Από την Γερμανία έρχεται η είδηση ότι συνελήφθησαν δύο πρώην Σύριοι αξιωματούχοι μυστικών υπηρεσιών που φέρεται να έχουν εμπλακεί σε βασανιστήρια.

Οι δύο άνδρες φαίνεται να έχουν ζητήσει άσυλο στη Γερμανία μετά την αποχώρηση από τη Συρία λίγα χρόνια πριν από την εισροή μεταναστών το 2015.
Ένας από αυτούς, ο Anwar R, είναι ύποπτος για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.
Υποτίθεται ότι ήταν υπεύθυνος για μια φυλακή της Γενικής Διεύθυνσης Ασφάλειας (GSD) όπου τουλάχιστον 2.000 άτομα βασανίστηκαν μεταξύ Απριλίου 2011 και Σεπτεμβρίου 2012.
Ο άλλος, ο Eyad A, είναι ύποπτος επειδή υποκινούσε εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.
Ένας τρίτος άνδρας - ο οποίος πιστεύεται επίσης ότι ήταν υπάλληλος της GSD - συνελήφθη στη Γαλλία την Τρίτη στο πλαίσιο κοινής έρευνας, σύμφωνα με τη Γερμανία.
Η συριακή κυβέρνηση αρνήθηκε ότι σκότωσε και κακομεταχειρίστηκε κρατομένους.
Το GSD είναι το ισχυρότερο πολιτικό σύστημα πληροφοριών της Συρίας και ανέκαθεν διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στην εξουδετέρωση της εσωτερικής διαφωνίας.
Οι γερμανοί ομοσπονδιακοί εισαγγελείς αναφέρουν ότι οι δύο άνδρες που συνελήφθησαν από την αστυνομία στο Βερολίνο στο κράτος της Ρηνανίας-Παλατινάτου την Τρίτη ήταν μέλη της GSD στην περιοχή της Δαμασκού.
Υποστηρίζουν ότι ο Anwar R, ο οποίος είναι 56 ετών, ηγήθηκε του τμήματος έρευνας της GSD και ήταν φυλακή όπου οι κρατούμενοι υποβάλλονταν σε βασανιστήρια και σωματική κακομεταχείριση.
Ο Eyad A, 42 ετών, ισχυρίζεται ότι εργάστηκε για την υπηρεσία του Anwar R.
Και οι δύο άνδρες φαίνεται να έχουν εγκαταλείψει τη Συρία το 2012, τρία χρόνια πριν ξεκινήσει η μεγάλη εισροή μεταναστών στη Γερμανία.

Γερμανοί αξιωματούχοι δηλώνουν ότι ερευνούν δεκάδες άλλους πρώην συριακούς αξιωματούχους, οι οποίοι κατηγορούνται επίσης για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Δημοσίευση σχολίου