Οι εορτασμοί της επετείου των 70 χρόνων από τη μεγάλη αντιφασιστική νίκη στο Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο ήταν, κατά το ρώσο ηγέτη Βλαντίμιρ Πούτιν, το μεγαλύτερο γεγονός του 2015!
Οταν, λίγες ώρες μετά τη μεγαλειώδη παρέλαση στην κόκκινη πλατεία της Μόσχας, σχεδόν αυθόρμητα 850 χιλ. άνθρωποι στο κέντρο της ρωσικής πρωτεύουσας, άλλοι τόσοι στις μεγαλουπόλεις της χώρας αλλά και στη Λευκορωσία, το Καζαχστάν, και πλειάδα άλλων πρώην σοβιετικών Δημοκρατιών μαζί και στο Ισραήλ, ξεχύθηκαν στις πορείες μνήμης κρατώντας φωτογραφίες των συγγενών τους που έδωσαν τη ζωή τους "για τη χιλιάκριβη τη λευτεριά", οι εμπνευστές της αναβίωσης των γκρίζων "βρυκολάκων" στην Ουκρανία, τις μικρές Βαλτικές χώρες, τη Συρία, το Ιράκ, την Τουρκία, μόλις τότε άρχισαν να ψυλλιάζονται ότι κάτι δεν τους βγαίνει.
Το 2014 οι υπερατλαντικοί "αρχιτέκτονες" του εθνικιστικού - νεοφασιστικού πραξικοπήματος στο Κίεβο και οι Ευρωπαίοι κολαούζοι τους, καταστρατηγώντας αρχές που οι ίδιοι επικαλούνται επί δεκαετίες, έκαναν την έφοδο στο ουρανό της περικύκλωσης της Ρωσίας, όπως νόμισαν. Το 98% των κατοίκων της Κριμαίας που βροντοφώναξε "όχι στην εξουσία των εθνικιστών, ΝΑΙ στην επανένωση με τη μητέρα Ρωσία" βαφτίστηκε "εισβολή" της Μόσχας στη χερσόνησο. Ο χορός της παραπληροφόρησης εκείνο το διάστημα θα έκανε τους μακαρίτες χιτλερικούς γκεμπελίσκους του είδους να αισθάνονται... περήφανοι. Επειδή η ιστορία πρέπει να διδάσκει, όσον αφορά την Ελλάδα, καλό θα ήταν να μην ξεχνάμε ποιος πληθωρικός υπουργός έσπευσε εκεί να εκφράσει την "αλληλεγγύη" του στους πραξικοπηματίες του Κιέβου αλλά και τι είδους και "ποιότητας" ρεπορτάζ παρουσιαζόταν στο πανελλήνιο από το -τότε- δημόσιο τηλεοπτικό μόρφωμα.
Απέτυχαν
Το αντιπουτινικό εγχείρημα εκείνων που εκτίμησαν ότι στο φόντο των εξελίξεων η εξουσία του Κρεμλίνου θα χάσει τα ερείσματα στη κοινωνία και, σύντομα, ο αέρας του Κιέβου ("της δημοκρατίας", έλεγαν) θα φτάσει και στη Μόσχα, τους γύρισε μπούμερανγκ. Η Κριμαία ανέβασε τα... ντεσιμπέλ πατριωτισμού και συσπείρωσε τη ρωσική κοινωνία γύρω από την εξουσία του Κρεμλίνου. Αντιστρόφως ανάλογα είναι προς το παρόν και τα αποτελέσματα της επιβολής κυρώσεων προς τη Ρωσία.
Εθελοτυφλώντας μπροστά στην πραγματικότητα, ο αμερικανός πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα, με ύφος που δεν επιδέχεται αμφισβήτηση διακήρυξε στις αρχές του 2015 ότι "η Ρωσία βρίσκεται σε πλήρη απομόνωση" και η οικονομία της "υπό διάλυση". Οι Ενοπλες Δυνάμεις της χώρας του που, από το Φθινόπωρο του 2014 ανέλαβαν επικεφαλής μιας διεθνούς συμμαχίας για να τσακίσουν τους τρομοκράτες του αποκαλούμενου "Ισλαμικού Κράτους", περιέργως πως ένα χρόνο αργότερα το "τσάκισαν" τόσο πολύ που αυτό... διπλασίασε τη γεωγραφική έκταση που κατείχε. Απο τον Οκτώβρη του 2015, η "απομονωμένη" και με "διαλυμένη" την οικονομία της Ρωσία, σε πλήρη συμφωνία με την ηγεσία της Δαμασκού, ξεκίνησε τις αεροπορικές επιθέσεις κατά της μεγαλύτερης σύγχρονης τρομοκρατικής απειλής. Ας ρίξει καθένας μια ματιά στις "αντικειμενικές" ενημερώσεις των "διεθνών" ΜΜΕ του τελευταίου τριμήνου. Πλήρης "διαφώτιση" για ρωσικές επιθέσεις σε αμάχους, ισλαμικούς χώρους λατρείας, για πυραύλους που έπεσαν στο Ιράν, κ.λ.π.
Πισώπλατο τουρκικό κτύπημα
"Θα ήθελα να πω με υπερηφάνεια ότι οι πιλότοι μου δεν αστόχησαν ούτε μια φορά, δεν έπληξαν απαγορευμένες περιοχές και ευαίσθητες θέσεις όπως σχολεία, κλινικές, τζαμιά στο Συρία όπου επιχειρούν", κάνει απολογισμό της χρονιάς που φεύγει ο αρχηγός του Επιτελείου των αεροπορικών-διαστημικών δυνάμεων της Ρωσίας, Βίκτωρ Μπόνταριεφ. Ναι, η Ρωσία είχε μια απώλεια. Στις 24 Νοέμβρη, δέχτηκε πισώπλατη μαχαιριά, κατά τον Βλαντίμιρ Πούτιν, από το καθεστώς της Αγκυρας. Οι εξελίξεις που θα λάβουν χώρα στο 2016, θα αποτελέσουν και μια συνέχεια στην κρίση που ξέσπασε ανάμεσα στις δύο χώρες μετά την κατάρριψη του SU-24. Εξελίξεις σε οικονομικό, πολιτικό, στρατιωτικό επίπεδο.
Προς το παρόν, και για να μην μπει στο κεφάλι κανενός η ιδέα της επανάληψης πισώπλατου πλήγματος στη Ρωσία, ο Β.Πούτιν θύμισε την εγκατάσταση κοντά στη Λαττάκεια, του αντιπυραυλικού συστήματος S-400. Από τη μέρα της εγκατάστασής του, "μπήκε τάξη στον εναέριο χώρο της Συρίας", τονίζει ο Μπόνταρεφ. Οι S-400, αλλά και η πιστότητα των αεροσκαφών που επιχειρούν στη Συρία, SU-24, SU-34 εκσυγχρονισμένα, SU-35 πολυμορφικά, καθώς και τα ελικόπτερα, έχουν ξετρελάνει τους υπουργούς Αμυνας δεκάδων χωρών, κυρίως του Κόλπου, με αποτέλεσμα η Μόσχα να "βομβαρδίζεται" ήδη με αιτήματα για πωλήσεις των οπλικών συστημάτων...
Εχοντας αυτή, την πραγματική εικόνα και όχι την άλλη των "διεθνών" ΜΜΕ, ο ΥΠΕΞ, Τζών Κέρι, βρέθηκε στην ανάγκη να διαψεύσει τα λόγια του... Ομπάμα περί απομόνωσης της Ρωσίας. Στο ερχόμενο διάστημα θα χρειαστούμε τη Ρωσία ως σύμμαχο στη μάχη κατά "Ισλαμικού Κράτους", ανέφερε ευρισκόμενος στη Μόσχα, για να ακολουθήσει η πρόταση στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για ανάληψη κοινής δράσης υπό την αιγίδα του Οργανισμού. Πρόταση που πέρασε ομόφωνα στο Σ.Α.
Αλλά και ο υπέργηρος "ιέραξ" και θιασώτης της απογύμνωσης, αρχικά, της Ρωσίας από τους φυσικούς της χώρους (Ουκρανία, Καύκασος, Κεντρική Ασία κ.α.), και του διαμελισμού της στη συνέχεια, ο Ζμπίγκνιου Μπζεζίνσκι, αναγκάζεται εκ των πραγμάτων να μεταμφιεστεί σε "περιστέρα" και να αναγνωρίσει: Ρωσία και Δύση έχουν κοινά συμφέροντα στην περιοχή (της Μ. Ανατολής): Την επιβολή της σταθερότητας. Οποία γεωπολιτική... ανακάλυψη (!). Γιατί δεν ακούσαμε ανάλογες δηλώσεις ένα χρόνο πριν; Τι είναι εκείνο που αναγνωρίζουν και το λένε "ντροπαλά" και χωρίς μεγάλη δημοσιότητα οι αμερικάνοι επιτελείς; Μα αυτό ακριβώς που με μανιακό τρόπο επιχειρούσαν να αποκρύψουν αρχικά, να αμαυρώσουν, να διαστρεβλώσουν στη συνέχεια. Η αεροπορική δράση της Ρωσίας στη Συρία, μέσα σε 70-80 μέρες ανέτρεψε τα δεδομένα, τσάκισε τον ενιαίο ιστό του καλά οργανωμένου "Ισλαμικού Κράτους", αναπτέρωσε το ηθικό του καταπονημένου συριακού στρατού, ο οποίος επανακτά τον έλεγχο ολόκληρων περιοχών, ανέκοψε το κύμα στρατολόγησης νέων ανθρώπων όχι μόνο στον αραβικό κόσμο αλλά και από την Ευρώπη και τη Ρωσία, έφερε στην επιφάνεια το αλισβερίσι της οικογένειας Ερντογάν με τους τρομοκράτες, και ανέδειξε τη μαχητική ικανότητα των σύγχρονων ρωσικών οπλικών συστημάτων.
2016: Ετος Ελλάδας-Ρωσίας
Το 2016 οι εξελίξεις θα είναι σύνθετες εν πολλοίς και επικίνδυνες. Ωστόσο, οι επιμένοντες στο αποτυχημένο και αναχρονιστικό ιδεολόγημα της μοναδικότητας και της παγκόσμιας αρχής του ενός θα φαντάζουν όλο και πιο γραφικοί. Ο κόσμος έχει μπει πλέον στον αστερισμό της πολυμορφίας, της πολυπολικής εξέλιξης. Η διακηρυγμένη από την ελληνική κυβέρνηση θέση "της πολυδιάστατης εξωτερικής πολιτικής" μπορεί να αποβεί ζωτικά ωφέλιμη όταν δημιουργηθούν οι μηχανισμοί και οι προϋποθέσεις για την πρακτική εφαρμογή της. Ετσι, συνέπεσε το 2016 να είναι χρόνος Ελλάδας στη Ρωσία, Ρωσίας στην Ελλάδα. Ας εκμεταλλευτούμε το γεγονός για το ποιοτικό άλμα στις διμερείς
σχέσεις. Ευχές για αισιοδοξία στη νέα χρονιά.
gr.rbth.com


Δημοσίευση σχολίου