Η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι ανακοίνωσε τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών την 8η Ιουνίου, σε συνέντευξη τύπου έξω από το πρωθυπουργικό γραφείο στην Ντάουνινγκ Στριτ.
Η πρωθυπουργός τόνισε πως η χώρα χρειαζόταν και χρειάζεται σταθερότητα, και αυτό κατάφερε να εξασφαλίσει η κυβέρνησή της.
Επεσήμανε παράλληλα πως με το δεδομένο του Brexit, η λαϊκή εντολή χρειάζεται να ανανεωθεί, καθώς το παρόν Κοινοβούλιο έχει ετερόκλητη σύνθεση, με τα κόμματα της αντιπολίτευσης να παρουσιάζουν σοβαρές αντιδράσεις στην κυβερνητική πολιτική περί brexit.
«Για να καταφέρουμε να προασπίσουμε με τον καταλληλότερο τρόπο τα συμφέροντα των πολιτών μας χρειαζόμαστε ενότητα», υπογράμμισε η Μέι. «Ενότητα που αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει», ανέφερε δικαιολογώντας την απόφασή της.
Μέρες τώρα αρκετές βρετανικές εφημερίδες άφηναν υπόνοιες για την πιθανότητα προκήρυξης πρόωρων εκλογών, δεδομένης της αύξησης της δημοτικότητας της Βρετανίδας πρωθυπουργού.
Δημοσιογράφοι και πολιτικοί αναλυτές επισημαίνουν πως αυτή είναι η καταλληλότερη στιγμή για την ανανέωση της λαϊκής εντολής, ώστε η Μέι να εκμεταλλευτεί στο έπακρο την αυξημένη εμπιστοσύνη των Βρετανών, προτού εκτεθεί στη φθορά των διαπραγματεύσεων για το brexit.
Ενδεικτική είναι η τελευταία δημοσκόπηση της YouGov, όπου στο ερώτημα «ποιον θεωρείτε καταλληλότερο για πρωθυπουργό», το 50% των ερωτηθέντων στήριξε την Τερέζα Μέι:
Η προκήρυξη πρόωρων εκλογών στη Βρετανία δεν είναι όσο απλή όσο στην Ελλάδα. Βάσει νόμου, οι εκλογές στη Βρετανία διεξάγονται υποχρεωτικά την πρώτη Πέμπτη του Μαϊου ανά πενταετία, σύμφωνα με το «Fixed-term Parliaments Act». Οι επόμενες προγραμματισμένες εκλογές θα διεξάγονταν την 7η Μαϊου 2020.
Πρόωρες εκλογές μπορούν να προκηρυχθούν μόνο σε περίπτωση που η κυβέρνηση χάσει την εμπιστοσύνη της Βουλής (μέσω πρότασης μομφής κατά της κυβέρνησης) ή εάν η πρόταση για εκλογές υπερψηφιστεί από τα 2/3 των βουλευτών.
Η Μέι αυτή τη στιγμή διαθέτει την απαραίτητη πλειοψηφία των 2/3 στη Βουλή ώστε να παρακάμψει τον νόμο.
Αυτο σημαίνει πως η Μέι χρειάζεται 434 ψήφους για την έγκριση της προκήρυξης των εκλογών.
Με τις 330 ψήφους των Συντηρητικών και τις 229 ψήφους των Εργατικών, οι οποίοι δήλωσαν πως θα στηρίξουν την πρόταση για τη διεξαγωγή εκλογών, η Μέι θα εξασφαλίσει σίγουρα την απαραίτητη πλειοψηφία.
Αλλαγή πλεύσης από τη Μέι
Η Τερέζα Μέι είχε ερωτηθεί πολλές φορές στο παρελθόν για την πιθανότητα διεξαγωγής πρόωρων εκλογών, αποκλείοντάς το κατηγορηματικά σε κάθε ευκαιρία.
Στην πρώτη συνέντευξη τύπου που παραχώρησε πέρσι τον Σεπτέμβρη, είχε δηλώσει πως «το Ηνωμένο Βασίλειο χρειάζεται μια περίοδο σταθερότητας μετά το σοκ του δημοψηφίσματος για το Brexit».
«Δεν πρόκειται να προκηρύξω πρόωρες εκλογές. Έχω υπάρξει ξεκάθαρη ως προς αυτό. Πιστεύω πως χρειαζόμαστε αυτό το χρονικό περιθώριο, αυτή τη σταθερότητα, ώστε να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε τα ζητήματα που προέκυψαν στο εσωτερικό της χώρας μας, και να προχωρήσουμε σε εκλογές κανονικά το 2020», δήλωνε τότε.
Μάλιστα, μόλις έναν μήνα πριν, η Ντάουνινγκ Στριτ είχε αποκλείσει το σενάριο διεξαγωγής πρόωρων εκλογών.
Ρόλερ κόστερ για τη στερλίνα
Εν μέσω αβεβαιότητας για το περιεχόμενο του διαγγέλματος Μέι, η λίρα σημείωσε σημαντική υποχώρηση μέσα σε λίγα λεπτά.
Συγκεκριμένα, η στερλίνα σημείωσε νωρίτερα πτώση κατά 0,3% στο 1,2528 δολάριο, έχοντας νωρίτερα ανέλθει στο 1,2615 δολάριο, το υψηλότερο επίπεδό της από τις 27 Μαρτίου.
Όμως μετά το διάγγελμα, και ειδικά μετά και τις δηλώσεις του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Τζέρεμι Κόρμιν, πως θα στηρίξει την απόφαση Μέι, η λίρα εκτοξεύθηκε στο υψηλότερο από τις αρχές Φεβρουαρίου, ανερχόμενη στο 1,264 δολάριο.
Σε ό,τι αφορά τις μετοχές, αναμένεται να σημειώσουν τη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση τους από το δημοψήφισμα του περασμένου Ιουνίου για το Brexit, μετά την ανακοίνωση της πρωθυπουργού.
Ο δείκτης FTSE 100 σημείωσε πτώση 1,6% στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων επτά και πλέον εβδομάδων καθώς η στερλίνα σημείωσε άνοδο, ασκώντας περαιτέρω πιέσεις στις εταιρίες του δείκτη, οι περισσότερες εκ των οποίων αντλούν τα κέρδη τους σε ξένα νομίσματα.
«Εάν έχουμε μια ισχυρότερη κυβέρνηση να πιέζει για ένα «σκληρό» Brexit, αυτό δεν θα αρέσει στις αγορές. Αλλά από τη θετική πλευρά, θα υπάρχει μια περισσότερο σταθερή κυβέρνηση για το Ηνωμένο Βασίλειο», δήλωσε ο Ντέιβιντ Στουμπς, αναλυτής στην JP Morgan Asset Management.
Αντιδράσεις από την αντιπολίτευση
Ήδη τα κόμματα της αντιπολίτευσης έχουν περάσει στην αντεπίθεση, ερμηνεύοντας την εκλογική αναμέτρηση ως την τελευταία διέξοδο για την ανατροπή του Brexit.
Ο ηγέτης του κόμματος των Εργατικών, Τζέρεμι Κόρμπιν, χαιρέτισε την απόφαση Μέι και δήλωσε πως θα στηρίξει τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών.
«Χαιρετίζω την απόφαση της πρωθυπουργού να δώσει στους Βρετανούς τη δυνατότητα να ψηφίσουν μία κυβέρνηση που προτάσσει τα συμφέροντα της πλειοψηφίας. Οι Εργατικοί θα προσφέρουν στη χώρα μια αποτελεσματική εναλλακτική σε μία κυβέρνηση που απέτυχε να ενισχύσει την οικονομία μας, έριξε το επίπεδο ζωής μας και υπερψήφισε καταστροφικές περικοπές στην υγεία και την παιδεία», σχολίασε.
«Τις τελευταίες δύο εβδομάδες, οι Εργατικοί έχουν παρουσιάσει συνεκτικές πολιτικές που προσφέρουν μία ξεκάθαρη και αξιόπιστη επιλογή για τη χώρα. Ανυπομονούμε να αποδείξουμε πως οι Εργατικοί θα υπερασπιστούν τον βρετναικό λαό», κατέληξε.
Ο Τιμ Φάρον, ηγέτης των Φιλελευθέρων, του τρίτου σε έδρες κόμματος στην βρετανική Βουλή, δήλωσε πριν λίγο: «Οι εκλογές είναι η ευκαιρία σας να αλλάξετε την κατεύθυνση της χώρας μας. Αν θέλετε να αποφύγετε ένα καταστροφικό Brexit, αν θέλετε να κρατήσετε τη Βρετανία στην ενιαία αγορά. Αν θέλετε μια Βρετανία ανοιχτή, ανεκτική και ενωμένη, αυτή είναι η ευκαιρία σας. Μόνο οι Φιλελεύθεροι μπορούν να αποτρέψουν μία πλειοψηφία Συντηρητικών».
Επίθεση κατά της Τερέζα Μέι εξαπέλυσε και η Σκωτσέζα πρωθυπουργός, Νικολά Στέρτζον, η οποία σχολίασε μέσω του προσωπικού της λογαριασμού στο Twitter: «Οι Συντηρητικοί βλέπουν μια ευκαιρία να ωθήσουν τη Μεγάλη Βρετανία προς τα δεξία, να προχωρήσουν σε ένα σκληρό Brexit και να επιβάλουν βαθύτερες περικοπές. Ας υπερασπιστούμε τη Σκωτία».
Παράλληλα, η Στέρτζον «βλέπει» στην απόφαση για πρόωρες εκλογές την ευκαιρία για ενδυνάμωση της αξίωσης της Σκωτίας για διεξαγωγή νέου δημοψηφίσματος αναφορικά με την ανεξαρτησία της.
«Σε ό,τι αφορά τη Σκωτία, αυτή η κίνηση είναι ένας τεράστιος πολιτικός λάθος υπολογισμός από την πρωθυπουργό», ανέφερε σε ανακοίνωση η Στέρτζον. «Θα δώσει και πάλι στον λαό την ευκαιρία να απορρίψει τη στενή, διχαστική ατζέντα της κυβέρνησης καθώς και να ενδυναμώσει τη δημοκρατική εντολή που ήδη υπάρχει προκειμένου να δοθεί στον λαό της Σκωτίας μια επιλογή για το μέλλον του», σχολίασε.
Δημοσίευση σχολίου