Σε ένα νέο δίπολο μεταφέρει συστηματικά την πολιτική αντιπαράθεση ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης, στοχεύοντας σαφώς στο πολιτικό κέντρο:
Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατηγόρησε την κυβέρνηση για ρητορική λαϊκισμού και τόνισε: «Δεν είναι λύση να ρίχνεις ευθύνες εκτός χώρας για ό,τι συμβαίνει εντός Ελλάδας. Δεν είναι λύση να διχάζεις. Δεν υπάρχει διαχωρισμός σήμερα μεταξύ Αριστεράς και Δεξιάς. Υπάρχει ανάμεσα στον ορθολογισμό και τα ψέματα».
Δήλωσε ότι αντίθετα στη ΝΔ «Έχουμε στηριχθεί στην αλήθεια»και συμπλήρωσε: «Πρέπει να δεχθείς ποιο είναι το πραγματικό πρόβλημα. Να κοιταχτείς στον καθρέφτη και να πεις τι μπορείς να κάνεις. Αυτή είναι η βασική διαφορά μας με τον κ. Τσίπρα».
Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης κινείται σε αυτή τη λογική εδώ και αρκετό καιρό. Στην πρόσφατη ομιλία του στην ΚΟ είχε αναφερθεί (με αφορμή και τη νίκη Μακρόν στη Γαλλία) σε ακροαριστερό και ακροδεξιό λαϊκισμό. Στόχος είναι να απευθυνθεί σε ένα κεντρώο κομμάτι ψηφοφόρων, καθώς οι αναλυτές στη ΝΔ διαπιστώνουν ότι η συσπείρωση της γαλάζιας βάσης είναι υψηλή και συνεπώς η μόνη δεξαμενή είναι από το κέντρο, από το οποίο όμως αντλεί και ο ΣΥΡΙΖΑ και βέβαια το ΠΑΣΟΚ. Λογική αντίθετη με τις αντίστοιχες αναλύσεις επί κυβέρνησης Σαμαρά, ο οποίος είχε πεισθεί ότι υπέρτατος στόχος θα έπρεπε να είναι η προσπάθεια “επαναπατρισμού” ψηφοφόρων εκ δεξιών, κατά κύριο λόγο από τη ΧΑ.
Εν τω μεταξύ στην Αθήνα, μετά την προκλητική επίθεση του Ηλία Κασιδιάρη της ΧΑ στον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο της ΝΔ Νίκο Δένδια, ο αντιπρόεδρος Άδωνις Γεωργιάδης λάνσαρε τη γραμμή ότι η ΧΑ εξυπηρετεί το ΣΥΡΙΖΑ αποπροσανατολίζοντας την κοινωνία από την ψήφιση του κατά ΝΔ τέταρτου μνημονίου και λίγο αργότερα το Μοσχάτο εξέδιδε ανακοίνωση σε αυτή τη λογική.
Ούτε η θεωρία περί μίας άτυπης “κατανόησης” μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΧΑ είναι καινούρια: Τόσο πριν τον ερχομό του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία, όσο και κυρίως μετά, όχι μόνο η ΝΔ αλλά και τα υπόλοιπα κόμματα του κατά Βενιζέλο “δημοκρατικού τόξου”, κατήγγειλαν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έδειχνε ανοχή στη ΧΑ και η ΧΑ από την πλευρά της “έβαζε πλάτη” στο ΣΥΡΙΖΑ με διάφορους τρόπους, ενώ η θεωρία των δύο άκρων υποστήριζε ότι ουσιαστικά τα δύο αυτά κόμματα ταυτίζονται σε πολιτικές λογικές λαϊκισμού και μη ρεαλιστικού λόγου.
Τι είναι όμως ρεαλιστικό και όχι λαϊκίστικο να υποσχεθεί η αξιωματική αντιπολίτευση ότι θα κάνει ως αυριανή κυβέρνηση; Κατά τον πρόεδρο της ΝΔ ρεαλιστικό είναι να ζητηθεί αναπροσαρμογή των στόχων για το πρωτογενές πλεόνασμα, με τη δέσμευση μίας κυβέρνησης για ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις, ενώ ο Αλέξης Τσίπρας έχει θέσει ως υπέρτατο στόχο τη μάχη για ελάφρυνση του χρέους, η οποία θα επιτρέψει την ένταξη της χώρας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, κάτι που κατά την άποψη του Μαξίμου θα έφερνε πιο άμεσα και ουσιαστικά αποτελέσματα στην πραγματική οικονομία από την όποια ελάφρυνση αυτή καθεαυτή.
«Η πιο σημαντική παράμετρος», εκτίμησε ο κ. Μητσοτάκης «έχει να κάνει με τη δέσμευση που ο κ. Τσίπρας ανέλαβε για 3,5% πρωτογενές πλεόνασμα. Αυτό είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα για τη χώρα. Και πως μπορώ να το αλλάξω αυτό; Αν επανακτήσω τη χαμένη μας αξιοπιστία. Πρέπει να έρθει μια αξιόπιστη κυβέρνηση που θα προχωρήσει αποφασιστικά σε μεταρρυθμίσεις. Η μεγάλη συμφωνία είναι προχωρώ σε μεταρρυθμίσεις και μειώνω το ύψος του πρωτογενούς πλεονάσματος».
Δημοσίευση σχολίου