Neues Deutschland: Μόλις έρχεστε από το συνέδριο «Plan B: Ενάντια στη λιτότητα- για μια δημοκρατική Ευρώπη», το οποίο πραγματοποιήθηκε το περασμένο σαββατοκύριακο στη Μαδρίτη. Ποιο είναι το δικό σας Plan B για την Ευρώπη;
Ζωή Κωνσταντοπούλου: Στη Μαδρίτη δείξαμε ότι η δημοκρατία θα επικρατήσει έναντι της χρεοκρατίας, ότι ο λαός θα επικρατήσει έναντι των τραπεζών. Η λαϊκή κυριαρχία και η κοινωνική ευημερία δεν θα υποταχθούν σε γραφειοκράτες, που δεν έχουν καμιά νομιμοποίηση. Ούτε φυσικά σε ύποπτα οικονομικά συμφέροντα ή στις αντιδημοκρατικές πρακτικές της ΕΚΤ, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Eurogroup, που αποδιαρθρώνουν την κοινωνική συνοχή και μαζί μ’ αυτό και το μέλλον της Ευρώπης.
Neues Deutschland: Υπάρχουν αυτή την περίοδο πολλά τέτοια συνέδρια στην Ευρώπη. Είναι αυτό ένα σημάδι της αμηχανίας της Αριστεράς;
Ζωή Κωνσταντοπούλου: Είναι σημαντικό, ότι πολλές πρωτοβουλίες – διάφορες δυνάμεις της Αριστεράς, κοινωνικά κινήματα, δημοκρατικές ριζοσπαστικές δυνάμεις- ενώνονται και συγκλίνουν. Οι συζητήσεις για το Plan B, τόσο στο Παρίσι τον Ιανουάριο, όσο και τώρα στη Μαδρίτη, αποσκοπούν στο να καταδείξουν ότι οι άνθρωποι στην Ευρώπη δεν είναι αβοήθητοι ή απροστάτευτοι απέναντι στις αυταρχικές πολιτικές και στους ολοκληρωτικούς μηχανισμούς, όπως η χρήση του δημοσίου χρέους ή της άρνησης ρευστότητας ως όπλων ενάντια στη δημοκρατία και το λαό. Και είναι σημαντικό να οικοδομηθεί μια πολιτική στράτευση στις εναλλακτικές πολιτικές, που φέρνουν το λαό και πάλι στην εξουσία και να υπερβούν τους νομισματικούς και τους οικονομικούς εκβιασμούς.
Neues Deutschland: Όμως η ήττα των εναλλακτικών πολιτικών στην Ελλάδα άφησε ένα μεγάλο κενό πίσω της.
Ζωή Κωνσταντοπούλου: Θα ήθελα να ξεκαθαρίσω ότι στην Ελλάδα δεν ηττήθηκε ο εναλλακτικός δρόμος. Προδόθηκε από τον Πρωθυπουργό Τσίπρα και μια κυβερνητική ομάδα, που αποφάσισε να προδώσει και να παραβιάσει πλήρως τη λαϊκή εντολή, για να παραμείνει στην εξουσία, για να κρατηθεί στην Κυβέρνηση. Ήμασταν πολλοί που ήμασταν έτοιμοι όχι μόνο να υπερασπιστούμε το λαό και τη δημοκρατία αλλά και να προχωρήσουμε σε εναλλακτικές λύσεις. Είμαστε πολλοί που είμαστε έτοιμοι και προετοιμαζόμαστε για την επόμενη μάχη και δεσμευόμαστε να διεκδικήσουμε και να μην υποκύψουμε.
Neues Deutschland: Ποιές εναλλακτικές εννοείτε;
Ζωή Κωνσταντοπούλου: Πρώτα απ' όλα, οι εναλλακτικές που προωθήθηκαν στο Κοινοβούλιο. Κάποιοι από εμάς ήμασταν έτοιμοι να διεκδικήσουμε τις αξιώσεις του Ελληνικού Κράτους για τις γερμανικές οφειλές που ανάγονται στο Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, οι οποίες, σύμφωνα με μια ειδική έκθεση του Ελληνικού Υπουργείου Οικονομικών ανέρχονται μεταξύ 278-340 δις Ευρώ.
Και ήμασταν έτοιμοι να διεκδικήσουμε ακόμη τη διαγραφή του χρέους με βάση το λογιστικό έλεγχο που έγινε από μια ειδική Επιτροπή του Κοινοβουλίου, την Επιτροπή Αλήθειας Δημόσιου Χρέους. Αυτή η Επιτροπή αποκάλυψε τον χαρακτήρα του χρέους ως παράνομου, απεχθούς και μη βιώσιμου. Απέδειξε ότι δεν είναι το αποτέλεσμα υπερβολικών δημόσιων δαπανών αλλά, αντίθετα, συνδέεται με μια σειρά υποθέσεων διαφθοράς, μεταξύ των οποίων συμφωνίες εξοπλισμών, όπως η υπόθεση της Siemens, που δωροδοκούσε επί χρόνια Έλληνες κυβερνητικούς αξιωματούχους για να εξασφαλίζει συμβόλαια με το Ελληνικό Δημόσιο.
Εκτός αυτού, όμως, υπήρχαν τρόποι να παρακάμψουμε τον οικονομικοπολιτικό εκβιασμό άρνησης ρευστότητας: να μην προχωρήσουμε σε καμιά πληρωμή, κατά τη διάρκεια του λογιστικού ελέγχου του χρέους και να εισαχθούν εναλλακτικοί και συμπληρωματικοί τρόποι πληρωμής ή νομίσματα. Αυτά ήταν τα ελάχιστα εργαλεία κοινωνικής προστασίας απέναντι στο οικονομικό πραξικόπημα.

Neues Deutschland: Η γερμανική κυβέρνηση δεν ήθελε να δεχτεί μια περικοπή χρέους. Το επιχείρημα ήταν ότι η Ελλάδα έπρεπε να επιστρέψει τα χρήματα που έλαβε από τη Γερμανία.
Ζωή Κωνσταντοπούλου: Σε ποιόν τα έδωσε; Η Επιτροπή Χρέους έδειξε, ότι τα επονομαζόμενα «πακέτα διάσωσης», τα μνημόνια και οι δανειακές συμβάσεις, δεν χρηματοδοτούσαν σε καμιά περίπτωση το Ελληνικό Κράτος, αλλά σχεδιάστηκαν για να εξυπηρετήσουν τη διάσωση των γερμανικών και γαλλικών τραπεζών, που θα κινδύνευαν στην περίπτωση στάσης πληρωμών ή περικοπής χρέους και ωφελήθηκαν από την προνομιακή γνώση ότι το ελληνικό χρέος ήταν μη βιώσιμο και αδύνατο να αποπληρωθεί.
Σε αυτές δόθηκε χρόνος να ξεφορτωθούν ελληνικά κρατικά ομόλογα που διακρατούνταν μεταξύ 2010-2012. Έτσι απέφυγαν ζημιές από την αναδιάρθρωση του χρέους. 
Η Επιτροπή περαιτέρω απέδειξε ότι εννιά στα δέκα ευρώ που έχουν «δοθεί» στην Ελλάδα από το 2010 επέστρεψαν πίσω στους πιστωτές. Στο μεταξύ το ελληνικό χρέος σήμερα διογκώνεται με προοπτική το 200% του ΑΕΠ ενώ το 2009 ήταν μικρότερο του 120% του ΑΕΠ. Η κοινωνία βυθίζεται στην ανεργία, την απόγνωση και τη δυστυχία.

Neues Deutschland: Οι Έλληνες όμως καταψήφισαν αυτήν την πολιτική.
Ζωή Κωνσταντοπούλου: Ναι, στο δημοψήφισμα του περασμένου Ιουλίου το 62% του ελληνικού λαού ψήφισε ένα μεγαλειώδες «ΟΧΙ» σε μέτρα υπολογισμένα να καταστρέψουν ό,τι έχει απομείνει από την ελληνική κοινωνία. Είναι ξεκάθαρο ότι τα γεγονότα του περασμένου καλοκαιριού συνιστούν πραξικόπημα σε βάρος του λαού. Αυτό το πραξικόπημα υλοποιείται τώρα από την ελληνική κυβέρνηση που εφαρμόζει μέτρα αντίθετα προς τη λαϊκή εντολή και το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος.
Neues Deutschland: Μετά από αυτά τα γεγονότα ήρθατε την περασμένη εβδομάδα για πρώτη φορά στη Γερμανία, προκειμένου να μιλήσετε για τη Δημοκρατία στο «Europoly», στο Θέατρο του Μονάχου.
Ζωή Κωνσταντοπούλου: Θεωρώ σημαντικό οι άνθρωποι στη Γερμανία να ενημερωθούν για το τι πραγματικά συνέβη και ακόμη συμβαίνει στην Ελλάδα, και πώς αυτή η καταστροφή διαλύει τόσο τη δημοκρατία όσο και την Ευρώπη. Είναι σημαντικό να μεταφέρω αυτό το μήνυμα χωρίς διαστρεβλώσεις και χωρίς προπαγάνδα. Θεωρώ επίσης σημαντικό να ακούσω τους Γερμανούς πολίτες να μιλούν οι ίδιοι για λογαριασμό τους, σε θέματα που πρέπει να συζητιούνται ανοιχτά στην κοινωνία και όχι πίσω από τις κλειστές πόρτες γραφειοκρατικών, μη νομιμοποιημένων δημοκρατικά συναντήσεων. Η εμπειρία στο «Europoly» αποδεικνύει ότι οι λαοί στην Ευρώπη έχουν επί της ουσίας πολύ περισσότερα κοινά από όσα φοβούνται οι κυβερνήσεις.
Neues Deutschland: Αλλά πού είναι οι Έλληνες σ’ αυτές τις συζητήσεις; Έχασαν το κουράγιο τους;
Ζωή Κωνσταντοπούλου: Οι Έλληνες δεν εγκαταλείπουν την ελπίδα ούτε την αλληλεγγύη ούτε το αίτημα για δημοκρατία. Υπάρχουν αρκετές πρωτοβουλίες στο πλαίσιο του «Plan B» αλλά και στην Ελλάδα, όπου οι πολίτες ενώνονται για να υπερασπιστούν τη ζωή, τα δικαιώματα και την αξιοπρέπειά τους. Και θα υπάρξουν στο μέλλον κι άλλες συγκεκριμένες πολιτικές και κοινωνικές πρωτοβουλίες.
Προσωπικά θα αναλάβω συγκεκριμένες πολιτικές πρωτοβουλίες αλλά και θα στηρίξω τις υπάρχουσες, για την υπεράσπιση του λαού και της Δημοκρατίας, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και σε όλη την Ευρώπη.

Neues Deutschland: Δεν έχετε δηλαδή καμιά απολύτως προσμονή από τον ΣΥΡΙΖΑ;
Ζωή Κωνσταντοπούλου: Αυτό που αποφάσισε ο Τσίπρας να υπογράψει, δεν έχει καμιά σχέση με αριστερή πολιτική. Εφαρμόζει μια ακραία νεοφιλελεύθερη πολιτική και δεν έχει κανένα δικαίωμα να το κάνει αυτό στο όνομα της Αριστεράς. Δυστυχώς αποδείχθηκε ότι ο Τσίπρας ακολουθούσε μια διαφορετική ατζέντα, άλλη από αυτή που εγκρίθηκε από το λαό στις εκλογές του Γενάρη του 2015. Την κρίσιμη στιγμή, στα τέλη του Ιουλίου, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν κράτησε δυστυχώς μια καθαρή θέση - στην πραγματικότητα καμία θέση - ενάντια στο Μνημόνιο, με την υπόσχεση ότι θα συζητιούνταν όλα σε ένα συνέδριο του κόμματος τον περασμένο Σεπτέμβριο. Άλλη μια ψευδής υπόσχεση του Τσίπρα.
Neues Deutschland: Ήταν αυτή η στιγμή που φύγατε από το κόμμα;
Ζωή Κωνσταντοπούλου: Έφυγα από τον ΣΥΡΙΖΑ όταν η κυβέρνηση διέλυσε τη Βουλή, προκειμένου να εφαρμόσει το μνημόνιο με μια νέα κοινοβουλευτική σύνθεση. Και το θεωρώ τιμή μου που αντιστάθηκα στους πιστωτές και αρνήθηκα να τους παραδώσω τα κλειδιά της Βουλής. Όταν προκηρύχθηκαν οι εκλογές, δεν υπήρχε πια ΣΥΡΙΖΑ. Οι πιο δημοφιλείς βουλευτές είχαν φύγει από το κόμμα, είχε παραιτηθεί ο Γραμματέας του Κόμματος, σχεδόν η μισή Κεντρική Επιτροπή και η Νεολαία. Θα έλεγα ότι ακόμη και το να αποκαλεί κανείς αυτό το κόμμα ΣΥΡΙΖΑ είναι απάτη.
Neues Deutschland: Είχε ο ΣΥΡΙΖΑ ελπίδα;
Ζωή Κωνσταντοπούλου: Πιστεύω ειλικρινά, ότι υπήρχε εναλλακτικός δρόμος για το κόμμα. Και γι' αυτό είναι ασυγχώρητο αυτό που έκανε ο Τσίπρας.
Neues Deutschland: Πού είστε σήμερα οργανωμένη;
Ζωή Κωνσταντοπούλου: Προς το παρόν δεν συμμετέχω σε κανένα κόμμα. Αλλά σχεδιάζω να πάρω σύντομα τις αναγκαίες πρωτοβουλίες, ώστε να φτιαχτεί ένα πραγματικά ευρύ, λαϊκό, δημοκρατικό μέτωπο, που να ζητά την επιστροφή, όσων έχουν πάρει οι πιστωτές και οι κυβερνήσεις από τη χώρα και το λαό.


Δημοσίευση σχολίου