Καταλύτης πολιτικών εξελίξεων παραμένει η Συμφωνία των Πρεσπών, πυροδοτώντας διεργασίες που προκαλούν εσωτερικές ρήξεις στα κόμματα και οδηγούν σε αναδιάταξη του πολιτικού χάρτη.
Μετά τα πλήγματα που επέφερε στους ΑΝ.ΕΛ και το Ποτάμι, το ονοματολογικό της ΠΓΔΜ γίνεταιωρολογιακή βόμβα για το ΚΙΝ.ΑΛ, απειλώντας όχι μόνον την συνοχή αλλά και την επιβίωση του ως πολιτικού φορέα με τη σημερινή του μορφή.
Αυτό που φοβόταν περισσότερο η ηγεσία του, γίνεται πραγματικότητα: Ο Γιώργος Παπανδρέου παίρνει ανοιχτά θέση υπέρ της Συμφωνίας των Πρεσπών και πηγαίνει κόντρα στην επίσημη κομματική γραμμή, αγνοώντας τις έμμεσες προειδοποιήσεις της Φώφης Γεννηματά.
Το μείζον θέμα για την ηγεσία του ΚΙΝ.ΑΛ/ΠΑΣΟΚ δεν είναι ότι διαφοροποιείται από την κομματική γραμμή, αλλά ότι κάνει ένα βήμα προσέγγισης με τον ΣΥΡΙΖΑ,συμβάλλοντας στη δημιουργία κλίματος που θα διευκολύνει το διάλογο για τη συγκρότηση «αντιδεξιού» μετώπου.
Αιχμές για Φώφη -Κυριάκο
Σε συνέντευξή του που θα δημοσιευθεί αύριο στην «Εφημερίδα των Συντακτών Σαββατοκύριακο» και μέρος της προδημοσιεύεται από το ΑΠΕ, ο πρώην πρωθυπουργός επισημαίνει ότι η άποψη του για τη Συμφωνία είναι γνωστή, την είχε διατυπώσει τον Ιούνιο του 2018 στο Πολιτικό Συμβούλιο του Κινήματος Αλλαγής – τασσόμενος υπέρ.
«Η πρώτη έγνοια μας θα έπρεπε να είναι η αποφυγή ενός διχασμού γύρω από ένα θέμα εξωτερικής πολιτικής», τονίζει ο κ. Παπανδρέου.
Ως έμμεση αιχμή κατά της Φ. Γεννηματά και του Κ. Μητσοτάκη για τη στάση που έχουν τηρήσει στο «μακεδονικό», ερμηνεύεται η επισήμανση του πρώην πρωθυπουργού ότι «εργαλειοποίηση ενός δύσκολου ζητήματος, υπό το πρίσμα της προώθησης κομματικών συμφερόντων, έχει υπάρξει και στο παρελθόν, με καταστροφικές επιπτώσεις για τον ελληνικό λαό και τη χώρα. Αν πορευτούμε προς τις εκλογές σε κλίμα διχασμού και αλληλοκατηγοριών για το ποιοι είναι πατριώτες και ποιοι μειοδότες, θα είναι καταστροφή».
Τα αποσπάσματα της συνέντευξης που προδημοσίευσε το ΑΠΕ- ΜΠΕ έχουν ως εξής:
O πρώην πρωθυπουργός και πρόεδρος του Κινήματος Δημοκρατών Σοσιαλιστών κλήθηκε να απαντήσει στην εξής ερώτηση:
Μετά την προδημοσίευση αποσπασμάτων της συνέντευξης, στη Χαριλάου Τρικούπη σήμανε συναγερμός και τα τηλέφωνα «πήραν φωτιά». Επίσημη αντίδραση δεν υπάρχει μέχρι στιγμής, αλλά ο προβληματισμός είναι εμφανής. Αντιδράσεις, με ανακοινώσεις και δηλώσεις αναμένονται αύριο, όταν γίνει γνωστό το πλήρες κείμενο της συνέντευξης του Γ. Παπανδρέου.
- «Μέσα στον μήνα, η Βουλή θα κληθεί να αποφασίσει για την τύχη της Συμφωνίας των Πρεσπών. Με δήλωσή σας τον Ιούνιο του 2018 την είχατε χαρακτηρίσει μια ισορροπημένη συμφωνία, συμπληρώνοντας ότι η συγκυρία αποτελεί πραγματική ευκαιρία. Τι πιστεύετε; Θα κερδίσει η χώρα αυτή την ευκαιρία με την έγκρισή της από το ελληνικό Κοινοβούλιο ή θα την κλωτσήσουμε ίσως για πάντα;»
Ο Γιώργος Παπανδρέου μεταξύ άλλων απαντά:
«Όπως είπατε, η γνώμη μου για τη συγκεκριμένη συμφωνία είναι γνωστή, την έχω διατυπώσει πολύ καθαρά εδώ και μήνες στο Πολιτικό Συμβούλιο του Κινήματος Αλλαγής.. Η πρώτη έγνοια μας θα έπρεπε να είναι η αποφυγή ενός διχασμού γύρω από ένα θέμα εξωτερικής πολιτικής, σε αυτή την περίπτωση το Μακεδονικό. Εργαλειοποίηση ενός δύσκολου ζητήματος, υπό το πρίσμα της προώθησης κομματικών συμφερόντων, έχει υπάρξει και στο παρελθόν, με καταστροφικές επιπτώσεις για τον ελληνικό λαό και τη χώρα. Αν πορευτούμε προς τις εκλογές σε ένα κλίμα διχασμού και αλληλοκατηγοριών για το ποιοι είναι πατριώτες και ποιοι μειοδότες θα είναι καταστροφή».
Η Σοσιαλιστική Διεθνής
Υπενθυμίζεται ότι την υπογραφή της συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας και ΠΓΔΜ είχε χαιρετίσει τον Ιούνιο του 2018 η Σοσιαλιστική Διεθνής, πρόεδρος της οποίας είναι ο Γιώργος Παπανδρέου.
Στην ανακοίνωση της τόνιζε μεταξύ άλλων: «Καλωσορίζουμε την απόφαση Αθήνας και Σκοπίων σε ότι αφορά το εκκρεμές ζήτημα της συνταγματικής ονομασίας της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας, μέσα από μια συμφωνία που επιτεύχθηκε με τη μεσολάβηση του ΟΗΕ. Παρά τις δεδομένες δυσκολίες, η διέξοδος που δίδεται θα βελτιώσει τη συνεργασία όλων στην περιοχή και θα ανοίξει νέες ευκαιρίες ανάπτυξης υποδομών, επενδύσεων, βιώσιμης ανάπτυξης, τουρισμού και εμπορίου, σε καιρούς οικονομικής κρίσης. Σε αυτό το πλαίσιο, ευχόμαστε στην κυβέρνηση του Ζόραν Ζάεφ την επιτυχή ολοκλήρωση κάθε απαραίτητου σταδίου που θα οδηγήσει στην εφαρμογή αυτής της συμφωνίας.
Ενθαρρύνουμε όλες τις προοδευτικές δυνάμεις να σταθούν αλληλέγγυες σε αυτή την προσπάθεια για ανάπτυξη και σταθερότητα στην περιοχή των Βαλκανίων.
Καλούμε τους προοδευτικούς πολίτες και των δύο χωρών, να εναντιωθούν ενεργά στο διχαστικό λόγο και την πόλωση.
Αυτή η εξέλιξη δημιουργεί μία μεγάλη ευκαιρία για ένα ασφαλές και ειρηνικό μέλλον για όλους. Μία ευκαιρία που δεν πρέπει να πάει χαμένη».
Δημοσίευση σχολίου