Απόφαση σοκ του Πρωτοδικείου της Αθήνας: Εφ’ όσον υπάρχουν στοιχεία ότι η τράπεζα έχει ευθύνη για την οικονομική αδυναμία του δανειολήπτη, τότε το χρέος του τελευταίου προς την τράπεζα υπάρχουν βάσιμες δυνατότητες να διαγραφεί κατά το μέρος της ζημίας που υπέστη από την τράπεζα.

Σύμφωνα με την απόφαση ταθμός», 2343/2016 του Πρωτοδικείου Αθηνών, δίνεται ράπισμα στις αυθαιρεσίες των τραπεζών και ανοίγεται ένας καινούργιος δρόμος που μπορεί να αποδειχθεί επωφελής για μεγάλο μέρος των δανειοληπτών.

Πιο συγκεκριμένα όταν η τράπεζα ευθύνεται με τις πράξεις της για βλάβη του δανειολήπτη, τοδάνειο μπορεί, κάτω από προϋποθέσεις, να απομειωθεί λόγω της αδικοπραξίας της τράπεζας.
Η ως άνω απόφαση 2343/2016 αφορά ετερόρρυθμη εταιρεία, της οποίας μέρος του χρέους της προς τηνΤράπεζα Πειραιώς εκπίπτει, διότι η τελευταία εμπόδισε την μικρή δανειολήπτρια εταιρεία να ενταχθεί σε πρόγραμμα του ΤΕΜΠΕ Α.Ε, ένταξη με την οποία μπορεί να διασφάλιζε την βιωσιμότητα της.
Επιχειρήσεις και νοικοκυριά που έχουν υποστεί βλάβη από ενέργειες των τραπεζών μπορούν βάσιμα να αντιτάξουν την ζημία που υποστήκανε για να ζητήσουν διαγραφή μέρους ή και του συνόλου του δανείου τους
Ένας καινούργιος θετικός δρόμος ανοίγεται για τη διεκδίκηση της διαγραφής χρεών, ο οποίος μπορεί να αξιοποιηθεί κυρίως κινηματικά και δικαιώνει, καθιστώντας ρεαλιστικότερες και ποιο αναγκαίες τις θέσεις της ΛΑ.Ε για γενική σεισάχθεια (διαγραφή χρεών) των αδύνατων οικονομικά νοικοκυριών και επιχειρήσεων.
Αυτήν την ώρα η απόφαση του Πρωτοδικείου Αθηνών μπορεί να θεωρηθεί έναυσμα για να αναπτυχθεί ένα μεγάλο και ενωτικό κίνημα που θα αγκαλιάσει μικρούς και μεσαίους δανειολήπτες το οποίο να αμφισβητεί το απόλυτο δίκαιο των τραπεζών και να διεκδικεί μια γενναία σεισάχθεια στο πλαίσιο μιας νέας αντιμνημονιακής πορείας της χώρας με την καθιέρωση εθνικού νομίσματος, την εθνικοποίηση των τραπεζών και την εφαρμογή ενός ριζοσπαστικού προγράμματος. 
Ο αγώνας για την δικαίωση δανειοληπτών που αυτήν την ώρα πνίγονται και δεν έχουν μέλλον μπορεί να έχει και νομικές πλευρές αλλά πρώτα απ’ όλα και κυρίως είναι ένας πολιτικός αγώνας για την “σεισάχθεια” και την δημοκρατική ανατροπή στη χώρα.
 iskra.gr

Δημοσίευση σχολίου