Ο Ματέο Ρέντσι υπέβαλε σήμερα την παραίτησή του, όπως άλλωστε είχε προαναγγείλει ήδη από την περασμένη Κυριακή, όταν και είδε την πρότασή του για τις συνταγματικές αλλαγές να απορρίπτεται από την πλειοψηφία των Ιταλών που συμμετείχαν στο δημοψήφισμα.
Είχε προηγηθεί η ψήφιση του προϋπολογισμού από τη Γερουσία με 173 «ναι» έναντι 108 «όχι». Αμέσως μετά, ο Ματέο Ρέντσι ανακοίνωσε, μέσω του προσωπικού του λογαριασμού στο Twitter, ότι θα μετέβαινε στο Κυρηνάλιο Μέγαρο, για να υποβάλει επισήμως την παραίτησή του.

«Ο προϋπολογισμός ψηφίστηκε. Στις 19.00 (τοπική ώρα) η επίσημη παραίτηση. Σας ευχαριστώ όλους και ζήτω η Ιταλία» έγραψε ο Ρέντσι.

Πράγματι, το αμέσως επόμενο ραντεβού του Ιταλού πρωθυπουργού ήταν με την κοινοβουλευτική ομάδα του Δημοκρατικού Κόμματος, όπου και αποφασίστηκε η πρόταση του Ρέντσι στον πρόεδρο της Δημοκρατίας, Σέρτζο Ματαρέλα, με τον οποίο συναντήθηκε στο προεδρικό μέγαρο στις 20.00 (ώρα Ελλάδος).

Σύμφωνα με την ιταλική εφημερίδα La Repubblica, ο 41χρονος πρωθυπουργός αμφιταλαντευόταν ανάμεσα σε δύο επιλογές: είτε την πρόταση σχηματισμού μεταβατικής κυβέρνησης χωρίς τεχνοκράτες με τη συναίνεση και στήριξη όλων των κομμάτων, είτε πρόωρες εκλογές.

Βέβαια, σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο πρόεδρος της χώρας μοιάζει αντίθετος στην εναλλακτική των εκλογών, επισημαίνοντας πως «τεχνικά είναι ακατανόητο», παρότι ο εκλογικός νόμος, ο οποίος αποτελεί το αγκάθι για τη διεξαγωγή τους, πρόκειται να συζητηθεί στις 24 Ιανουαρίου στο Συνταγματικό Δικαστήριο.

Σε κάθε περίπτωση μετά την επίσημη παραίτησή του και από την ερχόμενη Παρασκευή θα ξεκινήσουν οι διαβουλεύσεις στην προεδρία της Ιταλίας, ώστε να αντιμετωπιστεί η κρίση και να σχηματιστεί μεταβατική κυβέρνηση έως τα Χριστούγεννα. 

Το μήνυμα του Ρέντσι

Στην ιστοσελίδα του, πάντως, ο Ρέντσι προαναγγέλλει όσα θα ακολουθήσουν στη συνεδρίαση του κόμματος, αναφέροντας πως «οι κοινοβουλευτικές ομάδες πρέπει να αποφασίσουν τι θα συμβεί. Θέλουν να πάμε αμέσως σε εκλογές; Στην περίπτωση αυτή θα πρέπει να περιμένουμε την απόφαση της 24ης Ιανουαρίου και μετά να ψηφίσουμε με τους εκλογικούς νόμους που θα έχουν τροποποιηθεί από το δικαστήριο. Αν οι ομάδες θελήσουν όμως να προχωρήσουμε χωρίς την νομοθεσία θα πρέπει να εκφράσουν την πρόθεσή τους να στηρίξουν μία νέα κυβέρνηση που θα αντιμετωπίσει τον εκλογικό νόμο αλλά κυρίως θα αντιμετωπίσει ένα 2017 που θα είναι πολύ σημαντικό σε διεθνές επίπεδο. Δεν αποφασίζω εγώ, αλλά πρέπει τα κόμματα -όλα τα κόμματα- να αναλάβουν την ευθύνη. Το ζήτημα δεν είναι τι θέλει ο απερχόμενος πρωθυπουργός, αλλά τι προτείνει η βουλή». 

Υπενθυμίζεται πως το βράδυ της περασμένης Κυριακής με δάκρυα στα μάτια ο Ρέντσι ευχαρίστησε τους συντρόφους του και την οικογένειά του που τον στήριξαν στην προεκλογική του καμπάνια, μετά τη συντριπτική ήττα που υπέστη στο δημοψήφισμα για τη συνταγματική αναθεώρηση, με το «no» να συγκεντρώνει 59,2% και το «si» 40,8%.

Παρά τη συγκινητική ομιλία του και τη δημόσια πρόθεση παραίτησης, όμως, και σε αντίθεση με τις περισσότερες προβλέψεις, τις απογευματινές ώρες της Δευτέρας έβγαινε στο προσκήνιο δειλά η εκδοχή παραμονής του στην εξουσία μέχρι τουλάχιστον την ερχόμενη Παρασκευή.
Πράγματι, έπειτα από δύο συναντήσεις με τον πρόεδρο Ματαρέλα, η παραίτηση Ρέντσι «πάγωσε» μέχρι την ψήφιση του προϋπολογισμού. 

«Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας δέχθηκε απόψε στο Κυρηνάλιο Μέγαρο τον πρωθυπουργό Ματέο Ρέντσι. Ο πρωθυπουργός έπειτα από την έκβαση του χθεσινού δημοψηφίσματος για τη συνταγματική μεταρρύθμιση, ανακοίνωσε πως δεν κρίνει δυνατή την συνέχιση της θητείας της κυβέρνησης και επιπλέον εξέφρασε την πρόθεσή του να υποβάλει την παραίτησή του. Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, δεδομένης της αναγκαιότητας για ολοκλήρωση της κοινοβουλευτικής διαδικασίας για την ψήφιση του προϋπολογισμού, ζήτησε από τον πρωθυπουργό να αναβάλει την παραίτησή του και να την υποβάλει μετά την ολοκλήρωση» της ψήφισης, ανέφερε σχετική ανακοίνωση από την προεδρία της Δημοκρατίας της Ιταλίας.  

Μετά τις συνομιλίες του με τον Ματαρέλα, ο Ρέντσι δήλωνε πως πρόκειται να παραιτηθεί επισήμως μετά την ψήφιση του προϋπολογισμού, επισημαίνοντας πως «το κάνω με αίσθημα ευθύνης».

Δημοσίευση σχολίου