To σχέδιο της Ρωσίας για τon τουρκικό αγωγό φυσικού αερίου φαίνεται ότι θα είναι το επόμενο θύμα του πολέμου των λέξεων μεταξύ του Ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν και του Πρόεδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Και κατά πάσα πιθανότητα θα κοστίσει στην Gazprom  δισεκατομμύρια δολάρια, ενώ προτρέπει την Τουρκία να αναζητήσει νέους προμηθευτές, ιδίως στο βόρειο Ιράκ.

Σε δημοσίευμά του το Reuters από τη Μόσχα, αναφέρει ότι η Ρωσία μπορεί να παγώσει το έργο του αγωγού για αρκετά χρόνια, ως μέρος των αντιποίνων κατά της Άγκυρας για την κατάρριψη, τον περασμένο μήνα, του ρωσικού τζετ πάνω από το Συριακό έδαφος.

Στην πράξη, η οποιαδήποτε ανακοίνωση ότι το έργο έχει αναβληθεί - ή ακόμα και ακυρωθεί εντελώς - δεν σημαίνει τίποτε περισσότερο από το να επιβεβαιώνει ότι η Ρωσία έχει ήδη καταλήξει στο ότι η προτεραιότητα της στην ανάπτυξη νέων συνδέσεων φυσικού αερίου προς την Ευρώπη δεν περιλαμβάνει, τουλάχιστον άμεσα, διαδρομές από Τουρκία.

Πάντως η Gazprom έχει ήδη δαπανήσει 1,8 δις € για την αγορά δικτύου μεταφοράς σωλήνων που επρόκειτο να τοποθετηθούν κάτω από τη Μαύρη Θάλασσα και αυτή την στιγμή οι σωλήνες βρίσκονται στο βουλγαρικό λιμάνι της Βάρνας. Ανάλογες οικονομικές υποχρεώσεις έχει η Gazprom και προς άλλους προμηθευτές όπως επίσης και σε πλοία τα οποία θα τοποθετούσαν υποθαλάσσια τους σωλήνες μεταφοράς. 




Δημοσίευση σχολίου