Ο υπό τις ΗΠΑ συνασπισμός συνεργάζεται με συριακές πολιτοφυλακές για να δημιουργήσει μια νέα μεθοριακή δύναμη 30.000 ανδρών. Η κίνηση αυτή προκάλεσε έντονη αντίδραση από την Τουρκία σχετικά με την υποστήριξη από τις ΗΠΑ των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων στις τάξεις των οποίων μετέχουν οι Μονάδες Προστασίας του Κουρδικού Λαού (YPG).

Πυρ και μανία ο ΕρντογάνΜια εβδομάδα προθεσμία έδωσε ο Τούρκος πρόεδρος στα μέλη των Μονάδων Προστασίας του Κουρδικού Λαού, που βρίσκονται την πόλη Αφρίν στη Συρία για να παραδοθούν στον τουρκικό στρατό. Σε διαφορετική περίπτωση ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν απειλεί ευθέως με στρατιωτική επιχείρηση στην περιοχή.
Ανέφερε ότι μια ενδεχόμενη επιχείρηση στην Αφρίν «μπορεί να ξεκινήσει ανά πάσα στιγμή» και θα διαρκέσει λιγότερο από μια εβδομάδα. «Όπως δεν αφήνουμε τους τρομοκράτες του ΡΚΚ να ανοίξουν τα μάτια τους εντός των συνόρων μας, είμαστε αποφασισμένοι να τους εξαφανίσουμε και στην άλλη πλευρά των συνόρων μας. Με τη βοήθεια του Θεού τις επόμενες ημέρες θα συνεχίσουμε την επιχείρησή μας για να καθαρίσουμε τα νότια σύνορά μας από τους τρομοκράτες. Το πρώτο βήμα για αυτό έγινε με την επιχείρηση Ασπίδα του Ευφράτη στην Αφρίν» δήλωσε ο Ερντογάν.
«Δεν είμαστε χώρα τσαντίρι. Είμαστε χώρα που γεννήθηκε από στάχτες», είπε ο Ερντογάν. «Δεν θα δεχτούμε την αντικατάσταση της τρομοκρατικής οργάνωσης ΙSIS με μια άλλη τρομοκρατικής οργάνωση», είπε, αναφερόμενος στους 30.000 άνδρες που συντάσσονται στα σύνορα της Τουρκίας και συμπλήρωσε: «Το βλέπετε κι εσείς κι εγώ. Οι σύμμαχοί μας επιμένουν στην ίδρυση στρατού στα σύνορά μας. Μήπως είναι επειδή η Τουρκία είναι ο επόμενός τους στόχος; Είναι καθήκον μας να κόψουμε αυτό το τρομοκρατικό χέρι, πριν προλάβει να σηκωθεί», ανέφερε, σύμφωνα με τη Cumhuriyet, μιλώντας στα εγκαίνια των εγκαταστάσεων της Kazan Soda Elektrik Üretim A.Ş.
Αναφερόμενος στην προσμονή της Τουρκίας από τις συμμαχικές χώρες και κυρίως τις ΗΠΑ στην επιχείρηση στην Αφρίν, είπε τα εξής:
«Αυτό που περιμένουμε από τους συμμάχους μας στη διαδικασία αυτή είναι να συμπεριφερθούν σύμφωνα με το πνεύμα των βαθιά ριζωμένων σχέσεων μας. Θα φανεί ξεκάθαρα το πόσο αληθινές ή ψεύτικες είναι έννοιες όπως υποδειγματική εταιρική σχέση, φιλία και στρατηγική συμμαχία».
«Είναι μια εποχή που πρέπει να εφαρμόσεις πλήρως τη στρατηγική εταιρική σχέση», υπογράμμισε.
«Παρ’ όλα αυτά εμείς πιστεύουμε ότι έχουμε κοινά συμφέροντα με την Αμερική στην περιοχή και ελπίζουμε ότι θα συμπορευτούμε», σημείωσε ο Ερντογάν.
«Περιμένουμε να στηρίξουν τις νόμιμες προσπάθειες της Τουρκίας. Περιμένουμε από τους φίλους μας να συμπεριφερθούν με τρόπο που τους αρμόζει σε ένα τέτοιο ευαίσθητο και κρίσιμο θέμα που αποτελεί ζήτημα διαιώνισης για τη χώρα μας», είπε ο Ερντογάν.
«Ελπίζω ότι κατά τη διάρκεια της επιχείρησης στην Αφρίν οι δυνάμεις αυτές δεν θα κάνουν το λάθος να φανούν ότι βρίσκονται στην ίδια παράταξη με τις τρομοκρατικές οργανώσεις», πρόσθεσε.
Αντίδραση του ΥΠΕΞΈντονα αντέδρασε το τουρκικό ΥΠΕΞ στην απόφαση των ΗΠΑ να συγκροτήσουν συνοριακή δύναμη αποτελούμενη από 30 χιλιάδες άντρες υπό το PYD/YPG (Κούρδοι Συρίας) στο βόρειο τμήμα της Συρίας που συνορεύει με την Τουρκία. “Υπενθυμιζουμε για άλλη μια φορά ότι είμαστε αποφασισμένοι και ικανοί να εξολοθρεύσουμε κάθε απειλή προς την Τουρκία”, αναφέρει το τουρκικό ΥΠΕΞ “καταδικάζοντας την επιμονή σε αυτή την λάθος προσέγγιση” όπως αναφέρει.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση, στις 10 Ιανουαρίου ο επιτετραμμένος της πρεσβείας των ΗΠΑ κλήθηκε στο τουρκικό ΥΠΕΞ και του ζητήθηκαν εξηγήσεις έπειτα από σχετικές πληροφορίες που μεταδόθηκαν από διεθνή μέσα ενημέρωσης.
Σχόλια από τον ΜποζντάγΟι ΗΠΑ "παίζουν με τη φωτιά" με την ίδρυση συριακής μεθοριακής δύναμης ασφαλείας στην οποία περιλαμβάνονται κουρδικές πολιτοφυλακές, δήλωσε σήμερα ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Μπεκίρ Μποζντάγ.
Η Τουρκία θεωρεί τρομοκρατική οργάνωση τις Μονάδες Προστασίας του Κουρδικού Λαού (YPG), που θα αποτελούν μέρος αυτής της μεθοριακής δύναμης.
"Οι ΗΠΑ, χρησιμοποιώντας ως δικαιολογία τον αγώνα κατά του Ισλαμικού Κράτους (ΙΚ), δημιουργούν έναν στρατό τρομοκρατών, τον οποίο ονομάζουν 'δυνάμεις ασφαλείας'. Αυτό δεν είναι αγώνας κατά του ΙΚ και της τρομοκρατίας, αλλά υποστήριξή τους", γράφει ο Μποζντάγ στο Twitter.
Αντιδρά και ο ΆσαντΗ συριακή κυβέρνηση καταδίκασε σήμερα τη νέα συνοριακή δύναμη που συγκροτούν οι ΗΠΑ με τις συμμαχικές τους πολιτοφυλακές στη βόρεια Συρία, λέγοντας ότι αποτελεί "κατάφορη επίθεση" στην εθνική της κυριαρχία.
"Αυτό που έκανε η αμερικανική κυβέρνηση εντάσσεται στο πλαίσιο της καταστροφικής της πολιτικής στην περιοχή για τον κατακερματισμό χωρών (...) και την επιβολή οποιωνδήποτε λύσεων στις κρίσεις", μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων SANA, επικαλούμενο επίσημη πηγή του συριακού υπουργείου Εξωτερικών.
Ο συριακός στρατός είναι αποφασισμένος να τερματίσει οποιαδήποτε μορφή αμερικανικής παρουσίας στη χώρα, μετέδωσε παράλληλα η συριακή τηλεόραση, επικαλούμενη και αυτή επίσημη πηγή του συριακού υπουργείου Εξωτερικών.

Δημοσίευση σχολίου