Όταν η σκοπιμότητα γίνεται «αλήθεια» τότε τα πράγματα γίνονται επικίνδυνα. Αυτό συνέβη και με την ομιλία του γνωστού μας Φίλη όταν από το βήμα της βουλής στην συζήτηση για την συμφωνία των Πρεσπών είπε:
«Η Μακεδονία δεν είναι ελληνική. Υπάρχουν αρκετές Μακεδονίες. Η άλλη Μακεδονία ορίζεται με τη Συνθήκη του Βουκουρεστίου που φέρει την υπογραφή τη δική μας, την ελληνική. Όταν ακούμε λοιπό την ιαχή "Η Μακεδονία είναι μία και είναι ελληνική", αυτή εκλαμβάνεται ως αλυτρωτισμός, ως αμφισβήτηση διεθνών συμφωνιών της χώρας. Ίσως να μην ακούγεται καλά, αλλά είναι η πραγματικότητα. Η ελληνική Μακεδονία είναι ελληνική και και θα γίνω πιο συγκεκριμένος, έγινε ελληνική, γιατί πληθυσμιακά η Μακεδονία μέχρι το 1912/1913 και το 1921/1922 που ήρθαν οι πρόσφυγες, δεν είχε πλειοψηφία ελληνική - παρά μόνο σε ορισμένες ζώνες στο νότο. Έγινε λοιπόν ελληνική μέσα από τις ανταλλαγές, (πληθυσμών) μέσα από τις δύσκολες στιγμές που ζήσαμε εμείς ως έθνος και εμείς αλλά και άλλα έθνη στην περιοχή. Αν αυτό ισχύει με την υπογραφή την ελληνική, προς τι όλη η φασαρία με την ιαχή "η Μακεδονία είναι μία και είναι ελληνική"; Ποιον κοροϊδεύουμε, τον εαυτό μας;»
Την ομιλία έκαναν πρωτοσέλιδο τα μέσα ενημέρωσης των Σκοπίων και ο Φίλης έγινε ο σύγχρονος ήρωας του νεοσύστατου κράτους.
Η Μακεδονία λοιπόν κατά τον κ. Φίλη δεν είναι Ελληνική αλλά έγινε Ελληνική επειδή ήρθαν και εγκαταστάθηκαν σε αυτήν οι Έλληνες.
Μέχρι το 1912 δεν είχαν πληθυσμιακή πλειοψηφία η Έλληνες και επομένως δεν ήταν Ελληνική.
Αυτό είναι το αφήγημα Φίλη όμως όπως όλα τα ανάλογα επιχειρήματα …στερείται επιχειρημάτων.
Αφού λοιπόν η Μακεδονία δεν ήταν Ελληνική μέχρι το 1912 τότε την ήταν;
Σύμφωνα με τον κ. Φίλη αφού η πλειοψηφία των κατοίκων δεν ήταν Έλληνες τότε θα ήταν κάτι άλλο. Αν ήταν Βούλγαροι, τότε η Μακεδονία ήταν Βουλγάρικη, αν ήταν Τούρκοι τότε η Μακεδονία θα ήταν Τούρκικη όμως το σίγουρο είναι ότι ποτέ δεν θα ήταν Μακεδονική γιατί Μακεδόνες δεν υπήρξαν ποτέ ως εθνότητα, πολύ δε περισσότερο ποτέ δεν ήταν οι Σκοπιανοί πληθυσμιακή πλειοψηφία στον γεωγραφικό χώρο της Μακεδονίας.
Ακολουθώντας πάντα τον συλλογισμό του κ. Φίλη, η Μακεδονία κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει την Ελληνικότητα της Μακεδονίας γιατί από το 1912 μέχρι σήμερα η πλειοψηφία των κατοίκων της γεωγραφικής περιοχής της Μακεδονίας κατοικείται από Έλληνες όμως καμία τέτοια προσέγγιση δεν αγγίζει την αλήθεια του μηνύματος «Η Μακεδονία είναι μία και είναι Ελληνική» γιατί καμία πληθυσμιακή πλειοψηφία η οτιδήποτε άλλο δεν μπορεί να αλλάξει την ιστορία που θέλει την Μακεδονία των χρόνων του Φιλίππου και του Μ. Αλεξάνδρου Ελληνική και τους κατοίκους που κατέκτησαν τον τότε γνωστό κόσμο Έλληνες.
Κανείς δεν αμφιβάλει ότι εμείς, οι κάτοικοι αυτής της περιοχής, μπορεί να μην έχουμε καμία γενεαλογική σχέση με εκείνους τους Μακεδόνες, όμως έχουμε Ελληνική παιδεία, νοιώθουμε και είμαστε Έλληνες και το μήνυμα του μηνύματος η Μακεδονία είναι μία και είναι Ελληνική αναφέρεται σε κάθε λαό και άνθρωπο που τιμά την ιστορία και είναι περήφανος για αυτό που είναι και όχι γιατί αναζητά ταυτότητα για να υπάρχει.  

Ανδρέας Κεσίδης.




Δημοσίευση σχολίου