Ο καρκίνος του παγκρέατος αποτελείται και εξελίσσεται μέσα από τουλάχιστον τέσσερις διαφορετικές ασθένειες, καθεμία με διαφορετική αιτία και με διαφορετική μεταχείριση, σύμφωνα με νέα έρευνα που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Nature.


Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι τα ευρήματα αυτά θα οδηγήσουν στην δημιουργία νέων φαρμάκων που θα στοχεύουν την “Αχίλλειο πτέρνα” του καρκίνου του παγκρέατος κάθε ασθενούς ξεχωριστά και ότι έχουν ήδη δει κάποια “εντυπωσιακά” αποτελέσματα.
Τα νέα της έρευνας έχουν γεμίσει με αισιοδοξία πολλές φιλανθρωπικές οργανώσεις για τον καρκίνο, όπως φαίνεται μέσα από τα μηνύματα που στέλνουν και περιγράφουν την μελέτη ως “απίστευτα συναρπαστική”.
Για τις ανάγκες της έρευνας οι επιστήμονες εξέτασαν τις περιπτώσεις συνολικά 456 ασθενών. Οι όγκοι προκαλούνται από μεταλλάξεις στο DNA που κάνουν τους υγιείς ιστούς γίνονται καρκινικοί. Αλλά υπάρχουν περισσότεροι του ενός τρόποι, για να μετατραπεί σε καρκινικό ένας υγιής ιστός.
Αν και όλοι οι καρκίνοι του παγκρέατος μοιάζουν να είναι παρόμοιοι, οι ερευνητές εντόπισαν τέσσερις ξεχωριστές κατηγορίες γενετικών “λαθών”, που οδηγούν στον σχηματισμό όγκων στο πάγκρεας. Αυτές οι τέσσερις κατηγορίες αναγνωρίστηκαν ως:
o    Πλακώδους τύπου
Προγονικός ιστός παγκρέατος
Ανοσογονικά γενετικά “λάθη”
Ανώμαλη διαφοροποίηση στο ενδοκρινικό εξωκρινών
Καρκίνος του παγκρέατος: Νέες θεραπείες στον ορίζοντα
Ένα παράδειγμα για το πόσο διαφορετικοί είναι οι καρκίνοι, συνιστά το γεγονός ότι ο μέσος χρόνος επιβίωσης από τη διάγνωση με καρκίνο πλακώδους τύπου είναι μόλις τέσσερις μήνες, δηλαδή περίπου το μισό από τους άλλους τύπους.
Ο εκ των επικεφαλής της έρευνας, δρ Andrew Biankin από το πανεπιστήμιο της Γλασκώβης, δήλωσε σχετικά στην ιστοσελίδα του BBC News: “Αυτή είναι η πιο ολοκληρωμένη ανάλυση του πώς ακριβώς δημιουργείται και εξελίσσεται ο καρκίνος του παγκρέατος (…) Μας δείχνει, επίσης, σε τι είδους θεραπείες είναι ευάλωτοι αυτοί οι καρκίνοι, καθορίζοντας την “αχίλλειο πτέρνα” του κάθε καρκίνου ξεχωριστά”.
Αυτή η έρευνα αποτελεί μεγάλο άλμα στην καταπολέμηση ενός καρκίνου που έχει μεγάλα ποσοστά θνησιμότητας και είναι δύσκολο να αντιμετωπιστεί. Οι περισσότεροι άνθρωποι που διαγιγνώσκονται με καρκίνο του παγκρέατος έχουν λιγότερο από ένα χρόνο ζωής μπροστά τους. Και μόλις το 1% από αυτούς καταφέρνει να επιζήσει για ένα διάστημα 10 ετών μετά τη διάγνωση, ποσοστό επιβίωσης που έχει μείνει αμετάβλητο εδώ και 40 χρόνια.
Έτσι έχουμε φτάσει στο σημείο, τα ιατρικά άλματα στην αντιμετώπιση άλλων μορφών καρκίνου, όπως ο καρκίνος του μαστού, ο καρκίνος του προστάτη και ο καρκίνος του παχέος εντέρου, να υπολογίζεται ότι θα επιφέρουν αθροιστικά λιγότερους θανάτους από ότι ο καρκίνος του παγκρέατος μόνο του σε πολλές χώρες!


Δημοσίευση σχολίου