Τα σενάρια που πυροδοτεί η εσπευσμένη παρουσίαση του εκλογικού νόμου και η δρομολόγηση της ψήφισης του τις επόμενες μέρες, παρ” ότι ο αρχικός σχεδιασμός του Μαξίμου μιλούσε για Αύγουστο, είναι πολλά και προβλέπουν μεταξύ άλλων ακόμα και πρόκληση επαναληπτικών εκλογών σε λίγους μήνες αν αποδειχθεί ότι το μνημονιακό πρόγραμμα δεν βγαίνει, οι κοινωνικές αντιδράσεις γίνουν θυελλώδεις και οι απαιτήσεις των δανειστών εφιαλτικές.
Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του Πρώτου Θέματος, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, εφόσον δεν ψηφιστεί ο εκλογικός νόμος με αυξημένη πλειοψηφία 200 βουλευτών, που απαιτείται για να τεθεί σε εφαρμογή από τις αμέσως επόμενες εκλογές και όχι από τις μεθεπόμενες, ο Αλέξης Τσίπρας θα έχει έναν επιπλέον λόγο για να εξετάσει κάλπες συντομότερα, από την άλλη περίπτωση, ανάλογα με τις συνθήκες ίσως και πολύ σύντομα.
Οι διπλές εκλογές
Στον σχεδιασμό των επαναληπτικών ή διπλών εκλογών, όπως έγινε και το 2012, σημαντικό ρόλο θα παίξει ο παράγοντας χρόνος. Σε αυτή τη φάση και χωρίς να έχουν αρχίσει να φαίνονται πρακτικά οι επιπτώσεις των νέων μέτρων, ο ΣΥΡΙΖΑ δείχνει να κρατά δυνάμεις και να αποφεύγει την κατάρρευση παρά τη φθορά που καταγράφει. Αν όμως από τον Αύγουστο και κυρίως από τον Σεπτέμβριο, το κλίμα αλλάξει δραματικά, με έκρηξη της λαϊκής δυσφορίας και επιπλέον οι δημοσιονομικοί στόχοι δεν επιτυγχάνονται, τότε όλα μπορούν να αλλάξουν στο πολιτικό σκηνικό.
Ιδίως αν οι δανειστές επιμείνουν σε ακραίες απαιτήσεις για τα εργασιακά και τα υπόλοιπα προαπαιτούμενα, στο πλαίσιο της δεύτερης αξιολόγησης, ο ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να εξετάσει αν έχει τις κοινοβουλευτικές και τις κομματικές αντοχές για ένα νέο σοκ μέτρων. Πρακτικά, εάν οι εκλογές μοιάζουν αναπόφευκτες για την άνοιξη του 2017, όπου θα ενεργοποιηθεί ο λεγόμενος «κόφτης», τότε θεωρείται εξαιρετικά πιθανό να επιλέξει κάλπες λίγο νωρίτερα, προτού αποκτήσει η ΝΔ δυναμική και ρεύμα αυτοδύναμης νίκης.
Δημοσίευση σχολίου