Προειδοποιητικές βολές «αναγκάστηκε να εκτοξεύσει» το ρωσικό πολεμικό πλοίο Σμετλίβι κατά τουρκικού σκάφους στο Αιγαίο Πέλαγος, για να αποφευχθεί η μεταξύ τους σύγκρουση.


Τη σχετική ανακοίνωση εξέδωσε το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, επρόκειτο περί τουρκικού γρι γρι, τ
ο οποίο δεν απάντησε στα σήματα ασυρμάτου της ρωσικής φρεγάτας και την πλησίαζε επικίνδυνα.

Το περιστατικό έλαβε χώρα νωρίτερα εντός της Κυριακής, 22 χιλιόμετρα από τις ακτές της Λήμνου.


Ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας της Ρωσίας Ανατόλι Αντόνοφ κάλεσε τον στρατιωτικό ακόλουθο της τουρκικής πρεσβείας στη Μόσχα για να του εκφράσει τη διαμαρτυρία του.

Σημειώνεται ότι αυτό είναι το δεύτερο συμβάν ανάμεσα στην Ρωσία και την Τουρκία μετά την κατάρριψη του ρωσικού αεροσκάφους από τουρκικά μαχητικά.

Για "πιθανές επιβλαβείς συνέπειες" προειδοποίησε την Άγκυρα το ρωσικό υπουργείο Άμυνας μετά το "θερμό επεισόδιο" ρωσικού αντιτορπιλικού με ένα τουρκικό σκάφος στο Αιγαίο. 

Σε ανακοίνωσή του, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας αναφέρει ότι ο αναπληρωτής υπουργός Ανατόλι Αντόνοφ προέβη σε αυστηρό διάβημα στον τούρκο στρατιωτικό ακόλουθο στη Μόσχα. 

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας διεμήνυσε στον τούρκο στρατιωτικό ακόλουθο "για επιβλαβείς συνέπειες από τις απερίσκεπτες ενέργειες της Άγκυρας κατά του ρωσικού στρατιωτικού σώματος, που εμπλέκονται στην αντιμετώπιση της διεθνούς τρομοκρατίας στη Συρία."

"Εκφράσαμε έντονες ανησυχίες για μια ακόμη προκλητική ενέργεια της τουρκικής πλευράς κατά του ρωσικού αντιτορπιλικού Σμετλίβι στο Αιγαίο Πέλαγος, που το ανάγκασε να ανοίξει πυρ προειδοποιητικά ... προκειμένου να αποφευχθεί μια σύγκρουση με το τουρκικό πλοίο", ανέφερε το υπουργείο σε δήλωσή του .

Σύμφωνα με τη ρωσική πλευρά, οι προειδοποιητικές βολές προήλθαν από μικρού διαμετρήματος πυροβόλα, και είχαν "ως σαν στρατηγικό στόχο να διασφαλιστεί ότι το τουρκικό πλοίο δεν θα διέτρεχε κίνδυνο..." Η Μόσχα αναφέρει ότι το περιστατικό σημειώθηκε 12 ναυτικά μίλια από τη Λήμνο. 




Δημοσίευση σχολίου