Πολλά χρηματιστήρια από τη Νέα Υόρκη μέχρι τη Φρανκφούρτη και τη Σαγκάη έχουν πλέον υποχωρήσει κατά τουλάχιστον 20% από το υψηλότερο επίπεδο όπου είχαν βρεθεί τις τελευταίες 52 εβδομάδες, ενώ οι περισσότεροι οικονομικοί αναλυτές εμφανίζονται ιδιαίτερα απαισιόδοξοι για την προοπτική των μετοχών το 2019.


Οι σημαντικότεροι λόγοι που παραθέτουν περιλαμβάνουν τη συνεχιζόμενη άνοδο των αμερικανικών επιτοκίων δανεισμού και τις παρενέργειες που θα προκαλέσει, την εντεινόμενη ανησυχία για επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας και το ενδεχόμενο κλιμάκωσης της εμπορικής αντιπαράθεσης μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας.
«Νομίζω πως τα χειρότερα θα έρθουν τον επόμενο χρόνο, ακόμη βρισκόμαστε στο πρώτο μισό της πτωτικής πορείας της παγκόσμιας αγοράς μετοχών και ακόμη περισσότερα θα συμβούν τον επόμενο χρόνο», τόνιζε χθες μιλώντας στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNBC ο Μαρκ Τζόλι, αναλυτής παγκοσμίων αγορών στη CCB International Securities. Με αυτή την άποψη συμφωνεί σήμερα λίγο ώς πολύ η πλειονότητα των οικονομικών αναλυτών, με τον Βισνού Βάραθαν, επικεφαλής οικονομικών και στρατηγικής στη Mizuho Bank, να εξηγεί στο CNBC ότι οι επενδυτές δεν έχουν πολλούς λόγους να είναι αισιόδοξοι σήμερα διότι η σκλήρυνση της νομισματικής πολιτικής από τη Fed σημαίνει πως θα περιοριστούν τα προς επένδυση κεφάλαια.
Ολα αυτά ακούγονται και είναι λογικά, ωστόσο αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι θα επιβεβαιωθούν κιόλας. Στα τέλη του 2017 η άποψη που επικρατούσε μεταξύ επενδυτών και αναλυτών ήταν πως το 2018 τόσο η Wall Street όσο και τα χρηματιστήρια των αναδυόμενων αγορών θα κινηθούν ανοδικά μετά τη λαμπρή πορεία που είχαν το 2017.
Επίσης, όλη η αγορά συμφωνούσε πως το δολάριο θα έχει μία ακόμη κακή χρονιά το 2018, διότι η άνοδος της διεθνούς οικονομίας θα εξακολουθούσε να προσελκύει επενδυτές εις βάρος των αμερικανικών αγορών. Οσο για την πιθανότητα ξεσπάσματος εμπορικού πολέμου μεταξύ Ουάσιγκτον και Πεκίνου, αυτή δεν αποτελούσε παρά μόνο ένα πολύ μακρινό ενδεχόμενο. 
Τα πράγματα δεν εξελίχθηκαν ακριβώς έτσι. Το δολάριο ενισχύθηκε το 2018 έναντι σχεδόν όλων των νομισμάτων, προκαλώντας φυγή επενδυτών από τις αναδυόμενες αγορές, η Fed αύξησε τα επιτόκια δανεισμού τέσσερις φορές εντός του έτους, ασκώντας πίεση στις αμερικανικές μετοχές, ενώ οι ΗΠΑ επέβαλαν επιπλέον δασμούς σε εισαγωγές από την Κίνα ύψους 250 δισ. δολαρίων και το Πεκίνο απάντησε με το ίδιο νόμισμα. Ωστόσο, στα τέλη του 2017 είχαν υπάρξει ορισμένοι επενδυτές που είχαν πάει κόντρα στην επικρατούσα άποψη και οι επιλογές τους αποδείχθηκαν ορθές. Τώρα εξηγούν στο Bloomberg τις προβλέψεις τους για το 2019.
Τον Φεβρουάριο του 2018 η Στέφανι Χόλτσε Γεν, επικεφαλής αναλύτρια αγορών νομισμάτων στην εταιρεία διαχείρισης κεφαλαίων DWS, είχε προβλέψει πως το δολάριο θα ενισχυθεί σημαντικά έναντι του ευρώ και πως τον Μάρτιο του 2019 η ισοτιμία θα διαμορφωθεί στο 1,15. Η πρόβλεψή της αποδείχθηκε ορθή. Το ευρώ από την αρχή του 2018 μέχρι χθες είχε υποχωρήσει κατά 4,93% έναντι του δολαρίου. Τώρα η Χόλτσε Γεν προβλέπει πως το δολάριο δεν θα ανατιμηθεί σημαντικά εντός του 2019, διότι η Fed πλησιάζει στο τέλος του κύκλου αύξησης των επιτοκίων δανεισμού. Προβλέπει επίσης πως το ευρώ δεν θα ενισχυθεί έναντι του δολαρίου εξαιτίας της επιβράδυνσης της οικονομίας της Ευρωζώνης αλλά και των πολιτικών προβλημάτων που υπάρχουν στην Ευρώπη.
Αντιθέτως, οι περισσότεροι οικονομολόγοι προβλέπουν πως στο τέλος του 2019 η ισοτιμία ευρώ-δολαρίου θα διαμορφωθεί στο 1,20 (σήμερα βρίσκεται στο 1,1405), ενώ η Χόλτσε Γεν προβλέπει πως θα κλείσει στο 1,15. Οσον αφορά την πορεία των αμερικανικών μετοχών, όταν σχεδόν όλοι προέβλεπαν στα τέλη του 2017 συνέχιση της ανόδου τους το 2018, ο Πίτερ Τσεκίνι της Cantor Fitzgerald ήταν από τους πλέον απαισιόδοξους και προέβλεπε πως ο χρηματιστηριακός δείκτης S&P 500 θα ολοκλήρωνε το τρέχον έτος στις 2.805 μονάδες (χθες νωρίς το απόγευμα βρισκόταν στις 2.416 μονάδες έχοντας υποχωρήσει κατά 18% από το πρόσφατο υψηλό επίπεδο και κατά 9,94% τις τελευταίες 52 εβδομάδες). 
Τώρα τόσο ο Τσεκίνι όσο και ο Μάικλ Γουίλσον της Morgan Stanley, ο πλέον απαισιόδοξος αναλυτής σχετικά με τον πορεία της Wall Street, προβλέπουν πως το 2019 θα είναι μία ακόμη κακή χρονιά για τις αμερικανικές μετοχές. Ο Τσεκίνι δικαιολογεί την πρόβλεψή του λέγοντας ότι η επιβράδυνση της αμερικανικής ανάπτυξης εξαιτίας του υψηλότερου κόστους χρηματοδότησης που θα αντιμετωπίσουν οι αμερικανικές εταιρείες και η «παγωμένη» αγορά επιχειρηματικών δανείων θα οδηγήσουν σε χρεοκοπίες εταιρειών το 2019, οι οποίες αρχικά θα πλήξουν τις αγορές πιστώσεων και στη συνέχεια το χρηματιστήριο. 
Ο Γουίλσον της JPMorgan προβλέπει μιλώντας στο Bloomberg «σημαντική» επιβράδυνση της εταιρικής κερδοφορίας το 2019 και κλείσιμο του S&P 500 στα τέλη του 2019 στις 2.750 μονάδες. Συγκριτικά η μέση πρόβλεψη αναλυτών που πήραν μέρος σε έρευνα του Bloomberg στα τέλη Νοεμβρίου ήταν πως ο S&P 500 θα κλείσει το 2019 στις 3.056 μονάδες.
Κώστας Καρκαγιάννης απο την ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ.

Δημοσίευση σχολίου