Έντονες αντιδράσεις έχει προκαλέσει στην Τουρκία η απόφαση του δημάρχου της Αδριανούπολης να υποδεχθεί τους Έλληνες τουρίστες την πρωτοχρονιά με αφίσες στις οποίες το όνομα της πόλης (Edirne) ήταν γραμμένο στα ελληνικά.
Όπως αναφέρει η Hurriyet, οι πρωτοχρονιάτικες αφίσες, γραμμένες στα Τούρκικα, τα Ελληνικά και τα Βουλγαρικά, είχαν αναρτηθεί σε τοίχους και παράθυρα καταστημάτων της περιφέρειας Αδριανούπολης, η οποία το τελευταίο εξάμηνο προσελκύει αυξανόμενο αριθμό τουριστών από τις δυο γειτονικές χώρες.
«Ευχόμαστε το 2019 να φέρει ειρήνη και ευτυχία στον κόσμο», έγραφε στις αφίσες ο δήμαρχος Ρετζέπ Γκιουρκάν.
Στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης όμως, ο κ. Γκιουρκάν δέχθηκε έντονες επικρίσεις, καθώς στις ελληνικές αφίσες υπέγραφε ως «δήμαρχος Αδριανούπολης».
«Εν τάξει, είναι μια ωραία χειρονομία. Όμως η ονομασία της πόλης μας στη Βουλγαρική αφίσα είναι γραμμένο ως Edirne, αλλά ως Αδριανούπολη στις Ελληνικές αφίσες. Κύριε Δήμαρχε, αυτή δεν είναι μια Βυζαντινή πόλη. Υπήρξε η πρωτεύουσα της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας για 88 χρόνια», δήλωσε στο πρακτορείο Anadolu ο πρόεδρος της Ένωσης Δημοκρατικής Νεολαίας.

Δημοσίευση σχολίου