Κάνουν λάθος όσοι θεωρούν πώς έχει ενσωματωθεί στο «ευρωπαϊκό πλαίσιο» η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ δήλωσε στην Βουλή. Πρόβλεψε ότι τα funds δεν θα αναλάβουν τα «κόκκινα δάνεια»!

Αν μη τι άλλο αξιοπερίεργη η τοποθέτηση που έκανε στην Βουλή, κατά την διάρκεια της συζήτησης του νομοσχεδίου για τα προαπαιτούμενα, ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος. Προέβλεψε ότι έτσι όπως έχει διαμορφωθεί το νομοθετικό πλαίσιο δεν θα γίνουν μεταβιβάσεις των κόκκινων δανείων από τις τράπεζες στις εταιρίες διαχείρισης δανείων, δηλαδή στην πράξη θα μείνει ανενεργή η δυνατότητα αυτή για τα distress funds τα οποία όμως υποστήριξε έχουν μπει στις τράπεζες, οπότε μέσω των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων θα διαχειριστούν τα συμφέροντά τους.

Επί της ουσίας ο Ε.Βενιζέλος (απαντώντας σε ποιους άραγε;) υποστήριξε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν αποτελεί αξιόπιστη λύση στην διαχείριση της μνημονιακής συνθήκης. Αυτά την ίδια στιγμή που άρθρα συστημικών εφημερίδων την Κυριακή, έδωσαν «χτυπήματα στην πλάτη» στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ υποστηρίζοντας ότι απαιτείται μορατόριουμ προκειμένου να αφεθεί να κυβερνήσει, ενώ παραμένουν στον αφρό οι συζητήσεις περί συναίνεσης με γνώμονα το «εθνικό συμφέρον».

Όπως χαρακτηριστικά είπε ο Ε.Βενιζέλος «τα funds ήδη έχουν μπει στις τράπεζες, αλλά τώρα μπορούν να πάρουν και τη μορφή μιας εταιρείας μεταβίβασης. Μόνο που μεταβιβάσεις δεν θα γίνουν. Οι εταιρείες διαχείρισης δανείων θα λειτουργήσουν με τα δάνεια στην κυριότητα και στον έλεγχο των τραπεζών. Οι εταιρείες μεταβίβασης όμως δεν θα λειτουργήσουν, γιατί έτσι όπως έγινε η ανακεφαλαιοποίηση με τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια στην πραγματικότητα να καλύπτονται από εποπτικά κεφάλαια σε ποσοστό 65%, η αποτίμηση του μη καλυμμένου από εποπτικές εγγυήσεις μέρους των δανείων αυτών είναι το 35% της ονομαστικής τους αξίας. 35% της ονομαστικής αξίας των δανείων, κανένα fund δεν πληρώνει για να μεταφέρει το πακέτο των δανείων από μία ελληνική τράπεζα σε μία  εταιρεία, στην οποία μεταβιβάζονται πλέον κατά κυριότητα οι απαιτήσεις αυτές. Και ευτυχώς. Διότι χρειαζόμαστε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο, στην πραγματικότητα χρειαζόμαστε μία ολόκληρη στρατηγική για την αναδιάρθρωση των επιχειρήσεων, όχι μόνο των μεγάλων (αλλά) και των μεσαίων επιχειρήσεων"

Εντύπωση επίσης προκαλεί η αναφορά του Ε.Βενιζέλου σύμφωνα με την οποία «όσοι λένε ότι η κυβέρνηση είναι στον σωστό δρόμο, ότι κάνει κάποια βηματάκια και θεωρούν ότι έτσι την ενσωματώνουν στον συμβατικό ευρωπαϊκό πολιτικό σκηνικό, κάνουν απλά λάθος γιατί δεν ερμηνεύουν το λόγο ύπαρξης του ΣΥΡΙΖΑ και από κοντά και των ΑΝΕΛ, που τώρα έχουν αποκτήσει πλέον σχέση ομοιογένειας, αξιακής και ιδεολογικής». Μια αιχμή για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ αλλά και για τα συμφέροντα που διαπλέκονται μ αυτήν.

Αναφερόμενος στο κυβερνητικό σχήμα επισήμανε επίσης «είναι ένας ντόρος πίσω από τον οποίο διαμορφώνεται απλώς ένα σχήμα εξουσίας, χωρίς φραγμούς. Και μάλιστα αυτό το σχήμα προσπαθεί να διευρύνει και την πολιτική του βάση. Αναζητά στηρίγματα και στον συντηρητικό χώρο. Δημιουργεί τεράστια προβλήματα βεβαίως αυτό, διότι δημιουργείται μια αχλή  μυστηρίου. Το μυστήριο το καλλιεργεί η κυβέρνηση, δεν το καλλιεργεί η αντιπολίτευση που λέει : Αν έχετε πλειοψηφία, κυβερνήστε. Αν δεν την έχετε εφαρμόστε το Σύνταγμα. Αν θέλετε συναίνεση, ελάτε να μας πείτε το προγραμματικό πλαίσιο και τις θεσμικές εγγυήσεις».
Του Γεράσιμου Λιβιτσάνου

Δημοσίευση σχολίου