Γράφει η Μαρία Βασιλάκη

Η τέχνη εξ ορισμού είναι κάτι το ύψιστο. Kάποτε ο Πάμπλο Πικάσο είπε πως «Η Τέχνη δεν είναι κάτι που αφορά μόνον τους εικαστικούς και τους καλλιτέχνες. Η Τέχνη πρέπει να είναι έτσι, ώστε να αφορά όλους. Είναι το πιο ισχυρό εργαλείο για ν’ αλλάξεις τον κόσμο, να πολεμήσεις ενάντια σε ό,τι θεωρείς εχθρό σου». Η τέχνη δεν είναι μίαν απλή απεικόνιση της πραγματικότητας ή αλλιώς, του ωραίου. Στην πραγματικότητα, είναι εκείνο το εργαλείο μέσω του οποίου μπορούν να αφυπνιστούν άνθρωποι, να προβληματιστούν και όχι μόνο να απολαύσουν το «ωραίο».



Η τέχνη αποτελεί τον εξωραϊσμό και εξευγενισμό της ανθρώπινης ύπαρξης και των συναισθημάτων που πηγάζουν απ’ αυτή. Χωρίς αυτήν, οι άνθρωποι θα ήμαστε εγκλωβισμένοι στα δεσμά μας, τη μιζέρια και τη θλίψη. Σήμερα, όλο και περισσότεροι άνθρωποι, αναζητούν ένα μέσο για να εκφραστούν, να μεταδώσουν μηνύματα, σκέψεις, ιδέες αλλά και συναισθήματα, να εκτονωθούν και να ξεφύγουν από τα συνηθισμένα, από τη βάρβαρη καθημερινότητα. Η τέχνη λειτουργεί ως πανάκεια σε αυτές τις περιπτώσεις καθώς σε βοηθά με έναν άμεσο και ανακουφιστικό τρόπο να ξεχάσεις προς στιγμήν τα πάντα και να αφεθείς σε αυτό που σ’ ενδιαφέρει. Είναι το πιο γλυκό και ασφαλές καταφύγιο που μπορεί κανείς να διαφύγει. Επομένως, από ψυχολογικής σκοπιάς η τέχνη λειτουργεί άκρως ευεργετικά στο άτομο. Συνεπώς και η κοινωνία στο σύνολό της θα επωφεληθεί αυτού καθώς θα αναπτύσσονται εντός αυτής καλλιεργημένα άτομα, με ευαισθησίες και ευφυΐα. Είτε λέγεται γράψιμο, είτε λέγεται φωτογραφία, μουσική, ζωγραφική ή θέατρο, ένα είναι το σίγουρο. Πως οι τέχνες αποτελούν το απαύγασμα της ανθρώπινης έκφρασης και της συνειδητοποίησης πως είμαστε ζωντανοί και δραστήριοι, πως έχουμε ένα πάθος στη ζωή μας και ακόμη, πως δε φοβόμαστε να εκτεθούμε στα μάτια των άλλων και στην κριτική τους. Γιατί η έκφραση μέσω της τέχνης είναι καθημερινή έκθεση στα μάτια των άλλων και κριτική από αυτούς.


Όχι μόνον εκφράζεσαι και ηρεμείς μέσω της ενασχόλησης με την τέχνη αλλά επιπλέον γνωρίζεις καλύτερα και πιο συνειδητά τον εαυτό σου. Φτάνεις ένα βήμα πιο κοντά στην αυτογνωσία και την αυτεπίγνωση. Λένε πως τα ενδιαφέροντά σου δείχνουν αυτό που είσαι, κάτι το οποίο δεν απέχει πολύ απ’ την αλήθεια. Ανακαλύπτεις τι θεωρείς καλαίσθητο, τι είναι αυτό που σου προσελκύει το ενδιαφέρον περισσότερο, τι σε ενοχλεί, τι συναίσθημα θέλεις να μεταδώσεις μέσα απ’ ό,τι κάνεις.Σύμφωνα μάλιστα με έρευνες η τέχνη και η ενασχόληση με αυτήν έχει θετικά αποτελέσματα στο νου. Οξύνει το μυαλό και τη φαντασία του καλλιτέχνη, αναπτύσσει την κριτική ικανότητα και την ευφυΐα και ακόμη, τον κάνει πιο διορατικό καθώς σκέφτεται διαρκώς τρόπους για να γίνει καλύτερος και πιο δημιουργικός.
Η τέχνη αυτή καθ’ αυτή αποτελεί καταφύγιο και μέσο διαφυγής από τη βαρβαρότητα της σύγχρονης εποχής. Άνθρωποι αντιμέτωποι με μία σωρεία προβλημάτων, βρίσκουν στην τέχνη αυτό που τους λείπει. Εσωτερική γαλήνη, ισορροπία, πληρότητα. Ασχολούμενος με κάτι καλλιτεχνικό ξεχνάς όλα εκείνα τα προβλήματα και τα άγχη που σε ταλαιπωρούν καθώς αφοσιώνεσαι σε κάτι καλαίσθητο. Σε κάτι που αγαπάς. Αυτός ο ποιοτικός χρόνος που ξοδεύεις σε γεμίζει απολύτως μην έχοντας διαρκώς την ανάγκη επιβεβαίωσης από τους άλλους. Εάν είσαι τυχερός και ανακαλύψεις την κλίση σου, το ταλέντο ή το πάθος σου στη ζωή, ποτέ δε θα χρειαστεί να εξαρτάσαι από τους άλλους μιας και θα έχεις βρει το νόημα στη δική σου ζωή. Είναι άκρως σημαντικά τα χόμπι μας για μία ισορροπημένη και ευτυχισμένη ζωή.


Στα μάτια μου, ο καλλιτέχνης μοιάζει με κάποιον που έχει όραμα, στόχους και φιλοδοξίες που διαρκώς αναζητά τρόπους για να εκφραστεί και να ακουστεί. Κι αυτό γιατί έχει να δείξει κάτι αξιόλογο στον κόσμο, έχει να περάσει ένα μήνυμα. Όλοι μας είμαστε καλοί σε κάτι αρκεί να του δώσουμε το χώρο και τον χρόνο για ν’ αναπτυχθεί μέσα μας. Να δυναμώσει. Εάν γίνει αυτό, τότε θα έχουν μπει τα θεμέλια για μίαν αλλαγή στη ζωή μας. Αλλαγή προς το καλύτερο φυσικά, μιας και το πάθος στη ζωή σε βοηθά ώστε να αποκτήσεις δυναμισμό, να ενισχύσεις την αυτοπεποίθησή σου και εν τέλει ν’ ανακαλύψεις το ποιος είσαι. Η δουλειά του καλλιτέχνη είναι -και θα πρέπει να είναι- να προσφέρει ένα καταφύγιο ομορφιάς σε έναν άσχημο κόσμο. Πραγματικά άσχημο και ανιλεή. Ο κυρίαρχος στόχος του καλλιτέχνη βέβαια, είναι – και πρέπει να είναι- το να σε βγάλει απ’την ασφάλεια και τη σιγουριά της ζωής σου, να σε ταράξει, να σε συγκλονίσει. Όχι, να προβάλλει κάτι που ήδη ξέρεις και έχεις δει, ούτε αυτό που θέλεις ν’ακούσεις. Κάτι που θα σε ενοχλήσει, θα σε σοκάρει και θα σε προβληματίσει είναι αυτό που θα εκτιμήσεις παραπάνω.


Τα πάντα στη ζωή είναι τέχνη. Από τα όνειρα και τα πιστεύω σου μέχρι και τον τρόπο που ντύνεσαι, μιλάς και συμπεριφέρεσαι, το μοναδικό τρόπο που αγαπάς κάποιον, το χαμόγελό σου και η προσωπικότητά σου. Σκέψου πως ακόμη και ο τρόπος που προτιμάς να πίνεις τον καφέ σου, τα φαγητά που μαγειρεύεις, το πώς διακοσμείς το σπίτι σου αλλά και οι επιλογές σου στη διασκέδαση και  ο γραφικός σου χαρακτήρας, όλα αυτά έχουν να πουν κάτι για σένα. Τα παραπάνω σε διαφοροποιούν και σε καθορίζουν σαν προσωπικότητα και κατ’ εμέ είναι τέχνη. Γιατί η τέχνη ανθίζει σε οτιδήποτε διαφορετικό. Οτιδήποτε σου κινεί το ενδιαφέρον και παθιάζεσαι με αυτό είναι τέχνη. Ο ενθουσιασμός και η σπίθα στα μάτια σου είναι η απόρροια της τέχνης. Στην τέχνη όπως και στην αγάπη, στον έρωτα και στη φιλία ακόμα, εκφράζεις τον εαυτό σου. Τον εκθέτεις στα μάτια του άλλου, φανερώνεσαι, μοιράζεσαι συναισθήματα, σκέψεις και προβληματισμούς.
Η τέχνη είναι όλα, βρίσκεται παντού γύρω μας αρκεί να ξέρεις να τη βλέπεις. Και είναι αναγκαίο ο άνθρωπος να απολαμβάνει κάθε μορφή της, να γίνεται δέκτης μηνυμάτων και προβληματισμών που προέρχονται απ’ αυτή και να μην τη θεωρεί ως μία ελιτίστικη συνήθεια των λίγων. Και όχι μόνο να τη θαυμάζει και να την εκτιμά από μακριά αλλά και γιατί όχι να γίνεται ένα με αυτήν, να δημιουργεί δηλαδή και ο ίδιος κάτι. Μόνον έτσι είναι δυνατή η ανακάλυψη της αλήθειας που βρίσκεται μέσα του, στην ψυχή του και η επικοινώνηση αυτής της αλήθειας προς τα έξω.

Δημοσίευση σχολίου