Ξεκίνησε η κατασκευή των υποδομών για τους S-400 στην Τουρκία παρά τις απειλές των ΗΠΑ για το μπλοκάρισμα πώλησης των F-35 σε περίπτωση που η Τουρκία θα προχωρούσε στην προμήθεια των Ρώσικων πυραύλων.

Τι είναι όμως αυτό το Ρώσικο σύστημα που προκαλεί τόση αντίδραση; 

Το S-400 Triumph (όνομα αναφοράς του ΝΑΤΟ: SA-21 Growler) είναι ένα πυραυλικό σύστημα αεροπορικής άμυνας που αναπτύχθηκε από το Almaz Central Design Office της Ρωσίας. Το νέο σύστημα αντικατέστησε τα συστήματα αεράμυνας S-300P και S-200 του Ρωσικού Στρατού.

Το S-400 αναπτύχθηκε ως αναβάθμιση της σειράς S-300 των συστημάτων πυραύλων επιφανείας-αέρος. Το σύστημα τέθηκε σε λειτουργία τον Απρίλιο του 2007 και το πρώτο S-400 αναπτύχθηκε σε μάχη τον Αύγουστο του 2007. Η Ρωσία δημιούργησε τέσσερα συνταγματα S-400 για την υπεράσπιση του εθνικού εναέριου χώρου στην περιοχή της Μόσχας, του βαλτικού κόμματος του Καλίνινγκραντ και της Ανατολικής Στρατιωτικής Περιφέρειας.

Οι μονάδες εναέριας άμυνας της Νότιας Στρατιωτικής Περιφέρειας αναμένεται να ανασυσταθούν με το προηγμένο S-400 Triumph μέχρι το τέλος του 2012. Πάνω από 20 τάγματα του S-400 Triumph θα παραδοθούν στις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις έως το 2015. -400 τάγματα έως το 2020.
Η Ρωσία προτίθεται να παράσχει εκδόσεις εξαγωγής του συστήματος S-400 Triumph στις ένοπλες δυνάμεις της Κίνας. Η Τουρκία εξέφρασε επίσης ενδιαφέρον για την αγορά αεριωθούμενων συστημάτων S-400 κατά τη διάρκεια της έκθεσης IDEF 2009.

Χαρακτηριστικά S-400 Triumph

"Το σύστημα μπορεί να ασχοληθεί με όλους τους τύπους εναέριων στόχων, συμπεριλαμβανομένων των αεροσκαφών, των μη επανδρωμένων εναέριων οχημάτων (UAV) και των βαλλιστικών και κρουαζιερόπλοιων εντός των ορίων των 400 χιλιομέτρων, σε υψόμετρο μέχρι 30 χιλιόμετρα."

Το σύστημα αερισμού υπεράσπισης S-400 Triumph ενσωματώνει ένα πολυλειτουργικό ραντάρ, αυτόνομα συστήματα ανίχνευσης και στόχευσης, συστήματα αντιπυρόλεπτων πυραύλων, εκτοξευτήρες και κέντρο εντολών και ελέγχου. Είναι ικανός να πυροδοτήσει τρεις τύπους βλημάτων για να δημιουργήσει μια πολυεπίπεδη άμυνα.

Το σύστημα μπορεί να προσελκύσει όλους τους τύπους εναέριων στόχων, συμπεριλαμβανομένων των αεροσκαφών, των μη επανδρωμένων εναέριων οχημάτων (UAV) και των βαλλιστικών και κρουαζιερόπλοιων εντός της περιοχής των 400 χιλιομέτρων, σε υψόμετρο μέχρι 30 χιλιόμετρα. Το σύστημα μπορεί ταυτόχρονα να εμπλέξει 36 στόχους.

Το S-400 είναι δύο φορές πιο αποτελεσματικό από τα προηγούμενα ρωσικά συστήματα άμυνας και μπορεί να αναπτυχθεί μέσα σε πέντε λεπτά. Μπορεί επίσης να ενσωματωθεί στις υφιστάμενες και μελλοντικές μονάδες αεροπορικής άμυνας της Πολεμικής Αεροπορίας, του Στρατού και του Πολεμικού Ναυτικού.

Το σύστημα πυραύλων αεράμυνας S-400 χρησιμοποιεί τέσσερις τύπους νέων πυραύλων επιπλέον των πυραύλων του συστήματος S-300PMU. Ο πρώτος πυραύλος που εφαρμόστηκε για το σύστημα ήταν το 48N6DM (48N6E3).Είναι μια βελτιωμένη παραλλαγή του 48N6M με ισχυρό σύστημα πρόωσης. Ο πυραύλος μπορεί να καταστρέψει τους εναέριους στόχους εντός της περιοχής των 250 χιλιομέτρων.

Ο πύραυλος 40N6 του S-400 έχει ισχυρισμένη εμβέλεια 400 χιλιομέτρων και χρησιμοποιεί ενεργό ραντάρ για να παρεμποδίσει τους στόχους του αέρα σε μεγάλες αποστάσεις. Μπορεί να εκτοξευθεί ενάντια σε jammers υποστήριξης AWACS, J-STARS, EA-6B και άλλους στόχους υψηλής αξίας.

Το S-400 Triumph επίσης εκτοξεύει 9M96E και 9M96E2 μεσαίου βεληνεκούς εδάφους-αέρα. Σχεδιασμένα για άμεση πρόσκρουση, τα βλήματα μπορούν να χτυπήσουν γρήγορα κινούμενους στόχους, όπως μαχητικά αεροσκάφη με μεγάλη πιθανότητα πλήρωσης. Η μέγιστη εμβέλεια του πυραύλου 9M96 είναι 120km.

Εντολή και έλεγχος

Το σύστημα εντολών και ελέγχου 55K6E του S-400 Triumph βασίζεται στο κινητό όχημα Ural-532301. Ο σταθμός διοίκησης είναι εξοπλισμένος με κονσόλες LCD για τη διεκπεραίωση των δεδομένων επιτήρησης του εναέριου χώρου των μεμονωμένων μπαταριών. Ελέγχει και παρακολουθεί το ραντάρ παρακολούθησης μεγάλης εμβέλειας, παρακολουθεί αέριες απειλές, δίνει προτεραιότητα στις απειλές και συντονίζει άλλες μπαταρίες.

Το σύστημα είναι επίσης σε θέση να ανταλλάσσει δεδομένα με άλλα αμυντικά συστήματα όπως SA-12, SA-23 και S-300.

Ραντάρ

"Το S-400 είναι δύο φορές πιο αποτελεσματικό από τα προηγούμενα ρωσικά συστήματα άμυνας και μπορεί να αναπτυχθεί μέσα σε πέντε λεπτά".

Ο έλεγχος πυρκαγιάς και το ραντάρ εντοπισμού στόχων του S-400 είναι το 92N6E (ΝΑΤΟ Κωδικός: Gravestone). Το ραντάρ βασίζεται στο όχημα MZKT-7930 8 × 8. Το 96L6 Board Cheese Board 3D παρακολούθησης και παρακολούθησης ραντάρ προαιρετικά μεταφέρεται από το ίδιο όχημα όταν η μπαταρία S-400 αναπτύσσεται αυτόνομα.

Το ραντάρ 91N6E Big Bird για την απόκτηση και τη μάχη του S-400 βασίζεται στο ρυμουλκούμενο 8 × 8. Το ραντάρ μπορεί να ανιχνεύσει και να εντοπίσει αεροσκάφη, ρότορα, πυραύλους κρουαζιέρας, κατευθυνόμενα πυραύλους, αεροσκάφη και βαλλιστικούς πυραύλους σε απόσταση 600 χιλιομέτρων. Μπορεί ταυτόχρονα να εντοπίσει έως και 300 στόχους.

Εκκινήστε το όχημα...

Οι εκτοξευτές SP85TE2 βασίζονται στο φορτηγό έλξης BAZ-64022 6 × 6 ή στο όχημα MAZ-79100 Series Transporter-Erector-Launcher (TEL). Το όχημα TEL μπορεί να μεταφέρει έως και τέσσερις σωλήνες εκτόξευσης που συγκρατούν ένα συνδυασμό βλημάτων.


Δημοσίευση σχολίου