Οι Εργατικοί και το δίλημμα της αριστερής στροφής



Μετά την πανωλεθρία στις βουλευτικές εκλογές οι Εργατικοί αναζητούν νέο ηγέτη. Οι δημοσκοπήσεις δίνουν το προβάδισμα στον αριστερό Τζέρεμι Κόρμπιν, γεγονός που προβληματίζει πολλούς στους κόλπους του βρετανικού κόμματος.
Ο Τόνι Μπλερ σπανίως επεμβαίνει πλέον στις κομματικές διεργασίες του Εργατικού Κόμματος. Αλλά αυτή τη φορά ο πρώην Βρετανός πρωθυπουργός ένιωσε την ανάγκη να παρέμβει στο δημόσιο διάλογο αναφορικά με τα σενάρια διαδοχής στην ηγεσία των Εργατικών μετά την πρόσφατη εκλογική τους ήττα. Στις 12 Σεπτεμβρίου οι Εργατικοί καλούνται να αναδείξουν τον νέο ηγέτη τους. 
Ο Τζέρεμι Κόρμπιν, ο οποίος χαρακτήριζεται από πολλούς αριστερός έως ακραίος αριστερός, αρχικά φάνταζε αουτσάιντερ. Πλέον είναι φαβορί, σύμφωνα με πρόσφατες δημοσκοπήσεις. «Εάν η καρδιά σας χτυπά για τον Κόρμπιν τότε χρειάζεστε μεταμόσχευση» προειδοποίησε όμως ο Τόνι Μπλερ στέλνοντας το δικό του μήνυμα.
Το Εργατικό Κόμμα βρίσκεται σε αναβρασμό. Σύμφωνα με κορυφαία στελέχη των Εργατικών ο Κόρμπιν θα οδηγήσει το κόμμα εκ νέου σε ήττα με την ακραία πολιτική ατζέντα του. «Εάν κάνουμε τώρα μια λάθος επιλογή θα καταδικαστούμε να έχουμε και στο μέλλον κυβέρνηση των Τόρις», ανέφερε η Ιβέτ Κούπερ, υποψήφια για την προεδρία του κόμματος. 
Η Λιζ Κένταλ, επίσης συνυποψήφια από το περιβάλλον του Τόνι Μπλερ, εκτιμά ότι το Εργατικό Κόμμα υπό τον Κόρμπιν θα μπορούσε να μετατραπεί σε έναν «βρετανικό ΣΥΡΙΖΑ». Έτερος διεκδικητής της αρχηγίας είναι και ο πρώην υπουργός Υγείας Άντι Μπέρνχαμ.

"Πηγή:dw.com"



Δημοσίευση σχολίου