Σε Φιλιππινέζα του Καραμανλή εξελίσσεται ο Τσίπρας καθώς μετά τον Πάκη που ήταν καθαρή προσταγή του Καραμανλή, φαίνεται ότι οι επικύψεις του Τσίπρα στην Καραμανλική δεξιά θα έχουν συνέχεια με το θέμα της εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας από το λαό. Στην επικείμενη αναθεώρηση του Συντάγματος που ονειρεύεται ο Τσίπρας παίζουν πολλά σενάρια και ο Αλέξης πιστεύει ότι θα στριμώξει τον Κυριάκο εάν τα βρει με τον Κώστα και συμφωνήσουν να είναι Καραμανλής ο πρώτος εκλεγμένος πρόεδρος της Ελληνικής δημοκρατίας.  
Η εσωκομματική κόντρα του Μητσοτάκη με τους Καραμανλικούς έδωσε τροφή στον Τσίπρα ο οποίος βλέπει ότι μπορεί να διεκδικήσει ακόμα και οκταετία εάν τα βρει με τον Κωστάκη.  
Ο κ. Μητσοτάκης αδυνατεί να ελέγξει το κόμμα προκαλώντας δυσαρέσκεια σε πολλά από τα στελέχη του και δημιουργώντας φόβους πώς η ΝΔ μπορεί να οδηγηθεί σε διάλυση. Η δυσαρέσκεια φάνηκε πρόσφατα με την διάταξη για τις offshore. Η επιλογή του Προέδρου για αποχώρηση από τη Βουλή σχολιάστηκε δυσμενώς τις επόμενες ημέρες. Το ίδιο τώρα και οι εσπευσμένες προτάσεις για την συνταγματική αναθεώρηση πριν ο Αλέξης Τσίπρας ανοίξει τα χαρτιά του.
Ένα απ' αυτά τα κρίσιμα ζητήματα είναι η εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης όχι μόνο έρχεται σε αντίθεση με την άποψη πολλών στελεχών του κόμματος που βλέπουν θετικά την εκλογή του ΠτΔ από το λαό, αλλά βρίσκεται και απέναντι από την θέση που επανειλημμένα είχε εκφράσει ο πατέρας του Κωνσταντίνος Μητσοτάκης και ταυτίζεται με αυτή του Α. Τσίπρα.
Ήδη, τις τελευταίες ημέρες δύο κορυφαία στελέχη της ΝΔ, ο Δ. Αβραμόπουλος και η Ντόρα Μπακογιάννη εκφράστηκαν θετικά. Με παρέμβαση του στην “Καθημερινή” ο Έλληνας Επίτροπος επαναφέρει την πρόταση που είχε καταθέσει το 2011 λέγοντας, “η κρισιμότητα των περιστάσεων απαιτεί ισχυρό πολιτειακό παράγοντα, τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να εκλέγεται απευθείας από τον λαό, με αυξημένες αρμοδιότητες κατ' ελάχιστον από αυτές του συντάγματος του 1975.
Και κατέληξε σε αυτή του την παρέμβαση ο κ. Αβραμόπουλος τονίζοντας πώς “η άμεση εκλογή του Προέδρου θα προσδώσει κύρος στον θεσμό και στο αξίωμα και στην θεσμική τάξη της χώρας. Ο πρόεδρος πρέπει να λειτουργεί δημοκρατικά και συνεκτικά προς όφελος του έθνους όπου απαιτηθεί, σε αρμονική συνεννόηση με τα πολιτικά κόμματα, την κοινωνία και το λαό μας”.
Ακολούθησε η Ντόρα Μπακογιάννη με μία ανάρτηση της στο twitter γράφοντας πώς “χρειαζόμαστε τη Συνταγματική αναθεώρηση. Έχω ταχθεί υπέρ της εκλογής Προέδρου Δημοκρατίας από το λαό”.
Πληροφορίες μάλιστα αναφέρουν ότι στη γραμμή Αβραμόπουλου-Μπακογιάννη θα κινηθούν και άλλα στελέχη της ΝΔ φέρνοντας σε πολύ δύσκολη θέση τον πρόεδρο του κόμματος Κυριάκο Μητσοτάκη.
Το σημαντικότερο ωστόσο, και ίσως το πιο αποκαλυπτικό ήταν το δημοσίευμα στο “Παρόν”, σύμφωνα με το οποίο και ο Κώστας Καραμανλής βλέπει απολύτως θετικά την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας από τον λαό.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας, ο Κώστας Καραμανλής είχε αρνηθεί την πρόταση του Αλέξη Τσίπρα για την Προεδρία της Δημοκρατίας γιατί πίστευε και πιστεύει και θα το “υπηρετήσει με πάθος”, όπως λένε συνομιλητές του, ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στη σημερινή Ελλάδα πρέπει να εκλέγεται από το λαό και όχι να διορίζεται από την εκάστοτε κυβέρνηση.
Ο πρώην πρωθυπουργός μάλιστα έχει υπογραμμίζει την ανάγκη ενίσχυσης των αρμοδιοτήτων του Προέδρου της Δημοκρατίας, ούτως ώστε ο ρόλος του να είναι πιο ουσιαστικός και παρεμβατικός και να μην εξαντλείται στην παρουσία του σε εορταστικές εκδηλώσεις και εθνικές παρελάσεις.
Μεταξύ άλλων και σύμφωνα με πληροφορίες από το περιβάλλον του, ο πρώην πρωθυπουργός θεωρεί ότι ο εκάστοτε Πρόεδρος πρέπει να έχει τη δυνατότητα να προβαίνει σε διαγγέλματα προς τον ελληνικό λαό σε ειδικές περιπτώσεις και επίσης να συγκαλεί με δική του πρωτοβουλία το συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών.
Οι θέσεις αυτές του Κ. Καραμανλή ταιριάζουν απόλυτα με αυτές που προωθεί ο Αλέξης Τσίπρας. Είναι πολύ πιθανόν, δεδομένου και της πολύ καλής χημείας που έχουν οι δύο τους, να περάσει η συνταγματική αναθεώρηση και με τις ψήφους των “καραμανλικών” από τη Βουλή και αργότερα ο πρώην πρωθυπουργός να βρεθεί στη θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας εκλεγμένος από το λαό και με αυξημένες αρμοδιότητες.
Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει μετατραπεί σε ένα κόμμα εξουσίας, ο Αλέξης Τσίπρας δεν αμφισβητείται από το κόμμα του και συνεπώς ακόμη και στην κυβέρνηση να μην είναι θα στηρίξει μία υποψηφιότητα Καραμανλή για την Προεδρία της Δημοκρατίας μη αφήνοντας περιθώρια επιλογής στη ΝΔ.


Δημοσίευση σχολίου