Ο Γερμανικός μερκαντιλισμός ξύπνησε για τα καλά. Θυμήθηκαν ξαφνικά τη "μπατρίδα τους την εβρόπι" οι Γερμανοί, μόλις αντιλήφθηκαν πως στο παγκόσμιο οικονομικό στερέωμα , υπάρχουν παίκτες που θα τους κάνουν μια χαψιά.
Παραθέτω το σχόλιο της Κατερίνας Πάντα καθώς και link πρόσφατης εξέλιξης στην αυτοκινητοβιομηχανία.
Λέει η η κ. Πάντα:
"Περί τους 20 CEOs των μεγαλύτερων εξαγωγικών Γερμανικών εταιριών συσκέπτονταν το περασμένο Σαββατοκύριακο, πώς να προστατευθούν απο επιθετικές εξαγορές & άλλου είδους επιθέσεις, από Κίνα, ΗΠΑ & Βρετανία, σύμφωνα με την Die Welt. Οι Γερμανοί τα χρειάστηκαν.
Μεταξύ των συμμετεχόντων ήταν οι: διευθύνων σύμβουλος της Siemens Joe Kaeser, Διευθύνων Σύμβουλος της BASF Kurt Bock, η Deutsche Bank CEO John Cryan, BDI (Σύνδεσμος Γερμανικών Βιομηχανιών) πρόεδρος Ulrich Grillo, και της BDI ο Γενικός Διευθυντής Markus Kerber. Πώς να προστατεύσουν τις βασικές βιομηχανίες στη Γερμανία, είναι επίσης το θέμα ενός έγγραφου που επεξεργάστηκαν για τον υπουργό Οικονομίας Sigmar Gabriel και τον λαό τους, ανέφερε η Welt . Αναζητούν "προστατευτικά τείχη", και ψάχνονται για "λίστα επιλογών για δράσεις ." Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και ο υφυπουργός Thomas Steffen παρακολουθούν την κατάσταση από κοντά .
Προφανώς και πλέον μιλάνε για αποπαγκοσμιοποίηση, η τουλάχιστον δράσεις μόνο εντός της προστατευτικής μεμβράνης της ΕΕ που όψιμα θυμήθηκαν. Ο καθένας ψάχνει για απαντήσεις εναγωνίως. Τίποτα δεν έχει αποφασιστεί. Οι λύσεις που επεξεργάζονται είναι "πίσω από τα παρασκήνια και αυτό δείχνει, λέει η Welt, ότι «ο προστατευτισμός ξαφνικά δεν είναι πλέον μια βρώμικη λέξη» στις επιχειρήσεις και την πολιτική.
Οντως...δεν τους συμφέρει πλέον & μάλλον αναμένουν ακόμη χειρότερες επιθέσεις για να βαράνε Alert.
Φτωχοποίησαν την Ευρώπη για επενδύσεις αλλού & τώρα την αγάπησαν.

Τέσσερις είναι οι βασικοί λόγοι που τους σπρώχνουν σε άμυνα:
1. Το ενδεχόμενο του προστίμου της Deutsche Bank στα 14 δισεκατομμύρια $ για τα backed securities που πωλήθηκαν πριν από την οικονομική κρίση από την μονάδα της στις ΗΠΑ. Οι μεγαλύτερες τράπεζες των ΗΠΑ τα έχουν ήδη διευθετήσει & έχουν πάρει τα πάνω τους, αλλά το πρόστιμο της Deutsche Bank μένει σε εκκρεμότητα & ούτε φυσικά είναι το μεγαλύτερο.
2. Η εφιαλτική νομική κατάσταση της Volkswagen στις ΗΠΑ, και σε μικρότερο βαθμό σε άλλες χώρες, αφού συνεχώς αλιεύονται νέα στοιχεία για την υπόθεση απάτης, που έχει γίνει γνωστό ως dieselgate.
3. Η εξαγορά της αγαπημένης τους γερμανικής ρομποτικής Kuka από την κινεζική εταιρεία Midea.
4. Η προτεινόμενη εξαγορά του ειδικού φωτισμού Osram από την κινεζική εταιρεία Sanan Οπτοηλεκτρονική, η αλλιώς ίσως και επιθετική.
Kαι πέμπτος και κυριότερος που είναι ίσως αφανής, είναι η μεγάλη έκθεση των περιουσιακών στοιχείων των γερμανικών επιχειρήσεων στο εξωτερικό, άνω του ενος τρις ευρώ, μαζί με την τεράστια έκθεση των γερμανικών τραπεζών σε κάθε είδους προιόντα, δάνεια και νομίσματα, που πως να τα μαζέψεις.
Η εννοιολογική αναβίωση της Deutschland AG είναι αδύνατη χωρίς τεράστιο κόστος, όταν ακόμη δεν ξέρουν τι να κάνουν με την περίπτωση της DB."

Ευθύμης Μαραμής

Δημοσίευση σχολίου