Το τρίπτυχο «πατρίς, θρησκεία, οικογένεια» που αποτελούσε το ιδεολογικό περιτύλιγμα της πάλαι ποτέ κραταιάς Δεξιάς τείνει πλέον να ενσωματωθεί στο οπλοστάσιο της πρώτη φορά Αριστεράς. Ετσι μετά την επική υπερπαραγωγή για τη ναυμαχία της Σαλαμίνας ακολούθησε η επίδειξη της πολεμικής αρετής των Ελλήνων με τον Πρωθυπουργό και τον αχώριστο σύμμαχό του ενδεδυμένους με στολές παραλλαγής, για να ενισχυθεί προφανώς το εθνικό φρόνημα.


Επίσκεψη στο Αγιον Ορος δεν είχαµε αυτή τη φορά, αλλά ευτυχώς η επένδυση στο θρησκευτικό συναίσθηµα των Ελλήνων δεν εγκαταλείφθηκε, αφού όσοι και όσες παρεξέκλιναν προς στιγµήν µε ψελλίσµατα περί αλλαγών στο µάθηµα των Θρησκευτικών αναγκάστηκαν να ανακρούσουν πρύµναν. Γιατί µπορεί βέβαια η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ να αναγκάστηκε να υπογράψει το νέο Μνηµόνιο, αλλά δεν µπορεί και να εγκαταλείψει την εθνικο-λαϊκίστικη κληρονοµιά της µε την οποία µεγαλούργησε.

Κατά τ' άλλα ο κ. Τσίπρας λοξοκοιτάζει προς την Κεντροαριστερά, θεωρώντας ότι µε τα µίση και τα πάθη που τη διαπερνούν µπορεί να προσφερθεί ως Ιφιγένεια προκειµένου να ολοκληρώσει ο ίδιος τη στροφή του και να ενταχθεί στην ευρωπαϊκή σοσιαλιστική οικογένεια, που εσχάτως τον θεωρεί προνοµιακό συνοµιλητή. Μόνο που αυτή η αναγκαία για την πολιτική ηγεµονία του µετάλλαξη, µετά την εγκατάλειψη λόγω Μνηµονίου της ριζοσπαστικής και κινηµατικής Αριστεράς, ούτε απλή ούτε εύκολα διαχειρίσιµη είναι.

Δεν γίνεται από τη µία να το παίζεις ευρωπαίος οραµατιστής ηγέτης και από την άλλη να κατεδαφίζεις καθετί που σε συνδέει µε το ευρωπαϊκό γίγνεσθαι. Δεν µπορείς να σφιχταγκαλιάζεις τον Καµµένο, να υιοθετείς τις χειρότερες πρακτικές του παρελθόντος γκρεµίζοντας µε... πράξεις νοµοθετικού περιεχοµένου τη µεταρρύθµιση στην Παιδεία και να απαιτείς συγχρόνως συµµαχίες µε δυνάµεις που επενδύουν στην ενσωµάτωση της χώρας στα ευρωπαϊκά κεντηµένα.

Η επιβεβαίωση της πολιτικής ενηλικίωσης του κ. Τσίπρα συνδέεται αναγκαστικά µε τη συνέπειά του στο ραντεβού µε την πραγµατικότητα. Η τακτική «και τούτο ποιείν κακείνο µη αφιέναι» που ακολουθεί, η στολή παραλλαγής που επιµένει να ενδύεται καθηµερινά, προδιαγράφουν ότι το ραντεβού µε την Ιστορία που επιδιώκει κάθε άλλο παρά σίγουρο είναι...

"Πηγή:tovima.gr"


Δημοσίευση σχολίου