10 δισ. ευρώ τα πρώτα δωράκια στον Σάλα, 

Μια ανακεφαλαίωση των ελληνικών τραπεζών πριν από τα stress test, είναι πολύ πιθανή, διεμήνυσε υψηλό στέλεχος της ΕΚΤ στο πρακτορείο Reuters.
Πιο συγκεκριμένα αναμένεται να χορηγηθεί στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα, μια ένεση ρευστότητας περίπου 10 δισ. ευρώ, ενώ τα τραπεζικά τεστ ίσως να έχουν ολοκληρωθεί και πριν τον Οκτώβριο, καθώς οι τράπεζες έχουν άμεση ανάγκη από ρευστό.
Έτσι, ένα αρχικό ποσό μπορεί να διατεθεί πριν ακόμη η ΕΚΤ εκτιμήσει το συνολικό ύψος του ποσού που θα χρειαστεί τελικά.
Αυτές οι δηλώσεις, σχολιάζει το Reuters, δείχνουν πως οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι είναι «ζεστοί» για τα ελληνικά πλάνα περί χορήγησης ρευστού στις τράπεζες το συντομότερο δυνατό, προκειμένου στην πορεία να αρθούν οι έλεγχοι κεφαλαίων. Επίσης, προσθέτει το πρακτορείο, η Αθήνα θέλει να αποφύγει η ανακεφαλαιοποίηση να προχωρήσει ως το 2016, όταν οι νέοι κανονισμοί της ΕΕ θα απαιτήσουν αλλαγές ή «κούρεμα» στους μεγάλους καταθέτες, ανάμεσά τους και επιχειρήσεις.
Σύμφωνα με την ΕΕ, οι ελληνικές τράπεζες θα χρειαστούν από 10 έως 25 δισ., αλλά το τελικό ποσό θα εξαρτηθεί από τα stress test. Αυτοί οι έλεγχοι θα επιταχυνθούν, σύμφωνα με την ίδια πηγή του ειδησεογραφικού πρακτορείου.

Άλλη πηγή ανέφερε στο Reuters ότι αυτή η αρχική δόση πρέπει να είναι αρκετά μεγάλη ώστε να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη και ότι ένα ποσό κοντά στα 10 δισ. θεωρείται ότι θα είχε αυτό τον ψυχολογικό αντίκτυπο.
"Πηγή:tribune.gr"

Δημοσίευση σχολίου