ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ – ΑΠΟΣΤΟΛΗ. Μπορεί να μην είναι Ελληνας διπλωμάτης, αλλά ο Τζέφρεϊ Πάιατ έδρασε το προηγούμενο διάστημα ως ένας αποτελεσματικός «πρεσβευτής της Ελλάδας» στις ΗΠΑ, προβάλλοντας τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, σε σειρά επαφών που είχε στην Ουάσιγκτον και στη Νέα Υόρκη.
Το μήνυμα που εξέπεμψε ο Αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα, σε ενημερώσεις και ομιλίες που έκανε στο πλαίσιο αποστολής που πραγματοποίησαν το Ελληνοαμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο και το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τη συνεργασία του οργανισμού Enterprise Greece, ήταν ότι η Ελλάδα κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση, έστω και με αργούς ρυθμούς, και ότι σταδιακά αποκαθίσταται μια κανονικότητα που θα επιτρέψει την προσέλκυση επενδύσεων και θα οδηγήσει στην ανάκαμψη και τη δημιουργία θέσεων εργασίας.
«Σαν να το είχαμε σχεδιάσει», ανέφερε χαρακτηριστικά σε συγκέντρωση στο Εμπορικό Επιμελητήριο των ΗΠΑ, στην Ουάσιγκτον, για το γεγονός ότι η επίσκεψη συνέπεσε χρονικά με την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης και τη θετική αίσθηση που προέκυψε από την απόφαση του Eurogroup. «Είναι η καλύτερη φάση για αμερικανικές επενδύσεις», επαναλάμβανε ο έμπειρος διπλωμάτης με την πειθώ που απορρέει από το θεσμικό του αξίωμα.
Το ότι οι Ελληνες που συμμετείχαν στην αποστολή θα δήλωναν αισιόδοξοι, δεν εκπλήσσει. Προφανώς, μεγαλύτερη σημασία έχει η απήχηση της επίσκεψης στην «άλλη πλευρά». Και εδώ, σε μια ευπρόσδεκτη και έως ένα βαθμό απρόσμενη εξέλιξη, η εικόνα που εισέπραξε η «Κ» ήταν θετική.
Να σημειώσουμε πάντως ότι παρά τις φιλότιμες και σε γενικές γραμμές προσεκτικά σχεδιασμένες κινήσεις των μελών της ελληνικής αποστολής, όπως και την αποτελεσματική συμβολή του πρέσβη της Ελλάδας στην Ουάσιγκτον και του γενικού προξένου στη Νέα Υόρκη, η φωνή που είχε τη μεγαλύτερη ισχύ ήταν αυτή του κ. Πάιατ. Δεν ήταν μόνο ότι σε κάθε ευκαιρία πρόβαλλε την Ελλάδα με αξιοζήλευτο πάθος. Προφανώς, κάθε Αμερικανός διπλωμάτης προσπαθεί να ενισχύσει τους πολιτικούς δεσμούς και τις οικονομικές σχέσεις των ΗΠΑ με τη χώρα στην οποία υπηρετεί. Υπό αυτό το πρίσμα, δεν εκπλήσσει η όλη δραστηριότητα του κ. Πάιατ. Ωστόσο, όσοι συμμετείχαν στις συναντήσεις ή παρακολούθησαν τις κινήσεις του καθ’ όλη τη διάρκεια της παραμονής του στην Ουάσιγκτον και τη Νέα Υόρκη, διαπίστωσαν την ξεχωριστή έμφαση, αλλά και την αποτελεσματικότητα, που τελικά είναι και το ζητούμενο, των ομιλιών και παρεμβάσεών του.
Σε όλες τις συναντήσεις, πρόβαλε τις διαρθρωτικές αλλαγές και μεταρρυθμίσεις που έχουν συντελεστεί στην Ελλάδα το τελευταίο διάστημα, επικαλέστηκε στοιχεία και αναφέρθηκε σε συγκεκριμένα επιχειρηματικά σχέδια. Είπε αυτά που έπρεπε να ακούσουν οι ενδιαφερόμενοι. Για τους γνωρίζοντες σε βάθος την ελληνική πραγματικότητα, τις παρουσιάσεις διέκρινε ενίοτε ένα στοιχείο υπερβολικής αισιοδοξίας, χωρίς όμως να ξεφεύγει πολύ από τα όρια μιας ρεαλιστικής αποτύπωσης της κατάστασης. Και αυτός ο συνδυασμός είναι ο πλέον χρήσιμος.
Την ανάγκη στήριξης της ελληνικής οικονομίας, αλλά και τον γεωπολιτικό ρόλο της Ελλάδας, πρόβαλε ο κ. Πάιατ και σε επαφές με αξιωματούχους της κυβέρνησης Τραμπ, όπου όμως εξακολουθούν να υπάρχουν μεγάλα κενά στη στελέχωση υπουργείων και υπηρεσιών, και με αρμόδια μέλη του Κογκρέσου, που συχνά έχουν σε βάθος χρόνου μεγαλύτερη επιρροή από την εκάστοτε κυβέρνηση. Αξιοποιώντας το πολιτικό κεφάλαιο που οικοδόμησε στην Ουάσιγκτον από τη θητεία του ως πρέσβης στο Κίεβο σε μια τεταμένη και διπλωματικά κρίσιμη περίοδο, βρήκε ευήκοα ώτα. Τέλος, έδωσε έμφαση στην εμπλοκή Αμερικανών επενδυτών στην ελληνική αγορά, υπογραμμίζοντας την εξαγορά της Εθνικής Ασφαλιστικής από ομογενείς, και δεν έκρυψε τις μεγάλες προσδοκίες του για τη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης του 2018 όπου οι ΗΠΑ θα είναι η τιμώμενη χώρα.
Στην ελληνική αποστολή, που αρχικά μετέβη στην Ουάσιγκτον για το επενδυτικό συνέδριο Select USA 2017, και στη συνέχεια στη Νέα Υόρκη για το 6ο Greek Investment Forum, συμμετείχαν ο υπ. Ανάπτυξης Δημήτρης Παπαδημητρίου, ο πρόεδρος του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου Σίμος Αναστασόπουλος, ο διευθύνων σύμβουλος του Χρηματιστηρίου Αθηνών, Σωκράτης Λαζαρίδης, και πολλοί επιχειρηματίες από εισηγμένες και μη εταιρείες με εξωστρεφείς δραστηριότητες, που στο περιθώριο των συνεδρίων είχαν σωρεία διμερών επαφών διερευνώντας δυνατότητες συνεργασιών.
ΠΗΓΗ: Καθημερινή
Δημοσίευση σχολίου