Με τον αριθμό των θυμάτων της ανείπωτης τραγωδίας στο Μάτι να αυξάνεται, στον προθάλαμο της απόδοσης ευθυνών και της άσκησης ποινικών διώξεων εις βάρος συγκεκριμένων προσώπων από την Πυροσβεστική, Τοπική Αυτοδιοίκηση (Περιφέρεια, Δήμους), Ελληνική Αστυνομία και Πολιτική Προστασία, βρίσκονται οι εισαγγελικές αρχές που διενεργούν την έρευνα για τους υπεύθυνους της φονικής πυρκαγιάς.
Εως τα μέσα Σεπτεμβρίου αναμένεται να καλέσουν για εξηγήσεις ως υπόπτους κορυφαία στελέχη των εμπλεκόμενων φορέων.
Ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών, Ηλίας Ζαγοραίος, που μετέχει προσωπικά στις έρευνες και η αντεισαγγελέας Βαρβάρα Γνεσούλη, που δούλεψαν με γρήγορους ρυθμούς όλο τον Αύγουστο, ολοκλήρωσαν ήδη τον κύκλο των μαρτυρικών καταθέσεων, εξετάζοντας δεκάδες στελέχη του κρατικού μηχανισμού και της Αυτοδιοίκησης, ενώ παρέλαβαν και αξιολογούν το ογκωδέστατο υλικό που συγκέντρωσε από δική της έρευνα για την πυρκαγιά, η Πυροσβεστική Υπηρεσία.
Παράλληλα, από την πρώτη κιόλας ημέρα των ερευνών ορίστηκε από τις εισαγγελικές αρχές ανεξάρτητος πραγματογνώμονας, πυραγός, ο οποίος θα υποβάλει εντός των προσεχών εβδομάδων το δικό του πόρισμα για την εκατόμβη των νεκρών και τις τεράστιες καταστροφές σε μία από τις μεγαλύτερες τραγωδίες των τελευταίων δεκαετιών.
Και ενώ οι εισαγγελικές έρευνες επιχειρούν να εντοπίσουν προσωπικά τις ευθύνες για πράξεις αλλά –κυρίως– εγκληματικές παραλείψεις που οδήγησαν στην τραγωδία, οι συγγενείς των ανθρώπων που βρήκαν τραγικό θάνατο και όσοι επέζησαν κινήθηκαν ήδη απευθυνόμενοι στις εισαγγελικές αρχές, ζητώντας και αυτοί την απόδοση ευθυνών με αναφορές, μηνύσεις και την υποβολή δικών τους πορισμάτων από τεχνικούς συμβούλους που ήδη διόρισαν.
Ορισμένοι από αυτούς, μάλιστα, όπως η επιζήσασα, μητέρα της οικογένειας Φύτρου, εστράφη με τη μήνυσή της και κατά αρμοδίων υπουργών, ζητώντας να διερευνηθούν και οι δικές τους ευθύνες, ανοίγοντας έτσι τον δρόμο η σχετική δικογραφία για τη φονική πυρκαγιά να οδηγηθεί, ενδεχομένως, στη Βουλή.
Στο πλαίσιο της συνεισφοράς των πολιτών στην έρευνα της Εισαγγελίας Αθηνών, που εστιάζεται κυρίως στις αναφορές συγγενών θυμάτων και ανθρώπων που επέζησαν, όπως οι τέσσερις πανεπιστημιακοί που –και εκείνοι– στρέφονται κατά συγκεκριμένων προσώπων, η υποβολή του πορίσματος ξεχωριστής πραγματογνωμοσύνης από τον κ. Ανδριανό Γκουρμπάτση έχει ιδιαίτερη σημασία για τις συνεχιζόμενες έρευνες. Στην έκθεσή του περιγράφει σωρεία εγκληματικών παραλείψεων που συνετέλεσαν καθοριστικά στα τραγικά αποτελέσματα της φονικής πυρκαγιάς, ξεκινώντας από την Πολιτική Προστασία, τις παραλείψεις της σε επίπεδο πρόληψης και καταλαμβάνοντας σχεδόν κάθε εμπλεκόμενο φορέα, Περιφέρεια, Δήμους, Πυροσβεστική, Αστυνομία, για το πώς έδρασαν, λανθασμένα ή καθόλου, κατά τις κρίσιμες ώρες από τότε που η φωτιά κύλησε από την Πεντέλη και έσβησε στη θάλασσα κατακαίγοντας τα πάντα στο πέρασμά της.
Η έκθεση Γκουρμπάτση εκτιμάται από τις εισαγγελικές αρχές ότι δεν θα είναι η μόνη, καθώς και άλλοι συγγενείς θυμάτων μπορεί να αναθέσουν έρευνες σε πρώην στελέχη της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, ενώ το κουβάρι των εισαγγελικών ερευνών είναι βέβαιον πως θα περάσει και στην κατάθεση αγωγών από συγγενείς θυμάτων και επιζήσαντες. Πάντως, οι πρώτες κλήσεις υπόπτων για εξηγήσεις εκτιμάται ότι θα σταλούν στα μέσα Σεπτεμβρίου, για να περάσει η έρευνα στο στάδιο της ανάκρισης και στις απολογίες των εμπλεκομένων μέσα στο φθινόπωρο.
Δημοσίευση σχολίου