Περισσότερα από 800 δις ευρώ προγραμματίζεται να εισπράξει το Υπερταμείο υπό τον έλεγχο των δανειστών (Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσία) στη διάρκεια των επόμενων 35 χρόνων της λειτουργίας του από την εκμετάλλευση-υφαρπαγή του συνόλου της ελληνικής δημόσιας περιουσίας. Αυτό προκύπτει εμμέσως πλην σαφώς από την απόφαση του Eurogroup της 17/7/2017, με την οποία οι δανειακές υποχρεώσεις της χώρας μας ανέρχονται σε  15%-20% του ΑΕΠ ετησίως, ποσά δηλ. της τάξης των 26-37 δις. Αν και υπάρχει μια γενικότερη ασάφεια για το όλο θέμα, στα ποσά αυτά υποθέτουμε ότι περιλαμβάνεται και το πλεόνασμα του 3,5% του προϋπολογισμού( 2,5% μετά το 2022).



Στην απόφαση του Eurogroup της 16/7/2017, αναφέρεται, μεταξύ άλλων, ότι, «οι δανειακές υποχρεώσεις της χώρα μας ( GNF-Gross Financial Needs), ανέρχονται στο 15%-20% του ΑΕΠ, ποσά δηλ. της τάξης των 26-37 δις ετησίως.(…..the Eurogroup recalled the assessment of debt sustainability with reference to the agreed benchmarks for gross financing needs: GFN should remain below 15% of GDP in the medium term and below 20% of GDP thereafter so as to ensure that debt remains on a sustained downward path.).Η περίτεχνη ως άνω διατύπωση επιβεβαιώνει τις υποθέσεις εργασίας που αναφέρθηκαν εδώ.


Στην υπόθεση εργασίας που γίνεται εδώ, εκτιμούμε ότι, οι δανειστές επιτυγχάνουν να εισπράξουν το λιγότερο 27 δις κατά μέσο όρο ετησίως από το πλεόνασμα, τις πωλήσεις και ενοικιάσεις δημόσιας περιουσίας μέσω του Υπερταμείου. Αν αυτό προεκταθεί στα επόμενα 35 χρόνια, τότε αθροίζονται συνολικά 810 δις ευρώ. Ο εισπρακτικός αυτός στόχος, όσο και αν ακούγεται εξωπραγματικός, έχει λογική βάση, αφού το σύνολο της δημόσιας περιουσίας ασφαλώς και τον ξεπερνά.

Η ανακοίνωση του Υπερταμείου που επιβεβαιώνει την κλοπή

Είναι ξεκάθαρο ότι, το σύνολο της δημόσιας περιουσίας περιέρχεται στο Υπερταμείο(Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσία -Hellenic Corporation of Assets and Participations). Αυτό προκύπτει εκτός των άλλων, από τη λιτή όσο και σαφή ανακοίνωση του αυτού του ξένου φορέα κατοχής  η οποία αναφέρει  συγκεκριμένα : «Κατόπιν της ψήφισης του νόμου 4512/2018, το Διοικητικό Συμβούλιο της Ελληνικής Εταιρείας Συμμετοχών και Περιουσίας ανακοινώνει την επίσημη μεταβίβαση των συμμετοχών του Ελληνικού Δημοσίου στο δυναμικό της«. 

Οι εισπρακτικοί στόχοι, οι κίβδηλες ανακοινώσεις και η πραγματικότητα  

Η διάρκεια ζωή του Υπερταμείου έχει οριστεί για 35 έτη. Στο τρίτο μνημόνιο προβλέπονταν πως στο νέο ταμείο θα περιέλθουν περιουσιακά στοιχεία περί τα 50 δισ. ευρώ, συμπεριλαμβανομένης της συμμετοχής του δημοσίου στις τράπεζες η οποία, όμως, εξαϋλώθηκε αφού τις τράπεζες υφάρπαξαν μισοτιμής ξένοι αρπακτικοί Γύπες.

Η πραγματικότητα είναι όμως διαφορετική. Όπως αναφέρθηκε ποιο πάνω, ο εισπρακτικός στόχος του Υπερταμείου είναι συνολικά έσοδα άνω των 800 δισ. όπως εκτιμάται με την μετριοπαθέστερες εκτιμήσεις της υπόθεσης εργασίας που παρουσιάστηκε εδώ  Τα ποσά αυτά, προφανώς θα καλύψουν το σημερινό χρέος της τάξης των 340 δις με την προσθήκη των τοκοχρεωλυσίων και διάφορων χρηματιστηριακών επιβαρύνσεων που επιβάλλονται από και μέσα στο καθεστώς της ευρωκατοχής. Αν οι ξένοι άρπαγες τελικά καταφέρουν να υφαρπάσουν τέτοια αστρονομικά ποσά από τη χώρα μας, αποστερώντας την από ζωτικούς πόρους,  έ, τότε είμαστε άξιοι της μοίρας του Ραγιά.


Θεόδωρος Κατσανέβας, Καθηγητής Πανεπιστημίου Πειραιώς

 new-economy.gr



Δημοσίευση σχολίου