Στο risk-off γύρισαν τον διακόπτη σήμερα οι αγορές, με την επενδυτική «λίμπιντο» να βουτάει κατακόρυφα, και τις ρευστοποιήσεις να εντείνονται σε Αμερική και Ευρώπη.
Οι αμερικανικές μετοχές κατέγραψαν τις μεγαλύτερες απώλειες εδώ και πέντε μήνες, ο Dow Jones έχασε 700 μονάδες, ενώ ο δείκτης-βαρόμετρο S&P 500 υποχώρησε σε χαμηλό επτά εβδομάδων,, χάνοντας μισό τρισ. δολάρια μέσα σε δύο ώρες!
Βαριές απώλειες και στην Ευρώπη, με βουτιά της τάξεως του 2% σε Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία και Πορτογαλία. Στο -1,6% ο EuroStoxx.
Το «σήμα» έδωσε -ποιος άλλος- η Wall Street, καθώς παρά τα θετικά στοιχεία της οικονομίας των ΗΠΑ, το τίμημα του εμπορικού πολέμου άρχισε τελικά να προδίδεται από τα μειωμένα εταιρικά κέρδη των εισηγμένων του Χρηματιστηρίου της Νέας Υόρκης.
Οι βιομηχανίες δέχθηκαν ισχυρό πλήγμα, καθώς τα εμπορικά αντίποινα των Κινέζων εκτοξεύουν το κόστος πρώτων υλών για τα εργοστάσια, με την Fastenal (τη μεγαλύτερη πάροχο βιομηχανικών υλών στις ΗΠΑ) να χτυπά «καμπανάκι», και τις Estee Lauder, Tiffany να ανακοινώνουν ζημιές, αφότου η γαλλική βιομηχανία προϊόντων πολυτελείας LVMH επιβεβαίωσε πως η Κίνα επιβάλλει αυστηρότερους δασμούς.
Τα «βαριά χαρτιά» των Dow Jones (-2%) και S&P 500 (-2,05%), Boeing και Caterpillar, βούτηξαν έως και 3,5%, ενώ οι τεχνολογικές εταιρείες, τα «καμάρια» του Nasdaq (-2,68%) αλλά και ολόκληρης ουσιαστικά της αμερικανικής αγοράς, καταγράφουν το μακροβιότερο αρνητικό σερί τους από όταν εκλέχθηκε Πρόεδρος των ΗΠΑ ο Ντόναλντ Τραμπ.

Δημοσίευση σχολίου