Διαφωνία για τον τρόπο λειτουργίας του «κόφτη» - «Άνοιγμα» της αγοράς ηλεκτρισμού με «σπάσιμο» του μονοπωλίου της ΔΕΗ, ζητούν οι Ευρωπαίοι - Καμία σύγκλιση απόψεων για το χρέος - Με 17 προαπαιτούμενα κλείνει το deal για δόση έως 11 δισ. Ευρώ


Στην παραδοχή πως πρόκειται για τη μαζικότερη και μεγαλύτερη συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση η οποία «σχεδιάστηκε για να παρατείνει σημαντικά τον εργασιακό βίο» αλλά και την επισήμανση πως «είναι η πρώτη φορά που ζητάμε ένα κράτος να μην νομοθετήσει απλά για το ερχόμενο έτος αλλά για τα επόμενα τρία», προχώρησε Ευρωπαίος αξιωματούχος με γνώση της διαπραγματευτικής διαδικασίας. Πρόκειται ουσιαστικά για την πλήρη επιβεβαίωση όσων μιλούν για ένα πρωτόγνωρο ευρωπαϊκό πείραμα το οποίο δια του δημοσιονομικού «κόφτη» συντελέστηκε στην πατρίδα μας. 
Παράλληλα «αγκάθι» παραμένει το ζήτημα της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, μεταξύ κυβέρνησης και θεσμών, καθώς δεν υπάρχει πλήρης συμφωνία αναφορικά με τον μηχανισμό των εφεδρικών μέτρων (τον γνωστό και ως «κόφτη»).
Σύμφωνα με τον ίδιο Ευρωπαίο αξιωματούχο, τα μέτρα που πρέπει να ψηφισθούν από την ελληνική Βουλή για να αποδεσμευτεί η πρώτη δόση χωρίζονται σε 4 κατηγορίες:
Χρηματοοικονομική βιωσιμότητα
Δημοσιονομική σταθερότητα
Ανταγωνισμός
Εκσυγχρονισμός του Δημοσίου
Ο Ευρωπαίος αξιωματούχος χαρακτήρισε το πρόγραμμα «τεράστιο στο εύρος του» και δήλωσε πως έχουν γίνει πολλά από τον Αύγουστο και έχει δοθεί μεγάλη έμφαση στη χρηματοοικονομική σταθερότητα. Αναφορικά με τον περίφημο «κόφτη» υποστήριξε ότι «αναμένεται να συμφωνηθεί εντός της επόμενης εβδομάδας». 
Απομένει τώρα να νομοθετηθούν τα 17 προαπαιτούμενα και να ελεγχθούν από τους θεσμούς για να εκταμιευθεί η δόση.
Πέρα από τα μέτρα για επιτύχει η Ελλάδα πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ το 2018, υπάρχουν και μέτρα για τη δημιουργία ανεξάρτητης αρχής εσόδων, τη νομοθεσία των κόκκινων δανείων και τη μεταρρύθμιση του ανταγωνιστικού πλαισίου.
«Τεράστια» χαρακτήρισε την μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού, με έμφαση στη «ρίζα του προβλήματος» χαρακτήρισε ο Ευρωπαίος αξιωματούχος τη δουλειά που έγινε σε αυτό τον τομέα. Σύμφωνα με το νέο πλαίσιο όλοι οι νέοι συνταξιούχοι θα λαμβάνουν σύνταξη βάση της νέας φόρμουλας και οι υφιστάμενοι θα δουν τις συντάξεις τους να παγώνουν μέχρι να εξισορροπηθούν με το νέο πλαίσιο βάση του πληθωρισμού. Σύμφωνα με την ίδια πηγή η νέα μεταρρύθμιση στις συντάξεις θα έχει αντίκτυπο κατά 1,2% στο ΑΕΠ έως το 2018 και θα αποφέρει δημοσιονομική εξοικονόμηση αρχικά 2,5% έως και 5% επί του ΑΕΠ το 2025. 
Σημειώνεται ότι μαζί με τις ληξιπρόθεσμες οφειλές και τη χρηματοδότηση των δανειακών δεσμεύσεων, η δόση για την Ελλάδα κυμαίνεται μεταξύ εννέα και 11 δισ. ευρώ. 
Τι ισχύει για το Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων
Το Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων είναι επίσης ένα σημαντικό κομμάτι της συμφωνίας. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν κεφάλαια αξίας 5-6 δισ. έτοιμα προς αξιοποίηση, όπως και μετοχές του ελληνικού κράτους και «τεράστια» (όπως την χαρακτήρισε ο αξιωματούχος) ακίνητη περιουσία 100.000 κτηρίων ή γης.
Το ταμείο όπως τονίζεται θα είναι ανεξάρτητο όμως θα υπάρχει ένα παράλληλο πενταμελής supervisory board, και ο Πρόεδρος θα καθορίζεται από τους θεσμούς. Το διοικητικό συμβούλιο θα έχει όλες τις απαραίτητες εξουσιοδοτήσεις για να κινηθεί και να αξιοποιήσει την περιουσία, με τον αξιωματούχο να τονίζει πως «θα γίνεται με γνώμονα την ελληνική οικονομία και δεν θα υπάρχουν συμφέροντα άλλων κρατών». 
Παράλληλα σημαντικά θέματα ανοίγουν με τις δεσμεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης για το άνοιγμα της αγοράς του ηλεκτρισμού και το αναγκαστικό σπάσιμο της ΔΕΗ, ένα θέμα ταμπού για την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία έταζε πως δεν θα προχωρούσε κάτι τέτοιο. Στα σημαντικά, επίσης, ζητήματα που έχουν αποφασιστεί είναι η ανάγκη επιτάχυνσης της διαδικασίας απόδοσης δικαιοσύνης, η πλήρης ανεξαρτητοποίηση της ΕΛΣΤΑΤ, η αυτονομία - η οποία εσχάτως έχει τεθεί εν αμφιβόλω - της Επιτροπής Ανταγωνισμού και η επιτάχυνση σε ό,τι αφορά τη δημιουργία της Εθνικής Αρχής Δημοσιονομικού Ελέγχου. 
Ο αξιωματούχος δήλωσε πως τα μακροοικονομικά στοιχεία της Ελλάδα πηγαίνουν καλύτερα από ότι αναμένονταν με χαρακτηριστική να είναι η περίπτωση του ΑΕΠ που για το 2015 εν μέσω capital controls η πρώτη πρόβλεψη ήταν -2,5% ενώ τελικά η συρρίκνωση διαμορφώθηκε στο -0,5%.
43 προαπαιτούμενα για να κλείσει η 2η αξιολόγηση
Σύμφωνα με τον ίδιο αξιωματούχο το ζήτημα της μεταρρύθμισης των κανόνων που ισχύουν στην αγορά εργασίας, η αξιολόγηση της βιωσιμότητας των ελληνικών επιχειρήσεων και η εφαρμογή νέων κανόνων για τον τρόπο τρόπο χρηματοδότησης των πολιτικών κομμάτων «μεταφέρονται» για τον Οκτώβριο, όπου τυπικά θα πραγματοποιηθεί η δεύτερη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος.
Τον Οκτώβριο η ελληνική κυβέρνηση θα κληθεί να συμφωνήσει σε έναν έλεγχο 43 προαπαιτούμενων, τα οποία τα οποία κατά τον αξιωματούχο διαθέτουν «έναν δεκαπλάσιο όγκο από ένα κανονικό πρόγραμμα».
Η στάση του ΔΝΤ
Ο Ευρωπαίος αξιωματούχος δήλωσε πως η Ελλάδα έχει ζητήσει τη δημιουργία ενός νέου προγράμματος με το ΔΝΤ και το ταμείο θα αποφασίσει τους όρους συμμετοχής του. Το Ταμείο βλέπει επίσης «πολύ θετικά» τις μεταρρυθμίσεις που θα κάνει το ελληνικό κράτος για την πρώτη αξιολόγηση και αναμένεται το πρόγραμμα της Ελλάδας να τεθεί στο ΔΣ του Ταμείου τον Σεπτέμβριο.
Παράλληλα υπήρχε μείωση των εισαγωγών και των εξαγωγών όπως και χαμηλή κατανάλωση το 2015. Ο αξιωματούχος αναμένει να υπάρξει πρωτογενές πλεόνασμα της τάξεως του 0,5% του ΑΕΠ το 2016.

 newmoney.gr

Δημοσίευση σχολίου