Σε τεντωμένο σχοινί βρίσκονται οι σχέσεις Κυβέρνησης και φαρμακοβιομηχάνων λίγες ώρες πριν την ψηφοφορία στη Βουλή για την κύρωση του πολυνομοσχεδίου που- μεταξύ άλλων- περιλαμβάνει αλλαγές στην τιμολόγηση των φαρμάκων και που, όπως λένε φορείς της αγοράς, θα σημάνει το τέλος της εγχώριας παραγωγής.


Το πολυνομοσχέδιο προβλέπει μεγάλες μειώσεις στις τιμές των σκευασμάτων που δεν προστατεύονται από πατέντα. Παρά το γεγονός πως την πενταετία 2010 – 2015 οι τιμές των εγχωρίως παραγόμενων φαρμάκων μειώθηκαν σε ποσοστό που υπερβαίνει το 60%, ο πήχης τίθεται ακόμη πιο χαμηλά. Όπως προβλέπεται, οι τιμές των φαρμάκων, με τις οποίες τα ασφαλιστικά ταμεία αποζημιώνουν τα σκευάσματα, μετά την λήξη της περιόδου προστασίας τους (off patent) μειώνονται στο 50% της τιμής του προϊόντος σε κατάσταση προστασίας των δεδομένων (on patent), είτε εναλλακτικά στο μέσο όρο των τριών χαμηλότερων τιμών των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ανάλογα με το ποια είναι σε κάθε περίπτωση η χαμηλότερη τιμή.
Όσον αφορά στα γενόσημα, η μείωση φθάνει το 32,5% της τιμής των αντίστοιχων πρωτοτύπων, χωρίς να υπάρχει προστασία για τα φθηνά φάρμακα, γεγονός που θα οδηγήσει σε αποσύρσεις σκευασμάτων από την ελληνική αγορά. Στόχος είναι η περαιτέρω μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης, που όμως από το 2009 έχει πέσει πολύ κάτω από το μισό, φθάνοντας φέτος τα 2 δισ. ευρώ.
Σε έντονο ύφος από το βήμα της Βουλής πριν δύο ημέρες ο αντιπρόεδρος της φαρμακοβιομηχανίας Βιανέξ Δημήτρης Γιαννακόπουλος, χρησιμοποιώντας ιδιαίτερα σκληρές εκφράσεις, τόνισε πως η κύρωση του νομοσχεδίου και οι μεταβολές στον τρόπο τιμολόγησης των σκευασμάτων θα οδηγήσουν στην υποκατάσταση των φθηνών σκευασμάτων που παράγονται στη χώρα με ακριβότερα εισαγόμενα, ενώ άμεσες θα είναι οι επιπτώσεις και για τους 11 χιλ. εργαζομένους που απασχολεί σήμερα η ελληνική φαρμακοβιομηχανία.
Όπως επανέλαβε ο αντιπρόεδρος της Βιανέξ, για κάθε ένα ευρώ που δαπανάται για το χώρο της Υγείας στο ελληνικό φάρμακο προστίθενται 3,42 ευρώ στο ΑΕΠ, ένας συντελεστής ο οποίος είναι πιο υψηλός και από τη ναυτιλία και από τον τουρισμό.
Όπως εξηγούν οι βιομήχανοι, το φάρμακο μπορεί να παράγει εξοικονομήσεις, εφόσον τεθούν σε εφαρμογή οι απαραίτητες διαρθρωτικές παρεμβάσεις, που αφορούν στον εξορθολογισμό της χρήσης των φαρμάκων και στον έλεγχο της συνταγογράφησης και της διακίνησης, προσθέτοντας πως η εφαρμογή των συγκεκριμένων μέτρων απειλεί τη βιωσιμότητα του κλάδου, ο οποίος εν μέσω κρίσης διατήρησε θέσεις εργασίας, ανέπτυξε εξαγωγική δραστηριότητα, διεξήγαγε σημαντική έρευνα και ενίσχυσε την εγχώρια προστιθέμενη αξία.
Η τοποθέτηση του κ. Γιαννακόπουλου για συμφέροντα που ενισχύουν την παραγωγή φαρμάκων από ισραηλινές εταιρείες προκάλεσε την αντίδραση της πρεσβείας του Ισραήλ που σε ανακοίνωσή της τόνισε πως "οι δηλώσεις ορισμένων εκπροσώπων της ελληνικής φαρμακευτικής βιομηχανίας, που απέδωσαν τα μέτρα για τα φάρμακα σε "Παγκόσμια Ισραηλινή ή Εβραϊκή Συνωμοσία”, με τον ισχυρισμό ότι "Ισραηλινοί ωφελούνται” απ’ αυτά μπορούν μόνο να χαρακτηριστούν ως καθαρές ανοησίες και τίποτε περισσότερο. Θα ήταν περισσότερο ωφέλιμο εάν η συνεχής προσπάθεια κριτικής και δυσφήμισης μετατρεπόταν σε μια εποικοδομητική επαφή με παγκόσμιες φαρμακευτικές εταιρίες, μεταξύ των οποίων και Ισραηλινές, προς όφελος των Ελλήνων ασθενών και για την περαιτέρω ανάπτυξη του ήδη επιτυχημένου ελληνικού φαρμακευτικού τομέα”.
"Πηγή:capital.gr"


Δημοσίευση σχολίου