που σκοτώθηκαν σε αυτές τις επιθέσεις, με όλους να εκτιμάται ότι ήταν άμαχοι.

Το Παρατηρητήριο τόνισε πως σαουδάραβες αξιωματούχοι δεν ανταποκρίθηκαν στα επανειλημμένα αιτήματα της οργάνωσης για παροχή πληροφοριών για τις 10 αεροπορικές επιθέσεις.

Ο Τζο Στορκ, αναπληρωτής διευθυντής της HRW για τη Μέση Ανατολή και τη βόρεια Αφρική, ανέφερε πως η συμμαχία ήταν απρόθυμη να διεξάγει "ακόμη και μια απλή έρευνα στις πολυάριθμες περιπτώσεις –ενδεχόμενα παράνομων– αεροπορικών επιθέσεων".

"Ενώ η συμμαχία διαθέτει εξελιγμένο οπλισμό και την υποστήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών, η προσήλωση της στο δίκαιο του πολέμου είναι υποτυπώδης", σημειώνει ο Στορκ στην έκθεση.

Η συμμετοχή της Ουάσιγκτον σε ορισμένες επιχειρήσεις στην Υεμένη θα μπορούσε να θέσει τις δυνάμεις των ΗΠΑ "συνυπεύθυνες για παραβιάσεις του δικαίου του πολέμου από τις δυνάμεις της σαουδαραβικής συμμαχίας στην Υεμένη", καταλήγει η ΗΡW.

Αμερικανοί αξιωματούχοι ανέφεραν τον Απρίλιο ότι η Ουάσιγκτον διευρύνει τον μηχανισμό ανταλλαγής πληροφοριών με τη Σαουδική Αραβία για να παράσχει περισσότερες πληροφορίες για πιθανούς στόχους στην αεροπορική εκστρατεία της συμμαχίας ενάντια στους αντάρτες Χούτι στην Υεμένη.
Αξιωματούχοι της συμμαχίας δεν ήταν άμεσα διαθέσιμοι για να σχολιάσουν την έκθεση.
Η συμμαχία διαρκώς διατείνεται ότι δεν στοχοθετεί αμάχους στην Υεμένη, ενώ στις 21 Νοεμβρίου, ανώτερος αξιωματούχος της σαουδαραβικής συμμαχίας υποστήριξε: "Σεβόμαστε τους κανόνες του διεθνούς δικαίου και της Σύμβασης της Γενεύης», χωρίς όμως να διευκρινίζει αν οποιαδήποτε έρευνα έχει διεξαχθεί για τους αεροπορικούς βομβαρδισμούς τους τελευταίους οκτώ μήνες.
Σύμφωνα με τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών, περίπου 5.700 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στις μάχες, ανάμεσα τους περισσότεροι από 2.600 άμαχοι, με τα 2/3 των απωλειών του άμαχου πληθυσμού να προήλθαν από αεροπορικές επιδρομές.
Νωρίτερα αυτό το μήνα ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Φίλιπ Χάμοντ δήλωσε πως η χώρα του θα σταματήσει να εξάγει όπλα προς τη Σαουδική Αραβία, εάν οι έρευνες αποκαλύψουν ότι το Ριάντ έχει παραβιάσει το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο στον πόλεμο που διεξάγει στην Υεμένη.
Η συμμαχία κυρίως αραβικών κρατών υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας επενέβη στον εμφύλιο πόλεμο της Υεμένης στα τέλη του Μαρτίου, με στόχο να αποκαταστήσει στην εξουσία τον πρόεδρο που ανέτρεψαν οι σιίτες αντάρτες Χούτι, οι οποίοι θεωρείται πως πρόσκεινται στο Ιράν. Η ανθρωπιστική κρίση έχει επιδεινωθεί από τον αποκλεισμό που έχει επιβάλει η σαουδαραβική συμμαχία σε λιμάνια της Υεμένης.


Δημοσίευση σχολίου