Την άποψη ότι το πλέον πιθανό σενάριο, με ποσοστό άνω του 60%, για την Ελλάδα είναι, για άλλη μία φορά, η πρόωρη προσφυγή στις κάλπες διατυπώνουν οι αναλυτές του Eurasia Group στη νέα έκθεσή τους για τη χώρα μας.


Σύμφωνα με τη μελέτη, η κυβέρνηση, υπό το βάρος των μέτρων που έχουν ήδη ψηφιστεί αλλά και της διαπραγμάτευσης για τη δεύτερη αξιολόγηση του τρίτου προγράμματος, δεν αποκλείεται να αναγκαστεί σε πρόωρες εκλογές. Ο χρόνος διεξαγωγής τους σχετίζεται άμεσα από τα νέα μέτρα που τυχόν απαιτηθούν. Εφόσον η κυβέρνηση αναγκαστεί στη λήψη και νέων μέτρων τότε οι εκλογές τοποθετούνται στο πρώτο εξάμηνο του 2017, σε διαφορετική περίπτωση εκτιμάται ότι η κυβέρνηση του κ. Τσίπρα, αφού μεσολαβήσει και ο ανασχηματισμός του φθινοπώρου, μπορεί να φτάσει μέχρι την άνοιξη του 2018.
Το Eurasia Group χαρακτηρίζει την ψηφοφορία για τον εκλογικό νόμο ως την πρώτη πολιτική ήττα του Πρωθυπουργού εντός Κοινοβουλίου. Το νομοσχέδιο πέρασε με 179 ψήφους, με αποτέλεσμα ο νέος εκλογικός νόμος να τεθεί εν ισχύ στις μεθεπόμενες εκλογές, στερώντας έτσι από τον κ. Τσίπρα τη δυνατότητα να διαδραματίσει κεντρικό ρόλο στην επόμενη Κυβέρνηση, ανεξάρτητα από την επικράτησή του στις εκλογές, σημειώνεται.
Το μέλλον δεν μοιάζει ιδιαίτερα αισιόδοξο για την Κυβέρνηση, με νέους φόρους να τίθενται σε ισχύ από Σεπτέμβρη. Νέος φόρος εισοδήματος, αύξηση του ΦΠΑ, παράταση του ΕΝΦΙΑ και νέα αυξημένη φορολόγηση σε καύσιμα, καφέ, τσιγάρα και κινητή τηλεφωνία, εγγυώνται την αναζωπύρωση της λαϊκής δυσαρέσκειας για το φορολογικό σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ, με τη συμφωνία των 2,8 δισεκατομμυρίων ευρώ με την Τρόικα και την αναμόρφωση της αγοράς εργασίας (προ-απαιτούμενο για την Τρόικα αλλά κόκκινη γραμμή για τον ΣΥΡΙΖΑ) να καραδοκούν, προσθέτει.
Σύμφωνα με την ανάλυση ρίσκου του Eurasia Group, η πιθανότητα διενέργειας εκλογών μέσα στο '17 αγγίζει το 60%, δεδομένων των σκληρών οικονομικών μέτρων που η Κυβέρνηση καλείται να εφαρμόσει, και με την κοινοβουλευτική ισχύ της να τίθεται εν αμφιβόλω μετά και την αποτυχία της να περάσει τον εκλογικό νόμο.
Η πιθανότητα να ολοκληρώσει τη θητεία της ανάγεται μόλις στο 20%, με την παράδοση να μην την ευνοεί επίσης, αφού καμία κυβέρνηση εντός κρίσης δεν έχει καταφέρει να ολοκληρώσει την τετραετία. Σε αντίθεση βέβαια με τους προκατόχους του, ο Αλ. Τσίπρας έχει καταφέρει να περάσει σκληρά μέτρα χωρίς αντιδράσεις από το κοινωνικό σύνολο, και με τις προτάσεις συνταγματικής αναθεώρησης να αποτελούν έναν “άσσο στο μανίκι” δεν αποκλείεται ο κ. Τσίπρας να είναι ο πρώτος Πρωθυπουργός της κρίσης που θα ολοκληρώσει μια τετραετή θητεία.
Μεταξύ των σεναρίων, αλλά όχι των πλέον πιθανών καθώς οι πιθανότητες φθάνουν μόλις στο 15%,  εξετάζεται και αυτό των αιφνιδιαστικών εκλογών το φθινόπωρο. Η άμεση προσφυγή στις κάλπες θα μπορούσε να προλάβει την επικράτηση Μητσοτάκη, σημειώνει το Eurasia Group εκτιμώντας καθώς ο χρόνος, όπως δείχνουν οι δημοσκοπήσεις, λειτουργεί υπέρ του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Μετά και από τις τελευταίες εξελίξεις στην ψήφιση του εκλογικού νόμου, ελάχιστη (μόλις 5%) παρουσιάζεται η πιθανότητα αλλαγής στην κυβερνητική «συμμαχία». Ποτάμι και ΠΑΣΟΚ έκλεισαν την πόρτα σε πιθανή συνεργασία, ενώ η Ένωση Κεντρώων -που υπερψήφισε το νομοσχέδιο του εκλογικού νόμου- θα αποτελούσε μια πιο συμβατή αλλά λιγότερο προβλέψιμη επιλογή για τον ΣΥΡΙΖΑ, καταλήγει η μελέτη. 

Δημοσίευση σχολίου