Είχαμε αναφερθεί (εδώ) στις σχέσεις Τράμπ-Ερνογάν και στον ρόλο που καλείται να παίξει η Τουρκία ως μέλος του ΝΑΤΟ, σε σχέση με την Ρωσία και έρχεται πρόσφατα το Bloomberg να επαληθεύσει τον ρόλο της Τουρκίας σε άρθρο του στο οποίο, επικαλούμενο δύο πηγές, αναφέρει ότι ο Ερντογάν έχει δεσμευτεί απέναντι στις ΗΠΑ να επιτρέψει να μελετήσουν το αντιπυραυλικό σύστημα, το οποίο η Ρωσία θα παραδώσει στην Τουρκία. 


Όπως ήταν φυσικό η Τουρκία δια του υπουργού εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, διαβεβαίωσε τον Ρώσο πρέσβη στην Άγκυρα ότι δεν θα επιτρέψει στις ΗΠΑ να μελετήσουν ρωσικά αντιπυραυλικά συστήματα S-400. Αυτό τουλάχιστον ανέφερε το Sputnik επικαλούμενο πηγή του τούρκικου υπουργείου εξωτερικών. Το δημοσίευμα διέψευσε και ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ.

Αυτά είναι τα γεγονότα που έγιναν γνωστά, το ερώτημα όμως είναι τι πίστευε ο Πούτιν όταν αποφάσισε να προχωρήσει στην πώληση ενός όπλου τέτοιων δυνατοτήτων, στον Ερντογάν. Πίστευε αλήθεια ότι η αντιπαράθεση μεταξύ ΗΠΑ - Τουρκίας ήταν δεδομένη και ότι η Τουρκία θα άλλαζε στρατόπεδο; 

Η λογική λέει ότι δεν είναι δυνατόν να στηριζόταν η απόφαση για παραχώρηση των S-400 στην ελπίδα ότι ΗΠΑ και Τουρκία θα έρχονταν σε ρήξη. Ούτε φυσικά μπορεί κανείς να πιστέψει ότι ο Ερντογάν έπεισε τον Πούτιν ότι θα έβαζε τις σχέσεις της Τουρκίας σε δοκιμασία γιατί οι ΗΠΑ στήριζαν τους Κούρδους στην Συρία. Όμως και τώρα που ο Τράμπ αποφάσισε να αποσύρει τα στρατεύματα των ΗΠΑ από την Συρία και να αναθέσει την συνέχιση των επιχειρήσεων στην Τουρκία, δεν δημιουργήθηκε κανένα πρόβλημα στις σχέσεις Ρωσίας - Τουρκίας και οι S-400 θα παραδοθούν κανονικά. 

Τα παραπάνω γεγονότα δείχνουν  ότι το παιχνίδι είναι καλά στημένο και ότι συμφέρον, τόσο για τη Ρωσία όσο και για τις ΗΠΑ, είναι να συντηρούν τοπικές εντάσεις  γιατί αυτό θρέφει την πολεμική τους βιομηχανία και τους επιτρέπει εκμεταλλεύονται στο έπακρο τους κατεστραμμένους λαούς που δημιουργούν. 

Χαρακτηριστικά είναι τα πρόσφατα παραδείγματα της Λιβύης και του Ιράκ, χώρες με άπειρο πλούτο που σήμερα οι λαοί τους πεινάνε. Ακόμα χαρακτηριστικότερη είναι η περίπτωση της Συρίας την οποία θα αφήσουν να μαστίζεται και τώρα όπως όλα δείχνουν, θα εμπλέξουν και την Τουρκία σε μία μακροχρόνια διαμάχη τα αποτελέσματα της οποίας δεν θα αργήσουν να φανούν. Αυτό που σήμερα φαίνεται και ...δεν κρύβεται, είναι ότι όλα πάνα καλά και θα πάνε ακόμα καλύτερα όσο υπάρχουν μαριονέτες που αγοράζουν F-35, S-400 για να σκοτώνουν τους λαούς τους. 

Έλλη.

Δημοσίευση σχολίου