Με το μήνυμα ότι η απαίτηση για πλεονάσματα 3,5% είναι τρελή, ο Πολ Κρούγκμαν κρούει ξανά τον κώδωνα του κινδύνου για αναζωπύρωση της ελληνικής κρίσης και για τις παγίδες που συνεπάγεται κάτι τέτοιο για το μέλλον της ευρωζώνης.
«Μέχρι σήμερα η οικονομία δεν έχει καταφέρει να ορθοποδήσει από την ύφεση. Η ευρωκρίση θα μπορούσε ξανά, γρήγορα να αναζωπυρωθεί», δηλώνει ο Πολ Κρούγκμαν σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα Handelsblatt και τονίζει:. «Πρέπει να αντιληφθεί κανείς ότι η θηλιά που αυτή τη στιγμή πνίγει την Ελλάδα, πρέπει να χαλαρώσει. Το να απαιτεί κανείς από τους Έλληνες πρωτογενές πλεόνασμα της τάξης του 3,5% του ΑΕΠ είναι τρελό. Συνολικά η κατάσταση θα μπορούσε να βελτιωθεί μόνο εάν η Γερμανία εξήγγειλε ένα επενδυτικό σχέδιο και απομακρυνόταν η χώρα από την πολιτική λιτότητας»
Σχετικά με την ΕΚΤ και τις πρωτοβουλίες που έλαβε για την αντιμετώπιση της ευρωκρίσης ο νομπελίστας οικονομολόγος εκτιμά ότι «πριν από τέσσερα χρόνια ο επικεφαλής της, Μάριο Ντράγκι, έσωσε την Ευρώπη από τον γκρεμό» αλλά δεν πιστεύει ότι πλέον μπορεί να κάνει περισσότερα. «Το τελευταίο, πράγματι, που θα χρειαζόταν η Ευρώπη τώρα είναι η απόσυρση του προγράμματος αγοράς ομολόγων».
Αναφορικά με το μέλλον της ευρωζώνης ο Πολ Κρούγκμαν αναφέρει ότι οι πολιτικές ελίτ, που παρά τις διαφωνίες τους επέδειξαν τελικά την πολιτική βούληση να κρατήσουν την νομισματική ένωση εν ζωή, ενδέχεται να μην βρίσκονται στην εξουσία τα επόμενα χρόνια. «Ξαναρωτήστε με μετά τις γαλλικές εκλογές», λέει κλείνοντας ο αμερικανός οικονομολόγος με εμφανή δόση απαισιοδοξίας.
«Τεστ αντοχής για το ευρώ»
«Το κοινό νόμισμα βρίσκεται ενώπιον μιας δοκιμασίας αντοχής υπαρξιακής φύσης. Μετά τις γαλλικές εκλογές, το Βερολίνο ενδέχεται να χάσει τον σημαντικότερο εταίρο του. Και μέσα σε όλα αναζωπυρώνεται και πάλι η διαμάχη για την Ελλάδα» προειδοποιεί από την πλευρά της, σε σημερινό άρθρο, και Süddeutsche Zeitung του Μονάχου. Το άρθρο εστιάζει στις κρίσιμες εκλογές που αναμένονται προσεχώς σε Ολλανδία, Γαλλία και Γερμανία και τις προκλήσεις που καλείται να αντιμετωπίσει εκ νέου η ευρωζώνη.
Δημοσίευση σχολίου