Με απειλές και εκβιασμούς κατά των Ηνωμένων Πολιτειών, ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν προσπαθεί να επηρεάσει την αμερικανική κοινή γνώμη και να αντιστρέψει το κλίμα κατά της χώρας του, που είναι έντονα εχθρικό.

Με άρθρο του στην εφημερίδα New York Times, η οποία και διόρθωσε ένα σημείο του κειμένου*, ο Τούρκος πρόεδρος υποστηρίζει ότι η Τουρκία “έχει και άλλες επιλογές” και ότι οι ενέργειες των ΗΠΑ “υπονομεύουν τα αμερικανικά συμφέροντα και την ασφάλεια”.



Συγκεκριμένα ο Ερντογάν αναφέρει:

“Σε μια εποχή που το κακό εξακολουθεί να παραμονεύει σε όλο τον κόσμο, μονομερείς ενέργειες εναντίον της Τουρκίας από τις Ηνωμένες Πολιτείες, σύμμαχός μας δεκαετιών, εξυπηρετούν μόνο για να υπονομεύσουν τα αμερικανικά συμφέροντα και την ασφάλεια” .

Ταυτόχρονα απειλεί τις Ηνωμένες ότι θα αναζητήσει άλλους συμμάχους εννοώντας προφανώς τη Ρωσία και τον Βλαντιμίρ Πούτιν με τον οποίο είχε τηλεφωνική συνομιλία αμέσως μετά την αύξηση των δασμών που επέβαλε ο Ντόναλντ Τραμπ. 


Γράφει συγκεκριμένα: 

“Πριν είναι πολύ αργά, η Ουάσιγκτον πρέπει να εγκαταλείψει την λανθασμένη αντίληψη ότι η σχέση μας μπορεί να είναι ασύμμετρη και να κατανοήσει το γεγονός ότι η Τουρκία έχει εναλλακτικές λύσεις. Η αποτυχία να αντιστραφεί αυτή η τάση μονομέρειας και έλλειψης σεβασμού θα απαιτήσει από εμάς να αρχίσουμε να αναζητούμε νέους φίλους και συμμάχους ». 

Στο κείμενό του, αναφέρεται ελάχιστα για τον Πάστορα Άντριου Μπράνοσν, τον οποίο συνδέει με “τρομοκρατικές” ενέργειες. 

Επίσης χαρακτηρίζει την παράνομη και απαράδεκτη τουρκική εισβολή στην Κύπρο ως επέμβαση για αποτροπή αιματοχυσίας των …Τούρκων από τους Ελληνοκύπριους, την οποία δήθεν προσπάθησαν να αποτρέψουν οι Αμερικανοί. ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΛΑΘΟΣ. Ως γνωστόν το πραξικόπημα εναντίον του Μακάριου και την τουρκική εισβολή σχεδίασαν αρρωστημένα μυαλά στην Ουάσιγκτον, επικεφαλής των οποίων ήταν ο Χένρι Κίσιγκερ. Προφανώς αναφέρεται στο 1964, όταν ο τότε πρόεδρος των ΗΠΑ Λίντον Τζόνσον, απέτρεψε τον Ινονού να εισβάλει στην Κύπρο. 


Στην αρχή του άρθρου του ο Ερντογάν κάνει αναφορά στις στενές σχέσεις που έχουν διαχρονικά οι ΗΠΑ με την Τουρκία ενώ επιχειρεί να ρίξει το φταίξιμο για την πρόσφατη κρίση στην Ουάσινγκτον ισχυριζόμενος ότι δεν καταδίκασε τη απόπειρα του πραξικοπήματος, για το οποίο θεωρεί υπεύθυνο τον ιεροκύρηκα Γκιουλέν που ζει στην Πενσυλβάνια. 

Μάλιστα σε μια προσπάθεια να επηρεάσει τους Αμερικανούς πολίτες παρομοιάζει το πραξικόπημα με την επίθεση στο …Πέρλ Χάρμπορ και τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου. 

Τέλος κάνει αναφορά στις σχέσεις της Ουάσιγκτον με τους Κούρδους της Συρίας τους οποίους χαρακτηρίζει παρακλάδι του κουρδικού αντάρτικου του PKK το οποίο όπως αναφέρει είναι υπεύθυνο για πολλούς θανάτους στην Τουρκία, ενώ δεν λέει βέβαια ότι οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις σκότωσαν χιλιάδες Κούρδους: 

“Μια άλλη πηγή απογοήτευσης αφορά την σχέση μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και του PYD / YPG, του Συριακού κλάδου του PKK, μιας ένοπλης ομάδας που είναι υπεύθυνη για το θάνατο χιλιάδων Τούρκων πολιτών από το 1984 και χαρακτηρίζεται τρομοκρατική από τις Ηνωμένες Πολιτείες”.

Και αναφέρει: 

“Σύμφωνα με εκτιμήσεις των τουρκικών αρχών, η Ουάσινγκτον χρησιμοποίησε 5.000 φορτηγά και 2.000 φορτηγά αεροπλάνα για να παραδώσει όπλα στο PYD / YPG τα τελευταία χρόνια”. 

Μετά τη δημοσίευση του άρθρου, η εφημερίδα έγραψε την παρακάτω διόρθωση, επειδή ο Ερντογάν κομπάζει ότι βοήθησε τους Αμερικανούς στην “πυραυλική κρίση” της Κούβας. Η εφημερίδα τον διαψεύδει: “Μια προηγούμενη έκδοση αυτού του άρθρου παρέθεσει εσφαλμένες λεπτομέρειες σχετικά με την τοποθέτηση των πυραύλων Jupiter στην Τουρκία. Το 1962, η κυβέρνηση Κένεντι διαπραγματεύθηκε την απομάκρυνση των σοβιετικών πυραύλων από την Κούβα με την ταυτόχρονη απόσυρση των πυραύλων Jupiter, που ήδη έδρευαν στην Ιταλία και την Τουρκία. 
Δεν είναι αλήθεια ότι κατά τη διάρκεια πυραυλικής κρίσης της Κούβας, η Τουρκία συμφώνησε στην αρχική τοποθέτηση των πυραύλων Jupiter”.



Δημοσίευση σχολίου