Στο μηδέν έχει πέσει η κατασκευαστική δραστηριότητα στην Τουρκία λόγω της οικονομικής κρίσης, που επηρεάζει άμεσα πολλές ελληνικές εταιρείες δομικών υλικών, οι οποίες είχαν βρει στην Τουρκία μια διέξοδο από την καταστροφή της ελληνικής οικοδομικής δραστηριότητας.
Όπως χαρακτηριστικά δηλώνει στέλεχος τουρκικής εταιρείας real estate στην εφημερίδα “Guardian”, στις αστικές περιοχές τα κατασκευαστικά έργα έχουν «παγώσει» κατά 100%. Όπως εξηγεί ο ίδιος, αιτία είναι οι ελλείψεις υλικών κατασκευής, τα οποία πληρώνονται σε δολάρια.
Ο συντάκτης του ρεπορτάζ σημειώνει ότι σε ένα προάστιο της Κωνσταντινούπολης, το Εσενιούρτ, που έχει οικοδομηθεί τα τελευταία χρόνια για να στεγάσει γραφεία και εμπορικές δραστηριότητες, εκ πρώτης όψεως η εικόνα θυμίζει Ντουμπάι ή Χονγκ Κονγκ, με τεράστιους ουρανοξύστες.
Μια προσεκτικότερη εξέταση, όμως, αποκαλύπτει ότι πολλοί ουρανοξύστες είναι ημιτελείς, καθώς λείπουν παράθυρα, ή η επίπλωση, ενώ άλλοι είναι μισοάδειοι και παραμένουν σκοτεινοί όταν δύσει ο ήλιος.
Το αναπτυξιακό «θαύμα» του Ερντογάν στηρίχθηκε στις κατασκευές, που αποτέλεσαν την ατμομηχανή της οικοδομικής δραστηριότητας, συμμετέχοντας κατά 20% στην αύξηση του ΑΕΠ των τελευταίων ετών.
Όμως, η κατασκευαστική άνθηση, με ιδιωτική οικοδομική δραστηριότητα, αλλά και φαραωνικά δημόσια έργα, όπως το μεγαλύτερο αεροδρόμιο του κόσμου, το Νέο Αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης, στηρίχθηκε σχεδόν αποκλειστικά σε δάνεια συναλλάγματος, που μετατρέπονται σε θηλιά για τους οφειλέτες τώρα, με την ισοτιμία της λίρας να έχει καταρρεύσει στις 6 ανά δολάριο.
Το πρόβλημα είναι ιδιαίτερα αισθητό στο χώρο της ανάπτυξης ακινήτων, όπου το 90% των δανείων που έχουν λάβει οι επιχειρήσεις είναι σε συνάλλαγμα, όπως αναφέρει η “Guardian”, επικαλούμενοι επίσημα στατιστικά στοιχεία.
Οι ελληνικές επιχειρήσεις δομικών υλικών θίγονται ιδιαίτερα από αυτή την ξαφνική κατάρρευση. Είχαν αναζητήσει τα τελευταία χρόνια διέξοδο στην Τουρκία, μετά την κατάρρευση του εγχώριου κατασκευαστικού κλάδου και είχαν καταφέρει να αντλήσουν σημαντικά έσοδα από τη γειτονική οικονομία.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του Γραφείου Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων του υπ. Εξωτερικών στην Κωνσταντινούπολη, ελληνικές εταιρείες δομικών υλικών είχαν προχωρήσει και σε μεγάλες επενδύσεις στην Τουρκία. Σε αυτή την κατηγορία εντάσσονται σημαντικές εταιρείες, όπως οι Τιτάν, Πλαστικά Κρήτης, Αλουμίλ, Isomat, Kleeman και Ελληνικοί Λευκόλιθοι. Άλλες εταιρείες συμμετείχαν στο κατασκευαστικό «πάρτι» μέσω εξαγωγών, οι οποίες έχουν αυξηθεί αρκετά τα τελευταία χρόνια.
Το «πάγωμα» των δραστηριοτήτων προβληματίζει έντονα  τις ελληνικές εταιρείες δομικών υλικών, που ελπίζουν ότι η λίρα θα σταθεροποιηθεί και θα συνεχισθεί η χρηματοδότηση του τουρκικού ιδιωτικού χρέους σε συνάλλαγμα. Πηγή πονοκεφάλων είναι, βέβαια, και οι εμπορικές απαιτήσεις που έχουν οι ελληνικές εταιρείες, καθώς η έλλειψη συναλλάγματος είναι βέβαιο ότι θα οδηγήσει σε αθετήσεις υποχρεώσεων.
Πάντως, η διοίκηση της Τιτάν, που έχει επεκταθεί στην Τουρκία το 2008, πριν ακόμη ξεσπάσει η ελληνική κρίση, δηλώνει ότι είναι προετοιμασμένη να αντιμετωπίσει την επιβράδυνση.
Μάλιστα, πριν από λίγες ημέρες ενίσχυσε τη θέση της στην τουρκική αγορά. Αύξησε από 50% σε 75% τη συμμετοχή της σε κοινοπρακτική μονάδα τσιμέντου, προσφέροντας στους εταίρους της τη συμμετοχή της σε μια μονάδα άλεσης και μικρό ποσό μετρητών.

Δημοσίευση σχολίου