Η Κίνα αντιμετωπίζει υψηλό οικονομικό κίνδυνο καθώς μία πρωτοβουλία καινοτομίας με στόχο την εξισορρόπηση της οικονομίας μακριά από την χαμηλής αξίας μεταποίηση υπολείπεται του στόχου, αναφέρει έκθεση του ΟΟΣΑ.
Όπως επισημαίνει χαρακτηριστικά, μεταξύ των οικονομικών κινδύνων, η Κίνα θα πρέπει να αντιμετωπίσει επειγόντως ζητήματα που περιλαμβάνουν την πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα στην βαριά βιομηχανία και τις υψηλές τιμές στα ακίνητα και σε άλλες αγορές asset, που εντείνουν τον κίνδυνο της "άτακτης χρεοκοπίας".
Επίσης, ο Οργανισμός προβλέπει ανάπτυξη 6,5% φέτος στην Κίνα και 6,3% το 2018.
Η Κίνα βρίσκεται αντιμέτωπη με μια δύσκολη χρονιά φέτος, καθώς προσπαθεί να τονώσει την ανάπτυξη σε ένα κρίσιμο πολιτικά έτος –θα αποφασιστούν οι ανώτεροι ηγέτες στο Συνέδριο του Κόμματος το φθινόπωρο- αποφεύγοντας παράλληλα μια πιθανή οικονομική κρίση μετά από χρόνια προγραμμάτων τόνωσης και ταχέως αυξανόμενου χρέους.
Η Κίνα ίσως χρειαστεί περισσότερα από τρία χρόνια για να καταγράψει τα υπερβολικά αποθέματα κατοικιών σε μικρές πόλεις, σύμφωνα με το report. Οι τιμές κατοικίας αυξήθηκαν 22,7% στο πρώτο δίμηνο του 2017 σε σχέση με το περασμένο έτος, έναντι της αύξησης κατά 16,8% το Δεκέμβριο, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία.
Η χρηματοπιστωτική σταθερότητα της Κίνας απειλείται επίσης από την συσσώρευση χρέους, ιδιαίτερα μεταξύ των κρατικών επιχειρήσεων, παρά τις φορολογικές ελαφρύνσεις που θεσπίστηκαν για να μειωθεί η επιβάρυνση των επιχειρήσεων, τόνισε ο ΟΟΣΑ.
Το εταιρικό χρέος διαμορφώνεται στο 170% του ΑΕΠ της Κίνας στις αρχές του 2016, έναντι χαμηλότερα του 100% που βρισκόταν στο τέλος του 2008.
Ο ΟΟΣΑ δεν είναι ο πρώτος που εκδίδει τέτοιες προειδοποιήσεις. Στα μέσα του 2016, το ΔΝΤ τόνισε πως το αυξημένο εταιρικό χρέος είναι ένα σοβαρό και επιδεινούμενο πρόβλημα στην Κίνα το οποίο πρέπει να αντιμετωπιστεί γρήγορα εάν το Πεκίνο θέλει να αποφύγει πιθανό συστημικό κίνδυνο για το ίδιο και για την παγκόσμια οικονομία.

Δημοσίευση σχολίου